Efectele unei corigente mereu repetate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Mai 2009, ora 19:19
2664 citiri
Efectele unei corigente mereu repetate

Si a venit din nou seceta. La fel ca in alti ani, ea nu a lovit fulgerator si neasteptat tocmai atunci cand ne asteptam sa avem parte de o clima tropicala. Nu, meteorologii au prognozat-o inca din ianuarie, cam de pe-atunci cand Romania mai descoperea un dezastru anuntat: criza.

Si daca tot a fost prognozata seceta, cum a fost ea intampinata? Cu mainile in san, desigur! Doar ca de aceasta data situatia este, in mod paradoxal, mai rea decat in alte dati. Ma tem ca de aceasta data nici nu era mare lucru de facut pentru ca ne fac victime in fata secetei viciile de fond ale agriculturii romanesti, foarte greu de corectat.

Seceta si saracie

Potrivit prognozelor vor fi afectate de seceta 1 milion de hectare. Sistemul de irigatii poate compensa lipsa de precipitatii pentru aproximativ 700.000 de hectare, insa numai la cererea beneficiarilor. Adica numai pe bani. Guvernul este dispus sa dea pe gratis apa, insa cel mai scump este curentul electric necesar functionarii instalatiilor, curent care trebuie platit de agricultori.

In conditii de criza este greu sa ceri bugetului sa mai suporte si costul energiei electrice pentru irigatii. Deocamdata exista solicitari de irigare pentru doar 500 de mii de hectare, adica jumatate din suprafata care va fi afectata de seceta.

Pentru restul, taranii nu au bani. Asa cum nu au bani sa-si asigure culturile si nu-si pot permite o agricultura mecanizata. "Ce am facut noi e sa extindem suprafata de irigare. Nu depinde de noi daca oamenii ori nu au nevoie, ori nu vor, ori nu pot. Ministerul vine sa sprijine. Le punem la dispozitie. Unii nu-si permit agricultura, fac in general cei care-si permit. Stim si noi ca agricultura nu se face usor", spune Ilie Sarbu.

Un viciu istoric de structura

Dar taranii nici nu vor putea sa-si permita mai mult cat timp agricultura romaneasca este una de subzistenta, faramitata pe suprafete foarte mici, deci prin excelenta nerentabila. Subventiile europene nu pot compensa acest viciu de structura.

Oftam dupa vremurile cand eram granarul Europei si visam sa ocupam din nou aceasta pozitie. Asa ceva nu se poate insa decat in conditiile concentrarii suprafetelor, astfel incat agricultura sa devina o afacere, iar fermierii sa-si permita investitii, irigatii, unelte moderne si chiar asigurari. O spun toti specialistii din domeniu.

Romania este tara europeana cu cel mai mare procent din populatie ocupat in agricultura, care, in schimb, aduce un procent foarte mic in PIB, tocmai din cauza structurii ei profund defectuoase. Povestea e veche, incepe cu colectivizarea si continua cu reconstituirea chinuitoare a drepturilor de proprietate in anii '90.

Traumatizati si de comunism, si de experienta retrocedarii, oamenii au refuzat cu obstinatie sa se organizeze. Orice forma de asociere era imediat echivalata cu colectivizarea ceea ce o facea absolut inacceptabila.

Daca atunci am fi avut insa conducatori care sa inspire incredere, care sa dea dovada unei respect profund fata de proprietate, exluzand nu numai verbal, ci prin chiar mentalitate orice suspiciune de renationalizare, guvernanti care sa inteleaga ei insisi si sa explice, bine argumentat, beneficiile organizarii in agricultura, poate ca acum am fi avut o alta soarta. Dar traumele cumplite ale comunismului si postcomunismul anilor '90 s-au intors, din nou, impotriva noastra.

Faramitarea agriculturii este principalul motiv pentru care acest dosar a fost cel mai greu de inchis in negocierile cu Comisia Europeana si a fost nevoie de tot talentul lui Vasile Puscas, dar si de comandamentele politice de la Bruxelles, pentru ca unele aspecte sa fie totusi trecute cu vederea. Seceta insa nu trece nimic cu vederea si iata-ne legati de maini si de picioare in fata unei calamitati.

Efecte in lant

Compromiterea recoltelor ar avea ca efect, in pofida asigurarilor ministrului Agriculturii, o logica sumpire a alimentelor si de aici o inevitabila crestere a inflatiei, pentru ca in modul de calcul al acesteia pretul alimentelor are un rol covarsitor.

Iar ratarea tintei din inflatie va avea efecte nu tocmai vesele asupra acordului cu FMI.

Corigentele se razbuna intotdeauna, chiar daca, initial, putem avea impresia ca am pacalit profesorul. Viata nu poate fi niciodata pacalita, pana la urma.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#seceta Romania, #scumpire alimente seceta, #irigatii seceta Romania, #criza alimentara seceta , #stiri politice