Finul lui Basescu, intre DNA si inca un mandat la primaria Aradului

Luni, 12 Mai 2008, ora 10:55
1561 citiri
Finul lui Basescu, intre DNA si inca un mandat la primaria Aradului

Actualul primar al Aradului, Gheorghe Falca (foto), se bate cu 10 contracandidati pentru fotoliul de primar al municipiului si este creditat cu cele mai multe sanse, informeaza editia online a ziarului Evenimentul Zilei, in editia de luni.

Principalii sai competitori sunt fostul primar Dorel Popa (independent, sustinut de PC si PIN) si actualul viceprimar Tiberiu Dekany (PNL, sustinut de PNTCD). Bugetul municipiului Arad pentru 2008 este de 497 de milioane de lei.

Chiar daca in ultimii ani Aradul a cunoscut o dezvoltare rapida, problemele principale persista: insuficiente locuri de parcare, lacul din centrul orasului este vesnic acoperit de gunoaie si PET-uri, iar modernizarea celui mai mare strand aflat pe o apa curgatoare din estul Europei a inceput tarziu.

Gheorghe Falca a devenit celebru dupa ce a fost cununat de presedintele Traian Basescu in 2002, cand s-a casatorit cu Ela Seculici, fiica fostului vicepremier si presedinte al PD Arad, Gheorghe Seculici.

La botezul fiicei lor, la care nasi au fost Maria si Traian Basescu, s-au adunat daruri in valoare de 56.000 de euro.

Desi orasul a evoluat vizibil sub administratia Falca si a cunoscut cel mai mare boom economic, finul presedintelui a fost trimis in judecata de DNA in afacerea "fabrica de zahar".

Edilul este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu pentru ca ar fi vandut la un pret mai mic un teren al municipalitatii firmei Elecon Plus SRL, unul dintre principalii sponsori ai PD la campania din 2004.

Drept recompensa Falca ar fi primit de la reprezentantii firmei Elecon un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb.

Valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, dar dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei cumparatorii au revandut terenul la un pret de 2.936.304 de euro.

DNA i-a pus sechestru pe avere, procesul se afla acum la Curtea Constitutionala. Falca a respins toate acuzatiile procurorilor, spunand ca totul este legal.

In mandatul lui Falca, Aradul poate numara cateva reusite: patinoarul artificial, repararea strazilor si a canalizarii. Principala axa de trafic care traverseaza Aradul este in curs de modernizare, cu 20 de milioane de euro de la BERD si 10 milioane de euro de la primarie.

Reteaua de canalizare a fost extinsa in alte trei cartiere, acoperind 97% din suprafata orasului.

Valoarea investitiei se ridica la 70 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane de euro vin de la Banca Mondiala.

In mandatul lui Falca, multe strazi principale si pasajul rutier Aradul Nou au fost complet reabilitate, valoarea totala a investitiilor atingand 27 de milioane de euro.

In premiera in Romania, la Arad se construiesc locuinte sociale in valoare de 3 milioane de euro pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate.

Fostul primar Dorel Popa isi incearca norocul pentru un nou mandat in fruntea Primariei Arad, pe care a condus-o intre anii 2000 si 2004.

Numele lui se leaga de cateva proiecte esuate. Cum ar fi controversatul CASAROM, prin care o companie americana a obtinut un teren mare la un pret mic, cu promisiunea de a construi case la preturi mici.

Firma nu si-a respectat nicio obligatie. Privatizarea CET Arad catre o alta firma americana a fost un alt esec.

Actualul viceprimar Tiberiu Dekany (PNL) este cel mai monden politician local, mereu prezent printre tineri.

Dekany s-a implicat in multe actiuni de caritate destinate copiilor si batranilor bolnavi ori cu alte probleme.

Dupa ce si-a anuntat candidatura la primarie, Dekany a devenit unul dintre cei mai vehementi critici ai actualului primar, vazand abia acum neregulile comise de liderul echipei din care a facut parte patru ani.

Femeie reținută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane. Ce a făcut la scurt timp
Femeie reținută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane. Ce a făcut la scurt timp
O femeie de 43 de ani din Maramureş a fost reţinută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi cu două telefoane, în spatele Gării din Arad şi nu a făcut niciun demers pentru a o...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#primarie, #Arad, #Gheorghe Falca, #DNA , #stiri politice