Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii nationale energetice

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 18:06
3542 citiri
Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii nationale energetice
Foto: Arhiva

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, infiintarea celor doua companii nationale energetice, care se vor numi Electra si Hidroenergetica, la o saptamana dupa ce in prima sedinta din acest an a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, se validase crearea acestora.

"Este rezultatul unei dezbateri publice de aproape un an de zile pe baza unor studii realizate de doua institute de cercetare din Statele Unite si Marea Britanie", a declarat, vineri, dupa sedinta de Guvern, Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Potrivit oficialului, compania Electra va fi condusa de Constantin Balasoiu, directorul Companiei Energetice Craiova, iar Hidroenergetica de Mihai David, directorul Hidroelectrica.

Prin noua Hotarare de Guvern, cele mai importante companii de productie a electricitatii si de extractie a carbunelui se vor comasa, fapt ce va duce la desfiintarea Hidroelectica.

Potrivit actului normativ, prima companie nationala se va numi Electra, si va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Totodata, a doua companie nationala, denumita Hidorenergetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.

Infiintarea celor doua companii energetice a fost aprobata la data de 21 ianuarie, in prima sedinta din acest an a CSAT.

"Aveam nevoie de doua companii mari asa cum se intampla si in alte tari din zona. Romania are o piata energetica rigida. Finalitatea acestui demers este acela de a asigura resursele naturale ale Romaniei pentru siguranta si securitate nationala, si resurse financiare pentru investitii. Odata cu finalizarea celor doua companii energetice pe piata se va comercializa energie, nu hidro, electrica, ca pana acum", a explicat Videanu.

Cele doua societati vor fi reorganizate prin divizare si fuziune precedata de dizolvare fara lichidare, se arata in noul proiect de hotarare.

Capacitatile aditionale preliminate indicate in actul normativ pentru cele doua companii sunt de circa 500 MW pe baza de gaz, aproximativ 30 MW pe baza de resurse regenerabile (biomasa, eoliana si micro-hidrocentrale) si circa 1.100 MW centrale cu acumulare pompare. Companiile vor fi inregistrate la Registrul Comertului in perioada urmatoare.

Capitalul social al companiilor nou-infiintate va fi constituit prin preluarea activului si pasivului aferente sucursalelor si filialelor preluate de la societatile reorganizate, pe baza bilantului contabil intocmit la 31 decembrie 2009, care va fi actualizat, iar bunurile proprietate publica vor fi preluate in administrare fara sa fie incluse in capitalul social, urmand sa li se stabileasca statutul juridic.

Videanu a mentionat ca societatile ce vor forma cele doua noi companii nu vor intra in noile structuri cu datorii.

"Nu vrem sa ducem balastul datoriilor in cele doua companii. Avem doua probleme. Ele sunt la CNH, dar am facut notificarea catre Bruxelles, este un proces in derulare, precum si la Termoelectrica si ELCEN. Incercam sa gasim solutii", a spus Videanu.

De asemenea, ministrul a precizat ca proiectele dezvoltate in energie trebuie sa fie realizate prin parteneriat public - privat.

"Cotele de piata detinute de cele doua companii sunt relativ egale si intentionam sa cream parteneriate public-private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, de Tarnita. Toate acestea se vor face in parteneriat public-privat, astfel incat cota companiilor sa scada si sa apara investitorii privati. Si unitatile Galati, Braila, Borzesti vor produce energie in parteneriat public-privat", a adaugat Videanu.

"In Electra avem Complexurile Turceni, Rovinari si Craiova. Fiecare isi tine un grup in rezerva. Acum va creste eficienta cu 15 la suta. Complexurile vor avea si propriile lor mine, care produc la un pret mai mare decat Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, dar ele iau cu prioritate", a precizat acesta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#companii nationale energetice, #Videanu companii energetice, #companii Electra Hidroenergetica , #stiri politice