Iliescu vs. Gusa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 18:59
6842 citiri
Iliescu vs. Gusa
Foto: cartoonpress

A rabdat el ce-a rabdat intinarea idealurilor comunismului. A rabdat si ascensiunea prostanacului. S-a facut ca nu vede si nu aude impertinenta lui Radu Mazare.

A inghitit cu noduri pana si alianta cu PD-L, chiar daca regurgiteaza in permanenta galusca nedigerata si indigesta. Dar pe asta chiar nu o mai poate tolera!

Intoarcerea lui Cozmin Gusa, oficial, in zona puterii maxime din PSD este cu mult mai mult decat poate duce Ion Iliescu.

Asa ca a amenintat, pentru prima data cu subiect si predicat intr-un for al partidului, cu parasirea PSD. Ori el, ori Gusa: "n-avem nevoie de astfel de oameni in partid, n-au niciun prestigiu, ne-au adus numai probleme....ar fi o mare greseala sa apelam la strainasi si mercenari... asta e un partid de handicapati, de nepriceputi, ca sa apeleze la cine?"

Probabil ca, la randul sau, Cozmin Gusa ar avea o singura sartisfactie mai mare decat criza de nervi vecina cu apoplexia provocata celui mai mare dusman al sau: sa-l vada parasind PSD, chiar daca asta ar echivala cu explozia partidului, o explozie din care ar putea iesi grav ranit si noul (?) sau client de campanie, Mircea Geoana.

Istoria conflictului Gusa-Iliescu

Ura dintre Ion Iliescu si Cozmin Gusa este una dintre putinele adversitati cu adevarat ireductibile intr-o lume politica unde linsul si scuipatul se impletesc fara greturi sau fasoane.

Ea a inceput pe vremea cand tanarul si impetuosul Cozmin Gusa ajunsese, prin salturi mari, secretar general al PSD, mana dreapta a unui Adrian Nastase, caruia ii stimula tot mai evidentele accese de independenta fata de tatuca de la Cotroceni.

Gusa incepuse sa controleze periculos de bine teritoriul, trecand pe linie secundara, daca nu chiar moarta, destui apropiati ai lui Ion Iliescu.

Asa se face ca, enervat la culme, Ion Iliescu l-a plesnit violent, prin octombrie 2002: "Un caraghios, un veleitar, o lichea". Iesirea publica n-a fost insa decat o mangaiere in comparatie cu actiunea de lichidare politica declansata de Ion Iliescu impotriva lui Gusa si incheiata cu plecarea acestuia din functie si apoi din PSD.

Gusa a ramas cu resentimente si fata de Adrian Nastase, care nu l-a aparat pana la capat, dar, mai ales, cu o ura de neostoit, fata de Ion Iliescu. Prima miscare a fost trecerea exact in barca adversa, cea a lui Traian Basescu, cu informatiile pe care le detinea ca secretar general al PSD cu tot.

In plus, a continuat sa-l atace pe Ion Iliescu nu numai in Justitie, ci si in zona cea mai sensibila, Mineriada, scotandu-l de fiecare data din minti.

A plecat apoi si de langa actualul presedinte pentru ca nu primit sefia SIE, dupa cum si-a dorit. (Cinstit vorbind, ar fi fost, cu siguranta, cu mult mai potrivit decat Claudiu Saftoiu).

Oportunismul lui Gusa

Dupa esecul numit PIN, era firesc ca Gusa sa se repozitioneze cat mai convenabil cu putinta: consilier pentru Transilvania al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, cu binecuvantarea grupului de la Cluj, care-i oferise chiar un colegiu, si impreuna cu Sorin Ovidiu Vantu.

Bani si influenta vin oricum, iar expunerea e minima. Daca Geoana pierde, va fi doar infrangerea lui, daca va castiga e victoria tuturor, iar Gusa ar putea capata, la o adica, mult doritul SIE.

O afacere fara riscuri, cu mult mai buna decat o candidatura uninominala. In plus, defilarea pe sub nasul lui Ion Iliescu catre deciziile esentiale din partid, adica acolo de unde a fost alungat, este, cu siguranta, o satisfactie mai dulce ca mierea pentru orgoliul unui om atat de vanitos.

Iliescu, lovit in orgoliu

Ion Iliescu traieste exact contrariul. Revenirea lui Gusa ii arata fara menajamente cata putere mai are fostul presedinte in propriul partid. Nu e consultat la numiri, la strategii, la alcatuirea echipelor de campanie. Nici macar in materie de ape nu-l mai intreaba nimeni nimic.

A visat sa fie inteleptul partidului, la care sa vina toti sa ia lumina si a ajuns un fel de relicva onorifica pastrata doar pentru a fi plimbata, precum sfntele moaste la vreme de seceta, prin fata unui anumit tip de electorat captiv de care PSD are nevoie.

Ion Iliescu stie bine ca influenta lui Cozmin Gusa, mai ales in combinatie cu SOV, este cu mult mai importanta decat vrea Mircea Geoana sa recunoasca. Si daca macar asta ar fi garantia infrangerii lui Traian Basescu, tot ar mai avea un motiv de consolare. Dar Ion Iliescu stie ca o asemenea garantie nu exista, inclusiv pentru Gusa.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Iliescu Gusa razboi, #Iliescu putere PSD, #Gusa Geoana consilier , #stiri politice