Klaus Iohannis, sustinut in Parlament printr-o declaratie comuna

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 17:30
2248 citiri
Klaus Iohannis, sustinut in Parlament printr-o declaratie comuna
Foto: Antena 3

O declaratie politica privind sustinerea de catre PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor a lui Klaus Iohannis pentru functia de premier va avea loc, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, a anuntat, marti, presedintele Senatului Mircea Geoana.

Geoana a subliniat ca declaratia de sustinere pentru Iohannis nu va avea efecte juridice, ci doar va oficializa majoritatea: "Speram ca prin vocea Parlamentului si a majoritatii sale sa putem sa transmitem un mesaj legitim cat mai rapid la Bucuresti pentru a preintampina degradarea situatiei economice si sociale. Este un act in conformitate cu procedurile noastre, este un act de natura eminamente politic si, evident, in continuare ramanem in interiorul dezbaterilor constitutionale.

Dar din punct de vedere al mesajului politic si al eliminarii unui anumit tip de critica care a fost adresata demersului nostru, al celor 65%, ca va trebui sa se vina in Parlament pentru a se proba o astfel de majoritate, maine vom avea proba materiala prin votul plenului Parlamentului ca aceasta majoritate exista, functioneaza si-l sprijina pe Iohannis pentru functia de prim-ministru".

De asemenea, intrebat cand va decide sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la desemnarea premierului, presedintele PSD a spus ca este o decizie pe care inca nu a luat-o: "Astept maine cu incredere intalnirea plenului reunit in care vom avea o consfintire, o confirmare politica si practica a acestei majoritati. In clipa respectiva, vom vedea si care este urmatorul gest al presedintelui Traian Basescu".

Totodata, liderul PSD a precizat ca pe ordinea de zi de plenului reunit de miercuri se va afla inclusiv scrisoarea presedintelui privind organizarea referendumului pentru reducerea numarului de parlamentari si Parlament unicameral.

"Astazi am dezlegat aceste doua probleme importante, pe de o parte rezolvarea crizei politice, pe de alta parte dorinta domnului presedinte de a organiza un referendum in perioada imediat urmatoare", a mai precizat Geoana.

Tot marti, Geoana a salutat "atmosfera constructiva din Birourile permanente reunite" pentru ca, in unanimitate, toate grupurile parlamentare au acceptat "gasirea unei solutii cu privire la pensiile parlamentarilor".

"In acest moment, cele doua initiative - una a PSD, PC, PNL, UDMR si minoritati si o initiativa similara din partea PD-L - isi vor gasi drumul catre un plen reunit, astfel incat sa putem sa rezolvam acest subiect si sa ne aplecam apoi cu toata energia asupra Legii unitare a pensiilor pentru a putea indeplini termenul de decembrie, cum ne-am angajat in relatiile cu institutiile internationale", a afirmat presedintele Senatului.

Parlamentarii democrat-liberali au decis sa depuna in Parlament proiectul de lege a reformei sistemului de pensii elaborat de catre Cabinetul Boc, PD-L solicitand simultan si introducerea pe ordinea de zi a plenurilor reunite a proiectului de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#declaratie politica sustinere Johannis Parlament, #Johannis sustinut public politic Parlament, #Klaus Johannis premier , #stiri politice