Neamtu: M-am inarmat cu funia de usturoi pentru strigoii USL - Interviu

Sambata, 25 August 2012, ora 18:15
13930 citiri
Neamtu: M-am inarmat cu funia de usturoi pentru strigoii USL - Interviu

Presedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com, ca USL e o formatiune care dispretuieste statul de drept si nu se fereste sa distruga economia privata pentru a-si atinge scopurile politice.

Co-presedintele aliantei de dreapta formata in jurul PDL spune ca exista adevarati "strigoi" in USL, care folosesc manipularea cu ajutorul televiziunilor si impotriva carora "s-a inarmat cu funia de usturoi". El a vorbit despre "troica raului" Voiculescu-Hrebenciuc-Antonescu.

"Ma tem de forta regresiv-feudala a unor personaje gen Oprisan & Dragnea, capabili sa ingenuncheze judete intregi. Ma tem de atavismele baroniale, de izolarea Romaniei in lume, de umilirea magistratilor independenti, de ura fata de Statul de drept a unor politicieni care se socot nu slujitorii, ci stapanii nostri", a spus Neamtu.

El a marturisit ca alianta de dreapta care se naste a pornit de la "contemplarea cosmarului USL". Neamtu considera ca "Romania este impanzita astazi de fiefuri baroniale" si propune limitarea mandatelor de primari si presedinti de consilii judetene la 2. In plus, liderul Noii Republici spune ca reteta innoirii Romaniei e, in viziunea sa, "capitalism, Constitutie, crestinism."

Cum a fost confruntarea cu USL din campania acestora pentru demiterea presedintelui Traian Basescu?

Intalnirea cu strigoii vechii Republici e, desigur, neplacuta. Pentru asta m-am inarmat cu funia de usturoi!

Desigur, confruntarea deschisa te energizeaza, mai ales daca n-ai decat o obligatie: sa rostesti adevarul. Eu sunt un novice in politica si a trebuit sa invat mai multe despre dialogul cu publicul din piete, despre nevoia de rezistenta fizica si tarie sufleteasca. Am descoperit mii si zeci de romani dornici sa fie razbunati.

Mai greu a fost sa demontez tehnicile de manipulare si de mistificare propagandistica gandite de socialisti. M-a intristat inversunarea unor liberali care, in plina criza economica, ignora semnalele din piata (criza locurilor de munca, absenta lichiditatilor, retragerea investitorilor straini, devalorizarea leului) pentru a se ocupa de un singur lucru: demolarea lui Traian Basescu.

Confruntarea cu USL a atins cote de apoplexie in anumite emisiuni televizate. Cei scoliti la Academia Stefan Gheorghiu (dar si mai tinerii lor ucenici) nu pot renunta la clisee: tu le oferi individualism si capitalism pe paine, ei te acuza de fascism sau hitlerism (cazul Sova). Agresivitatea si mitocania se lafaie in studiourile de televiziune, din pacate. Confruntarea electorala degenereaza frecvent in atacuri ad hominem si e mare pacat. As vrea ca socialistii si crestin-democratii, bunaoara, sa discute planuri de redresare economica - sa se bata in argumente privind risipa banului in sistemul de sanatate, deficitul bugetului de pensii, privatizare si taxele.

Lupta cu USL a mai scos la iveala figuri noi ale dreptei, tineri politicieni ignorati pana mai ieri: Adrian Papahagi sau Augustin Ofiteru, de pilda. Sunt convins ca la toamna vor aparea si alte surprize placute - oameni proaspeti si inteligenti care detesta troica raului numita Voiculescu-Hrebenciuc-Antonescu. Ii invit pe toti cei care ezita sa faca pasul in politica.

Ati atacat dur USL in ultima perioada, considerand-o o amenintare pentru statul de drept. De ce va temeti cel mai mult din partea lor?

Dispretul fata de lege, distrugerea economiei private si domnia bunului-plac. Jupanii de la USL calca in picioare oameni si institutii pentru ca nu le pasa de modernitatea si modernizarea Statului. Ma tem de forta regresiv-feudala a unor personaje gen Oprisan & Dragnea, capabili sa ingenuncheze judete intregi. Ma tem de atavismele baroniale, de izolarea Romaniei in lume, de umilirea magistratilor independenti, de ura fata de Statul de drept a unor politicieni care se socot nu slujitorii, ci stapanii nostri.

Senatorii melcilor au iesit la vanat. Unii se mai impiedica de gard si ajung, cu totul neasteptat, la Rahova. Altii se rastesc prosteste la Angela Merkel. USL nu se gandeste la compromiterea Romaniei, pentru ca logica lor este autarhica. Dupa mine potopul, isi zice probabil Voiculescu. Ce conteaza daca n-avem investitii durabile in infrastructura, cercetare sau inovatie? De ce ne-ar pasa pentru ca ratam in educatia universitara topul 500 Shanghai? Politicienii USL vorbesc unei minoritati sarace si asistate, pe care o victimizeaza populist, ancorind-o in orizontul stramt al supravietuirii. "Sa traim de pe azi pe maine cu un televizor plasat totemic in centrul casei!" Sa luam pomeni inventand ritualic un tap ispasitor pentru nefericirea si nevrednicia noastra!"

Ignoram prea mult comunitatea business! In Occident, un om de afaceri se gandeste cum se va dezvolta firma lui pe termen lung. La noi, acelasi intreprinzator e fericit daca supravietuieste controalelor abuzive ale Fiscului, ale Directiei Sanitare si ale altor organe ale Statului platite din banii nostri pentru a inhiba creativitatea, pentru a penaliza meritul, pentru a pedepsi performanta.

Socialismul e o calamitate nu doar sub raport filozofic (prin iluzia egalitarismului masificat si cultul invidiei), ci mai ales economic. Ca niste adolescenti iresponsabili, socialistii romani n-au cheltuit doar averea tatalui, ci si averea celor nenascuti inca - a nepotilor si a stranepotilor nostri. Metafizic si istoric, fiii risipitori ai socialismului vin de nicaieri si se duc inspre nicaieri, cu sentimentul vesel al indreptatirii de sine. Daca n-ai sentimentul datoriei, evident, spolierea e mai usoara.

Pe cine preferati - Crin Antonescu sau Victor Ponta?

Amandoi reprezinta o calamitate. Aici ne-au adus partidele nereformate si inchise ideii de performanta, de excelenta meritocratica. Sigur, Victor Ponta e un om istet, un mitoman descurcaret, cu o anumita bruma de cultura generala. De asemenea, Crin Antonescu are o locvacitate incontestabila, un verbiaj talentat, minat de referinte obsesionale. As prefera oricand un gangav cinstit unei melite fanatizate.

Lucrati la constructia unei Aliante de centru-dreapta cu PDL si PNTCD pentru alegerile din iarna. A ajutat suspendarea la coagularea dreptei?

Am spus mereu: desi nu avem poate acelasi vis privind Romania de maine, ne regasim in contemplarea aceluiasi cosmar: USL. Lungul sir al abuzurilor puterii socialiste a fost incununat de suspendarea presedintelui Traian Basescu. Evident, in fata unui seism constitutional e nevoie sa pui umarul alaturi de toti slujitorii cauzei democratice. De altfel, alianta de centru-dreapta va avea o puternica componenta civica (de aici si prezenta Fundatiei Crestin-Democrate sau a Initiativei Civice de Centru-Dreapta pe platforma initiala).

De ce ar fi mai buna, ce ar aduce nou, comparativ cu forta de dreapta care a dominat dupa alegerile din 2008, adica PDL?

Vorbim despre o alianta electorala intre structuri care unesc vechiul si noul. PDL este acum intr-un proces de reasezare interna - oameni puternici si foarte vizibili pana la alegerile locale au facut un pas in spate. Noua Republica va aduce la masa discutiilor din Alianta idei concrete privind reforma sistemului de sanatate, educatia, fiscalitatea, politicile bancare sau mecenatul in cultura.

Dincolo insa de programe, vorbim despre innoirea resursei umane. Am stabilit ca europarlamentarul Monica Macovei sa conduca o Comisie de Integritate prin filtrul careia vor trece propunerile tuturor partidelor componente. In ceea ce ma priveste, nu doresc decat ca Noua Republica sa aduca in Parlament cat mai multi oameni vrednici si priceputi, pentru ca forul legislativ sa se curete, macar in parte, de plaga traseismului si de virusul incompetentei. Orientarea oamenilor nostri este hotarat de dreapta.

Ce aveti cu baronii locali si cum explicati faptul ca, prin alianta cu PDL, v-ati aliat si dvs. cu unii dintre ei?

Baronii locali sunt nodurile sistemul politic clientelar construit in anii tulburi ai tranzitiei postcomuniste. Acesti jupani din teritoriu ai partidelor asigura in multe situatii tranzitia banilor publici spre clientela politica. Romania este impanzita astazi de fiefuri baroniale, mai mari sau mai mici, in care un individ sau un grup restrans conduc autoritar afacerile publice in beneficiul personal sau al apropiatilor.

Noua Republica a criticat baronizarea politicii romanesti si a propus ca solutie limitarea mandatelor de primari si presedinti de consilii judetene la doar doua. O mare parte a puterii de care se bucura acestia provine tocmai din posibilitatea detinerii celor mai inalte functii la nivel local pentru un numar nelimitat de mandate. Noua Republica va sustine necesitatea adoptarii unor asemenea masuri si in cadrul aliantei electorale a fortelor de dreapta.

Cum e noua Romanie despre care spuneti ca vreti sa o construiti?

Visez la o Romanie in care, dincolo de confesiune sau etnie, ne privim unii pe ceilalti ca cetateni. Visez la o Romanie competitiva, performanta, inovatoare tehnologic si conservatoare moral, respectata de tarile Europei si vizitata de milioane de turisti anual. Visez la o Romanie care isi agreseaza mai putin cetatenii, cu mai putina vulgaritate si isterie televizuala. As vrea sa ne crestem copiii in constiinta apartenentei la un popor, nu doar la o populatie fara nume si fara destin.

Vrem dreptate, nu legi pe hartie. "O patrie a legalitatii" se va naste atunci cand reprezentantii din Parlament isi vor asuma, primii, decenta si bunul simt al oamenilor liberi. Visez la o Romanie deschisa capitalului strain, prietenoasa cu investitorii autohtoni si dornica sa imbratiseze competitia si piata libera, fara drept de monopol.

Reteta innoirii Romaniei? Capitalism, Constitutie, crestinism. De aceea si spun: pretuim nu doar memoria trecutului, ca si glasul celor nenascuti inca. Haideti sa regandim politica plecand de la viitor!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mihail Neamtu baroni USL, #Neamtu Ponta Antonescu , #stiri politice