Nu, sfarsitul nu-i aici! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 18:42
6801 citiri
Nu, sfarsitul nu-i aici! (Opinii)

Nu stiu daca explozia penala pe care o vedem acum se va reflecta in vreun fel in alegerile prezidentiale. Depinde foarte mult de capacitatea lui Klaus Iohannis de a capta un vot antiPSD masiv si de capacitatea lui Victor Ponta de a-si convinge baronii ca nu i-a vandut DNA pentru a-si asigura acceptarea externa.

Dar marele efect va fi probabil cel postelectoral si va consta intr-o reasezare masiva a scenei politice din Romania.

Am mai spus, asistam practic la amputarea centrilor vitali ai politicii romanesti de pana acum, deocamdata in PSD, dar sa nu uitam ca vine si dosarul EADS. Ar putea fi un alt cutremur care sa loveasca si in alte directii. Si tocmai de aceea, sunt moderat optimista in privinta sanselor ca marea asanare sa continue indiferent de rezultatul alegerilor.

Nu ca sistemul nu se va opune. Dar degringolada lui e maxima, coruptii se toarna intre ei, fiecare vrea o aterizare cat mai lina cu putinta, iar capacitatea sistemului de a reactiona letal pentru justitie este diminuata de spargerea marilor placi tectonice. Caderea lui Viorel Hrebenciuc, marele combinator al tuturor epocilor, o institutie a PSD in sine, este un seism a carui magnitudine nici macar nu o putem evalua inca la justa valoare pentru ca nici nu cred ca si-a consumat efectul soc.

Cred ca pentru prima data sistemul ticalosit s-a izbit de un adversar la fel de determinat, de bine organizat si necrutator, pe masura lui, care l-a lovit cand astepta izbavirea si cu o ferocitate pe care nimeni nu o putea anticipa decat daca avea un spirit analitic foarte bine dezvoltat pentru ca semnele pregatirii au existat.

Si nu ma refer aici doar la celebra declaratie a Victoriei Nuland, care la inceputul anului vestea o ofensiva fara precedent impotriva coruptiei, oriunde s-a afla ea.

Dar a fost mai mult decat atat. Inainte de porni ofensiva majora, Laura Codruta Kovesi si-a facut o foarte solida curatenie in propria ograda. Pe de-o parte au fost adusi multi procurori noi. Pentru prima data, DNA lucreaza cu toata schema plina. A facut si schimbari majore in teritoriu, lucru pe care il anunta intr-un interviu pentru Ziare.com in vara: "serviciile teritoriale ale DNA, cu unele exceptii cum este cel din Cluj, nu erau prea active, nu aveau dosare importante, nu atacau administratia publica locala. Iata ca si colegii de la celelalte servicii au inceput sa aiba anchete importante, la Suceava, la Timisoara, la Constanta."

Neprins in enumerare este si DNA Brasov, unde schimbarea a adus rezultate spectaculoase. Dupa ce dosarele Cancescu si Sarbu fusesesera inchise discret, din motive numai de procurori stiute, iata ca noua echipa a redeschis cauzele cu efectele pe care le vedem.

Dar curatenia se pare ca a fost facuta si in sediul central, de la Bucuresti. Vedem in dosarul lui Viorel Hrebenciuc ca generalul Dumitru Iliescu avea o cartita in DNA. O cartita importanta, prieten/colaborator cu o, intelegem, dna procuror care "ii da toate dosarele. De fapt el ii tine dosarele in fiset. El le tine acolo, are cheia de la fisetul ei (...) El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte", explica Dumitru Iliescu. Mai mult, inteleg ca referindu-se la dna procuror, Dumtru Iliescu spune: "Stiti ca v-am zis de atunci, ca l-am ajutat pe sotul ei intr- o perioada".

E de presupus ca Laura Codruta Kovesi nu a stat cu mainile incrucisate citind aceste interceptari. Asa ca ma indoiesc ca in acest moment cartita si dna procuror sa mai fie in DNA.

Interceptarea discutiei Hrebenciuc - Iliescu a avut loc undeva in jurul lui 18 august. M-am uitat la miscarile de trupe din DNA dupa data aceea. Cu sau fara legatura cu aceste interceptari, mi-a atras atentia ca la inceputul lui septembrie iesea la pensie intempestiv si cu totul neasteptat una dintre piesele grele ale parchetului anticoruptie, un procuror cu functie de conducere si de mare incredere in "administratia" Morar. Multi au sarit atunci cu victimizarea. Poate s-au grabit. Nu stiu ce sa zic.

Aceasta este o alta mare lovitura pe care o primeste sistemul. Taierea bratelor lungi care penetraseara institutiile cheie din justitie. Asanarea din instante a inceput deja demult si DNA o continua. Efectele se vad. Curtea de Apel Bucuresti, spre exemplu, una dintre cele mai permisive in anii trecuti a ajuns la fel de temuta ca ICCJ. Dar e evident ca procesul de asanare, mai discret, s-a produs si in interiorul DNA.

In schimb bratele lungi ale justitiei par sa fi penetrat politicul. Nu cred ca ceea ce vedem acum era posibil fara ca anchetatorii sa aiba si ei cartitele lor in PSD, cel putin. Despre unele, cum este Eugen Bejinariu, se stie aproape oficial. Altele cred ca sunt la locul lor si isi fac treaba.

De aceea jocul mi se si pare greu de intors acum. Frontul politic pare spart, de debandada, iar cel al justitiei foarte solid si, sa nu uitam, sub un explicit scut american. Cred asadar ca nu asistam nici la un foc de paie, nici la manevre electorale care se vor stinge dupa alegeri. Dimpotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosar Sova Hrebenciuc Iliescu, #DNA Hrebenciuc , #stiri politice