Nu sistemul e de vina!

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 19:27
5876 citiri

Cel putin doi oameni au murit in doua saptamani pentru ca niste medici nu i-au bagat in seama sau nu au stiut ce sa le faca. Sistemul e de vina, ni se spune.

Peste o suta de condamnati extrem de periculosi, in frunte cu Serghei Gorbunov, au fost eliberati din inchisoare, pe stravezii motive medicale, si nu s-au mai intors pentru a-si executa restul de pedeapsa. Din cauza sistemului, desigur!

Cate un procuror cercetat pentru coruptie, cate un medic legist condamnat pentru coruptie, cate un judecator cu comportament deviant dovedit si trimis oficial la psihiatru lucreaza in continuare nestingheriti si dau in continuare solutii dubioase. De vina e, ati ghicit, sistemul!

Mai bine de jumatate dintre liceenii romani sunt analfabeti functionali. Cine sa fie de vina? Sistemul, evident!

Dar cine sau ce e, pentru Dumnezeu, acest sistem exasperant? O plaga trimisa de extraterestri? Fatalitatea? Mamona insusi? Nici gand! Sistemul este o suma de oameni, proceduri si reglementari elaborate tot de oameni.

Sistemul in ansamblu, ca o creatura inspaimantatoare, nedefinita si romanofaga, nu e vinovat pentru nimic, iar invocarea lui, devenita un loc comun, la limita ticului verbal, este pe cat de nedreapta, pe atat de comoda.

Nedreapta pentru ca arunca o anatema generala, desi nu toti oamenii, nu toate reglementarile si nu toate procedurile dintr-un sistem, fie el sanitar, de educatie, de justitie sau oricare altul, sunt responsabili pentru o anumita situatie, oricat de dramatica.

Este comoda pentru ca, in spatele acestei anateme generale, adevaratii vinovati se adapostesc anonimi si, aparati de perdeaua de fum a culpei generale, devin intangibili sau scapa extrem de ieftin.

E cam la fel ca in cazul proprietatii obstesti pe care toata lumea o prada cat putea tocmai pentru ca, fiind a tuturor, nu era, de fapt, a nimanui.

Indiferent daca vorbim despre moartea oamenilor in spitale, despre criminali eliberati sau despre elevi foarte slab pregatiti, responsabilitatea este a unor oameni bine definiti. Ei sunt medicii, cu nume, prenume si CNP, care au dat dovada de incompetenta sau indolenta.

Ei sunt judecatorii, procurorii, politistii sau medicii legisti, cu nume, prenume si CNP, care au colaborat, din incompetenta sau coruptie, pentru eliberarea unor criminali periculosi.

Ei sunt profesorii incompetenti sau indiferenti, inspectorii, directorii si ministrii, prea slabi sau prea dezinteresati pentru a modifica programele scolare imbacsite, toti cu nume, prenume si CNP.

Altfel spus, de vina pentru orice disfunctionalitate sunt anumiti oameni care nu respecta proceduri si reguli, sau anumiti oameni care fac proceduri si reguli proaste, sau oameni care nu modifica reguli si proceduri dovedite ca proaste, ori nu-i dau afara pe incompetentii si coruptii dovediti, toti cu nume, prenume si CNP, adica perfect identificabili.

Asta insa doar daca cineva isi pune in gand sa-i identifice. Dar nu-si pune. E mult mai simplu ca mereu sa dai vina pe sistem, ca si cum l-ai invinovati pe Dumnezeu.

Nimic nu se va schimba insa in bine nici in Sanatate, nici in Educatie, nici in Justitie si in niciun alt sistem cat timp de la ziaristi pana la autoritati nimeni nu va decide sa ia taurul de coarne si sa vorbeasca despre vinovatii individuale din sistem, nu doar despre fatidica vinovatie generala a sistemului.

Pentru ziaristi e mai usor sa tune precum procurorii stalinisti impotriva unui sistem pe care nu-l inteleg pentru ca nu se documenteaza. Se multumesc "sa le zica bine" in cadrul unor linsaje mediatice care nu folosesc decat ratingului.

Reprezentantii sistemelor, la randul lor, stiu ca inghit nitica sapuneala difuza dupa care se pot intoarce in locurile lor caldute, unde, la adapostul sistemului, competentii ii tin in spate pe incompetenti si impart cu ei anatema publica, care oricum nu produce decat efecte de imagine.

Si totusi singura speranta este sa intelegem o data pentru totdeauna ca nu sistemele ucid sau ne fac viata grea, ci anumiti oameni inclusi si adapostiti de sistem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sistem sanatate bolnav, #vinovati scapati sistem , #stiri politice