Partidele si-au finalizat eurolistele si se pregatesc de campania electorala

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 19:27
1470 citiri
Partidele si-au finalizat eurolistele si se pregatesc de campania electorala

Partidele care intra cu sanse in cursa pentru Parlamentul European si-au finalizat listele de candidati, urmand sa le depuna la Biroul Electoral Central, impreuna cu semnaturile de sustinere necesare, cerute de lege.

Pe cine trimite in lupta PSD

Social-democratii au stabilit ca lista partidului sa fie deschisa de Adrian Severin, urmat de Rovana Plumb, din partea Organizatiei de Femei.

Pe locurile urmatoare se afla Ioan Mircea Pascu (locul 3), Adriana ticau (locul 4), Daciana Sarbu (locul 5), Corina Cretu (locul 6), Victor Bostinaru (locul 7), Sabin Cutas (locul 8, alocat PC), Catalin Sorin Ivan (locul 9), Viorica Dancila (locul 11), Minodora Cliveti (locul 12), Aristide Roibu (locul 13), Viorel Marian Dragomir (locul 14), Marius Oprescu (locul 15).

Locul 10 nu a fost deocamdata anuntat, dar candidatul va fi cel sustinut de regiunea de dezvoltare Bucuresti si Ilfov, cel mai probabil in persoana lui Ioan Enciu.

Europarlamentarul PSD Gabriela Cretu a declarat, vineri, ca a fost exclusa de pe lista candidatilor social-democrati pentru alegerile europarlamentare din luna iunie fara a primi nicio explicatie, desi inainte de discutiile finale se afla pe un loc eligibil. Social-democratii pot estima ca vor obtine in jur de 15 mandate.

PNL deschide lista cu Norica

Potrivit variantei transmise presei de conducerea PNL, lista pentru PE propune, in ordine, urmatoarele 15 nume: Norica Nicolai, Valean Adina, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Ben-Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi, Csibi Magor Imre, Catalin Turliuc, Cristian Cojocaru, Ionel Muscalu, Radu Surugiu, Radu Puscariu, Nechita Eduard Hellvig, Roberto Dietrich.

Desi anunta oficial ca mizeaza pe sapte-opt mandate, liberalii pot spera, realist, la obtinerea aceluiasi numar de locuri detinute in prezent, adica sase.

PD-L incepe cu Stolojan

Primele 5 locuri pe lista democrat-liberalilor sunt ocupate de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Razvan Ungureanu, Marian Jean Marinescu, sustinuti de conducerea centrala.

Urmatoarele zece pozitii sunt ocupate de propuneri venite din judete, ierarhizarea fiind facuta in functie de rezultatele fiecarei organizatii: Iosif Matula (Arad), Sebastian Bodu (Bucuresti), Petru Luhan (Suceava), Rares Niculescu (Cluj), Oana Antonescu (Dambovita), Constantin Dumitriu (Galati), Dragos David (Brasov), Elvira Andronescu (Alba), Irina Schrotter (Neamt), Alexandru Nazare (Bucuresti). Democrat-liberalii pot miza pe obtinerea a 14-15 mandate.

UDMR, de mana cu CNMT

UDMR intra in alegerile pentru Parlamentul European alaturi de CNMT, o alianta in acest sens neputand fi negociata in 2007, cand Uniunea a obtinut doua mandate, iar Laszlo Tokes a candidat si a castigat un loc in PE, ca independent.

Pentru euroscrutinul din 2009, lista comuna UDMR si CNMT, completata potrivit unui raport de 75%-25% propune, pentru primele pozitii, urmatoarea ordine: Laszlo Tokes (CNMT), Iuliu Winkler (UDMR), Sogor Csaba (UDMR), Szilagyi Zsolt (CNMT), Kovacs Peter (UDMR), Horvath Anna (UDMR). Uniunea are sanse sa obtina trei mandate.

PRM il asteapta pe Becali

Cat priveste lista PRM, pana in acest moment presedintele partidului a anuntat ca el va ocupa primul loc si-l invita si pe liderul PNG, Gigi Becali, sa-l secondeze, ca un gest "fratesc".

Independentii

Si candidatii independenti par a fi pregatiti pentru a se inscrie oficial in cursa pentru PE. Elena Basescu a anuntat vineri ca a reusit sa stranga cele 200.000 de semnaturi care ii sunt necesare depunerii candidaturii ca independent pentru Parlamentul European si ca nu mizeaza pe sprijinul PDL in campania electorala.

In cursul zilei de luni urmeaza sa aiba loc inregistrarea oficiala a semnaturilor, lansarea site-ului oficial de campanie, precum si deschiderea unui cont in care sa fie depuse eventualele donatii.

Secretarul general al Organizatia de Tineret a PD-L, Elena Basescu, a anuntat pe 18 martie ca demisioneaza din PDL si ca va candida ca independent la alegerile europarlamentare pentru ca tatal ei sa nu fie acuzat de nepotism, iar PD-L sa nu "aleaga" intre ea si intelectuali.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 7 iunie, Romania urmand sa trimita in Parlamentul European 33 de reprezentanti.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#liste europarlamentare partide, #lista candidati partide, #pregatire campanie electorala , #stiri politice