Poate criza mondiala sa reinvie monstrii istoriei?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 23:42
5464 citiri
Poate criza mondiala sa reinvie monstrii istoriei?

In anii '50 si '60 in Statele Unite era aproape o crima, sau chiar mai grav, daca te declarai comunist. Dusmanul de moarte al societatii americane era pe atunci tot ceea ce avea legatura, intr-un fel sau altul, cu comunismul.

A te identifica drept comunist in America anilor de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial echivala cu a-ti pierde aproape toate drepturile, pe care le aveai in mod natural intr-o democratie consolidata, chiar si in acele timpuri.

A te declara comunist sau, mai rau, a fi desconspirat ca atare in acei ani, insemna sa ramai fara serviciu, fara functii, riscand chiar sa devii un paria al societatii si, in final, sa fii izgonit la marginea ei.

De altfel, exista cazuri celebre in SUA de personalitati care au avut de suferit, in anii '50, doar pentru ca au fost banuite a avea legaturi sau afinitati fata de comunism.

La mai bine de 50 de ani de la acele timpuri, destinul acestei ideologii in Statele Unite pare sa sufere o transformare radicala. "De vina" pentru aceasta schimbare nu ar fi veridicitatea doctrinei in sine, ci mai degraba un efect al crizei economice mondiale care zguduie inca America.

Criza economica a schimbat deja semnificativ obiceiurile de consumator ale oamenilor, insa acum incepe sa isi faca simtita prezenta si in viziunea si orientarea politica a acestora.

Potrivit unei anchete telefonice realizate recent in Statele Unite, de catre Rasmussen Reports, a reiesit ca doar 53% dintre adultii americani cred ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul. In acelasi timp, 20% dintre americani sustin ca socialismul este mai bun, in timp ce 27% nu sunt siguri care sistem este de preferat.

In cazul persoanelor adulte, dar sub 30 de ani, parerile sunt si mai impartite printre americani, care prefera in proportie de 37% capitalismul, 33% aleg socialismul, iar 30% s-au declarat indecisi.

Importanta tot mai mare pe care o capata socialismul intr-o tara care pana acum s-a declarat adversarul de moarte al tuturor ideologiilor care isi trageau seva din socialism sau comunism reprezinta o schimbare majora in istoria civilizatiei americane.

Planurile de stimulare a economiei Statelor Unite lansate de administratia de la Washington, sutele de miliarde de dolari aruncate pentru redresarea pietei bancare din SUA de catre Barack Obama reprezinta deja o forma de socialism deghizat.

Masurile de reformare ale sistemului de sanatate din America anuntate cu putin timp in urma de liderul de la Casa Alba se inscriu, de asemenea, in acelasi trend ideologic de socialism deghizat mai mult sau mai putin.

Intr-o tara in care pana si sistemul de sanatate si cel al invatamantului se supun principiilor capitalismului, iar interventia statului este minima, masurile recente anuntate sau luate deja de administratia de la Washington forteaza populatia americana sa se gandeasca tot mai mult la o forma sau alta de socialism.

Criza financiara care i-a lovit atat de dur pe tot mai multi americani contribuie si ea din plin la abandonarea crezului in capitalism si in beneficiile sale.

Riscul aceastei transformari treptate a credintelor intr-o ideologie probata de sute de ani consta in posibilitatea reinvierii unor ideologii, cosmetizate sau nu, care in trecut s-au dovedit a fi nocive civilizatiilor care le-au "probat".

Criza economica mondiala arunca una dintre cele mai mari provocari ale lumii moderne.

Vor pastra principalele puteri economice ale lumii credinta in sistemul capitalist si in economia libera de piata sau criza va sapa atat de mult in valorile traditionale ale acestui sistem pana cand vom ajunge sa il inlocuim cu altceva?

Provocarea actualei crize mondiale este poate la fel de mare ca si cea care a insotit marea depresiune din perioada interbelica. Atunci cateva state importante ale lumii, precum Germania sau Italia, au iesit din criza economica aducand la putere sisteme politice care s-au dovedit fatale lumii intregi.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#revenire socialism, #capitalism versus socialism, #Obama socialism , #stiri politice