Presa de azi: Coalitia 322 devine 247

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 07:29
4401 citiri
Presa de azi: Coalitia 322 devine 247

Marian Sarbu asteapta oferte, Nastase si Geoana se lupta pentru putere in spatele lui Ponta, Mazare isi cumpara stiri pozitive, iar Guvernul Boc profita din plin de asta pentru ca randurile Opozitiei se subtiaza pe zi ce trece, lucru care ii aduce doar avantaje.

O data cu "dezertarea" mai multor social democrati in randul independentilor, PD-L are deja o majoritate parlamentara de 52%, fapt care ii ofera o mai larga putere de miscare, in comparatie cu vremurile de pana acum.

Jurnalul National: Coalitia 322 devine 247

Jurnalul National scrie in editia de vineri ca Guvernul Boc nu mai poate fi miscat din functie si nici nu mai trebuie sa negocieze fiecare proiect de lege pe care vrea sa il treaca prin Parlament cu diversi oameni de pe la Opozitie.

De fapt, randurile Opozitiei se subtiaza pe zi ce trece si, in urma "achizitiilor" grupului Oprea, PD-L are deja o majoritate parlamentara de 52%.

Daca in octombrie anul trecut, Parlamentul a demis cu usurinta Guvernul Boc prin motiune de cenzura si apoi, la momentul investirii noului Cabinet, Traian Basescu a fost nevoit sa negocieze sustinere cu UDMR, minoritatile lui Pambuccian si grupul lui Gabriel Oprea, acum se poate baza pe 247 de parlamentari din totalul de 470. Pentru adoptarea unei motiuni de cenzura este nevoie de 236 de voturi, la fel ca pentru adoptarea legilor organice, or, dupa cum se vede, PD-L are deja siguranta votului atat in Camera, cat si in Senat.

Practic, in acest moment, poate sa treaca prin Parlament orice fel de lege. Prin comparatie, in octombrie, in momentul retragerii PSD de la guvernare, PD-L avea doar 166 de voturi in Parlament, cele ale parlamentarilor proprii. Impreuna cu UDMR si minoritati a strans 215 voturi in Parlament dupa alegerile prezidentiale, dar a aparut in scena grupul independentilor, ajungand la un total de 239 de voturi la momentul investirii Cabinetului Boc IV.

In aceste socoteli ale pedelistilor, cei mai importanti sunt independentii, adica cei pe care partidul lui Boc ii poate "fura" de la PSD sau PNL. Dupa demisia de miercuri a lui Cristian Diaconescu, fostul pesedist Eugen Nicolicea raporta un efectiv de 26 de oameni in grupul condus de Gabriel Oprea - 16 deputati si 10 senatori. "Numarul nostru este in crestere", spunea Nicolicea, confirmand acele informatii potrivit carora urmeaza inca un val de demisii din PSD, dupa ce, la 24 de ore de la Congresul partidului, Culita Tarata si Serban Mihailescu, iar apoi deputatul Chereches au luat drumul noului grup politic.

Romania Libera: Nastase a inceput razboiul de anihilare a locotenentilor lui Geoana

Si in loc sa fie ingrijorati de viitorul sumbru care se arata social democratii sunt inca preocupati de lupta pentru putere, drept urmare Nastase a inceput razboiul de anihilare a locotenentilor lui Geoana.

Romania Libera scrie in editia de vineri ca Geoana isi pune mandatul de presedinte al Senatului la dispozitia partidului, dar anunta ca va ramane in PSD in apararea celor "hartuiti" si "vanati" de "unii care au polite de platit". Declaratia vine dupa o avalansa de reprosuri formulate de Adrian Nastase.

Fostul presedinte al PSD atrage atentia ca "unii doresc razboi in partid", "vor revansa", "sunt in cautare de vinovati" si avertizeaza ca "cine incearca sa-l manevreze pe Victor face un mare rau partidului". El ii transmite noului lider PSD ca il va sustine "atata vreme cat intelege ca el a fost votat de congres, si nu de Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Miron Mitrea".

Folosind prilejul plecarii lui Cristian Diaconescu din partid, despre care Mircea Geoana spusese ca ar dovedi ca "actuala conducere a pornit pe un drum gresit", Adrian Nastase a declarat ca Mircea Geoana nu este deloc indreptatit sa faca astfel de aprecieri, in conditiile in care "a calcat in picioare in ultimii cinci ani imaginea partidului", care a ajuns sa fie criticat si ridiculizat. Intr-o postare pe blog, Nastase califica reactia lui Geoana drept "nepotrivita", "ridicola", "jignitoare" la adresa PSD si "neintemeiata", cu atat mai mult cu cat "noua conducere" tocmai a decis sa-l sustina in continuare pe fostul prezidentiabil la presedintia Senatului.

Aceasta, desi chiar Mircea Geoana este cel care a cerut inlocuirea lui Adrian Nastase de la sefia Camerei Deputatilor in 2006. In replica, Mircea Geoana anunta ca, daca PSD ii va cere sa demisioneze de la presedintia Senatului, o va face, dar nu va pleca din PSD si nu va sta impasibil daca cei care i-au fost alaturi "vor fi hartuiti si vanati de unii care au polite de platit". El se declara ingrijorat de "insinuarea subtila" "sa stau cuminte, daca mai vreau functia de la Senat", si spune ca nu ii poate fi cumparata tacerea in schimbul functiei.

In fapt, liderii PSD au luat foarte serios in calcul riscul ca, odata declansata procedura de inlocuire a presedintelui Senatului, PD-L sa profite de situatie si sa o impinga pe Anca Boagiu in locul fostului lider PSD. Din acest motiv, locul lui Mircea Geoana in fruntea Senatului este asigurat, cel putin pentru moment.

Evenimentul Zilei: Nastase si Geoana se bat in spatele lui Ponta

Si lupta dintre cei doi fosti lideri social democrati pare ca se duce pe la spatele celui mai nou, adica Victor Ponta.

Si Evenimentul Zilei arata in editia de vineri ca desi a fost ales un nou presedinte, in PSD nu este liniste, iar luptele pentru putere continua intre fostii lideri ai partidului.

Congresul PSD s-a terminat, nu si razboiul. Mircea Geoana a ramas o tinta pentru adversarii sai din PSD si dupa ce a fost eliminat de la carma partidului. Motivul: functia de presedinte al Senatului ii mentine o anumita influenta in partid.

Democrat-liberalii nu exclud initierea procedurii de revocare a lui Geoana, dat fiind ca dispun de majoritate. Potrivit liderului senatorilor PD-L, Traian Igas, democrat- liberalii mizeaza, deocamdata, pe demisia lui Geoana la presiunea PSD.

"Cred ca varianta va fi alta: PSD o sa-l forteze sa-si dea demisia. Iar daca Mircea Geoana isi da demisia, categoric ne intereseaza aceasta functie. Noi, PD-L-ul, ar trebui sa o preluam", a declarat Igas pentru EVZ.

Gandul: Marian Sarbu asteapta contraoferta lui Ponta

Intre timp Marian Sarbu, un alt social democrat important, asteapta vineri oferta lui Ponta pentru a vedea daca pleaca sau nu din partid. Gandul scrie in editia de vineri Ofertat cu functia de ministru al Muncii de tabara puterii, social-democratul Marian Sarbu are vineri o intalnire cu noul lider al PSD, Victor Ponta, pentru a discuta despre eventuala ramanere a sa in partid si despre nemultumurile pe care le are in legatura cu orientarea formatiunii.

"As vrea sa fac o precizare in legatura cu o afirmatie care s-a tot facut, cum ca eu as negocia functia de ministru al Muncii si mai stiu eu ce. Toata viata mea politica nu am negociat niciodata nicio functie. Eu nu sunt un negustor politic", a tinut sa precizeze, ieri, Sarbu, desi mai multe informatii dadeau ca sigure discutiile pe care acesta le poarta cu reprezentantii puterii privind preluarea mandatului de la Munca.

El a ramas suparat pe liderii PSD inca din momentul in care nu a fost lasat sa ocupe functia de ministru al Muncii atunci cand i s-a propus de catre PD-L. Victor Ponta a declarat, la randul sau, intr-o emisiune TVR, ca deocamdata Marian Sarbu nu pleaca din PSD. "Mi-a spus ca deocamdata nu pleaca, dar vrea sa discute cu mine, are niste probleme vis-a-vis de propria-i raportare la partid si sunt dornic sa discut, nu numai cu el, ci cu orice coleg al meu. Daca exista o solutie sa-i tin, o sa-i tin. Daca sunt hotarati sa plece, fiecare-i pe drumul lui", a spus liderul PSD.

Adevarul: Clanul lui Mazare cumpara stiri pozitive de 2 milioane de euro

Si cum lucrurile nu ar fi destul de agitate, Radu Mazare face iar "senzatie" si cum nu vrea ca imaginea sa ii fie afectata se pare ca plateste, nici mai mult nici mai putin, de 2 milioane de euro pentru stiri pozitive.

Adevarul scrie in editia de vineri Presedintele Consiliului

Judetean Constanta a atribuit un contract fabulos unei televiziuni locale controlate de parteneri de afaceri ai sai si ai primarului Mazare. Neptun TV va difuza stiri pozitive despre Consiliul Judetean in valoare de peste 2 milioane de euro, dupa ce anul trecut a primit alti 600.000 de euro si de la Primaria Constanta pentru acelasi scop.

Constantenii vor plati in urmatorii patru ani 2,2 milioane de euro cu tot cu TVA pentru a afla informatii despre activitatea celui pe care l-au ales in fruntea judetului: Nicusor Constantinescu. Banii ajung la prietenii celui care beneficiaza de costisitoarea mediatizare.

Conditia-cheie a licitatiei este aceea a difuzarii zilnice a patru buletine informative cu stiri din judet, conditie care elimina din start orice competitor. Anuntul privind organizarea licitatiei a fost publicat in septembrie 2009, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar nu si in Monitorul Oficial al Romaniei. La licitatie, televiziunile europene nu s-a inghesuit deloc: a participat o singura firma, Soti Cable Neptun SRL, care a si castigat. Atribuirea contractului, valabil pe partu ani, s-a facut in in luna noiembrie 2009.

Actionarii Soti Cable Neptun SRL sunt parteneri de afaceri cu cei doi lideri locali, primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Se poate spune ca, prin intermediul firmelor pe care le detin impreuna cu actionarii Soti Cable Neptun SRL, cei doi demnitari locali controleaza indirect si televiziunea care a primit cele 1,8 milioane de euro. Acelasi post a castigat si anul trecut, in aceeasi maniera, 600.000 de euro si de la Primaria Constanta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Marian Sarbu oferte Ponta, #lupta Geoana Nastase, #Mazare cumpara stiri pozitive , #stiri politice