Presa de azi In plina criza, parlamentarii raman cu pensii speciale

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 07:27
3059 citiri
Presa de azi In plina criza, parlamentarii raman cu pensii speciale
Foto: wordpress.com

Parlamentarii actuali sau fosti vor beneficia, in continuare, de pensii speciale, desi suntem in vremuri de criza, iar randurile somerilor se ingroasa de la o zi la alta.

Evenimentul Zilei noteaza in editia de vineri ca de respingerea proiectului de lege prin care se propunea eliminarea de pensii speciale beneficiaza 571 de fosti parlamentari, printre care Ion Iliescu, Mona Musca, Rodica Stanoiu, Adrian Paunescu sau Corneliu Vadim Tudor.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinta pentru pensionarea in baza legii contine 571 de nume - 388 de fosti deputati si 183 fosti senatori. Printre fostii parlamentari care au cerut pensii se numara fostul sef al statului Ion Iliescu.

Lista este completata de fostul deputat PNL Mona Musca, fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, fostul senator Adrian Paunescu (PSD). Cei mai multi dintre pensionarii parlamentari provin din PRM, care nu a mai atins pragul de 5%.

E vorba despre liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, despre fratele sau, Marcu Tudor, sau despre fostul deputat Lucian Bolcas. Pe lista se afla cantaretele de muzica populara Irina Loghin si Angela Buciu. Alte nume sunt Trita Fanita, Nicolae Mischie, Corneliu Ciontu, Ion Solcanu, Gelu Voican Voiculescu, Titu Gheorghiof, Victor Babiuc sau Mitzura Arghezi.

Gandul: Parlamentarii se ascund dupa Boc pentru a-si pastra pensiile

Gandul spune ca dupa opt luni de tergiversari, parlamentarii PSD si UDMR si-au luat inima in dinti si au respins initiativa PD-L prin care Statutul deputatilor si senatorilor era amendat in sensul eliminarii pensiilor speciale pentru membrii Legislativului.

Demersul a fost un nou prilej pentru democrat-liberali de a acuza vechea majoritate anti-PD-L din Parlament, care, in opinia democrat-liberalei Sulfina Barbu reprezinta "o frana cand discutam de reforma societatii romanesti".

Dincolo de scuza oficiala ca propunerea PD-L nu are sens daca Executivul isi va asuma raspunderea pe o lege unica a pensiilor, deputatul UDMR Kerekes Karoly a recunoscut deschis ca nu ar fi dorit ca PD-L si-ar fi asumat "propagandistic" proiectul in campania electorala. Potrivit acestuia, liberalii nu ar fi participat la sedinta, dar ar fi fost de aceeasi parere cu majoritatea.

El a fost contrazis de liderul PNL, Crin Antonescu, care a sustinut ca nu stie ce s-a intamplat in Comisia de statut, dar ca liberalii nu sunt de acord ca parlamentarii sa aiba pensii privilegiate. "Daca este nevoie, vom face orice este necesar pentru ca ceea ce spun acum sa nu ramana vorba goala", a asigurat Antonescu.

Romania Libera: Pensiile speciale din Parlament bat campania electorala

Romania Libera deschide editia de vineri cu anuntul ca PD-L acuza parlamentarii din celelalte partide ca nu vor sa renunte nici in ruptul capului la pensiile speciale, privilegii pe care tot ei si le-au acordat in legislaturile trecute.

Propunerea de eliminare a pensiilor speciale parlamentare a fost depusa de 102 parlamentari PD-L in februarie, iar dupa aproape opt luni de zacut in Comisia privind Statutul deputatilor si senatorilor a primit un raport de respingere.

Potrivit PD-L, in favoarea pastrarii privilegiilor au votat Eugen Nicolicea (deputat PSD), Kerekes Karoly (deputat UDMR), Florin Iordache (deputat PSD), Romeo Nicoara (senator PNL) si Anghel Stanciu (deputat PSD), iar pentru eliminarea pensiilor speciale s-au pronuntat cei patru parlamentari PD-L din comisie.

Dupa atatea luni in care au ignorat faptul ca proiectul trebuia dezbatut in procedura de urgenta, parlamentarii PSD, PNL si UDMR au gasit "argumentul" de care sa se agate pentru a-si pastra privilegiile: propunerea PD-L nu se mai justifica, deoarece Guvernul Boc a anuntat ca va concepe, dupa asumarea raspunderii din 15 septembrie, si un proiect de lege unitara a pensiilor (termen FMI - 30 decembrie).

Fara o lege speciala, pensiile parlamentarilor ar fi fost calculate dupa Legea 19/2000, aplicata contribuabililor "de rand": ar fi primit pensie in functie de cat au cotizat si potrivit valorii punctului de pensie.

Prin respingerea propunerii PD-L, ei isi vor mentine pensiile speciale, calculate ca la magistrati: 80% din indemnizatie, pentru cei care au avut cel putin trei mandate. Pentru 1-2 mandate, din cuantumul de mai sus se scad 40%, respectiv 20%. Cu alte cuvinte, in loc de pensii de 10-20 milioane lei vechi pe luna, cat li s-ar fi cuvenit in functie de cotizatia platita, alesii vor avea pensii de 50-60 milioane pe luna.

Gardianul: Pensiile parlamentarilor, motiv de campanie electorala pentru PD-L

Gardianul anunta in editia de vineri ca PD-L isi face campanie cu ajutorul pensiilor parlamentarilor, avand in vedere ca democrat-liberalii au fost singurii care au votat ca pensiile preferentiale ale parlamentarilor sa fie eliminate.

Votul negativ a venit, potrivit Sulfinei Barbu, in ciuda faptului ca exista deja un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ si un punct de vedere al Guvernului care preciza ca aceasta modificare a statutului parlamentarilor este atributul exclusiv al forului legislativ, intrucat acest privilegiu privind pensiile speciale a fost votat de Parlament, si nu de Guvern.

Sulfina Barbu a aratat ca PD-L a propus ca pensiile parlamentarilor sa se calculeze conform Legii nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii, aplicat tuturor contributorilor la acest sistem public de pensii.

Ea i-a acuzat pe parlamentarii PSD, PNL si UDMR ca, timp de opt luni de zile, au tergiversat dezbaterea acestei propuneri legislative in comisia de statut, primele doua luni motivand lipsa unui regulament de functionare a comisiei, celelalte sedinte fiind suspendate din lipsa de cvorum.

De altfel, parlamentarii PD-L au aratat ca, timp de 8 luni, comisia de statut s-a reunit doar de 10 ori, in conditiile in care trebuia sa lucreze in sedinta cel putin o data pe saptamana.

Deputatul UDMR Kerekes Karoly a precizat ca PSD si UDMR au votat impotriva eliminarii pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca se pregateste o Lege unica a pensiilor, iar PD-L si-ar fi asumat "propagandistic" proiectul in campania electorala. Kerekes a precizat ca trebuie impuse norme unitare la pensionare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#pensii speciale parlamentari, #aproba ramanerea pensiilor speciale, #beneficia Ion Iliescu , #stiri politice