Presa germana: Desemnarea lui Croitoru arata dominanta rolului presedintelui

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 22:11
2289 citiri
Presa germana: Desemnarea lui Croitoru arata dominanta rolului presedintelui

Presedintele Traian Basescu nu s-a multumit niciodata cu un rol ceremonial, iar cat de dominant este rolul sefului statului in Romania s-a vazut cu ocazia desemnarii lui Lucian Croitoru drept premier, in ciuda majoritatii parlamentare, care il dorea pe Klaus Iohannis, scrie Wiener Zeitung.

Analiza din Wiener Zeitung se intituleaza "Criza politica din Romania, un produs colateral al unui razboi dur pentru presedintie" si reprezinta o critica vehementa la adresa situatiei politice din Romania, unde doua partide - considerate de jurnalistii autrieci vlastare ale aceluiasi FSN - duc o lupta crancena pentru putere, cu toate ca nu se diferentiaza ideologic.

"In Romania se desfasoara momentan o galagioasa lupta pentru putere, care a culminat cu caderea guvernului lui Emil Boc. Cauza directa pentru turbulentele politice, care s-au transformat intr-o veritabila criza de guvernare, este o indarjita lupta pentru functia de presedinte", se arata in articol.

"Functia de presedinte in Romania este una semnificativa. In tot cazul, Basescu nu s-a multumit niciodata cu un rol ceremonial, el fiind cel care a scos national-liberalii de la guvernare", scrie Wiener Zeitung si facand referire la ruperea Aliantei D.A.

Motivul pentru care a fost demis Dan Nica este uimitor

Amintind de cea mai recenta rupere a coalitiei dintre PD-L si PSD, Wiener Zeitung considera ca motivul pentru care Dan Nica a fost demis este "uimitor".

"Ministrul de Interne, care avea ca responsabilitatea organizarea alegerilor, a sustinut ca presedintele Traian Basescu planuieste o fraudare in masa a alegerilor si a atras atentia ca in intreaga tara nu mai sunt de gasit autobuze de inchiriat pentru ziua alegerilor, ceea ce duce cu gandul la turism electoral.

Pentru a completa imaginea proasta, dupa demiterea lui Nica, cel care i-a ocupat fotoliul ministerial a fost chiar Vasile Blaga, prevazut sa fie seful de campanie al lui Basescu", continua articolul.

"Lupta pentru putere dintre democrat-liberali si sociali-democrati nu se bazeaza, in schimb, in niciun caz pe diferente ideologice. Partidele au mai multe in comun decat le place sa recunoasca. Ambele formatiuni sunt vlastare ale miscarii postcomuniste formate dupa sangeroasa Revolutie din 1989, Frontul pentru Salvare Nationala", evidentiaza publicatia austriaca.

Wiener Zeitung aminteste in acest context ca in anii de dupa Revolutie, ambele partide si-au schimbat de mai multe ori numele si au fost primite in Internationala Socialista.

Emil Boc a condus democrat-liberalii in 2005 catre o spectaculoasa schimbare de directie catre dreapta, iar acum partidul sau este membru al Partidului Poular European.

"Cat de dominant este, intr-adevar, rolul presedintelui in Romania a devenit clar abia joi. O majoritate parlamentara ajusese sa se puna de acord ca romanul de origine germana Klaus Iohannis sa devina succesorul lui Boc.

Cu toate acestea, Basescu a respins aceasta propunere si l-a desemnat pe expertul financiar Lucian Croitoru pentru functia de premier. El trebuie sa supuna in 10 zile noul Cabinet votului Pralamentului, care cu siguranta nu-l va vota. Pe Basescu pare sa nu-l deranjeze acest lucru, pentru el Croitoru este noul premier", mai scrie Wiener Zeitung.

Totodata, cotidianul vienez remarca faptul ca aceste turbulente politice "lovesc tara intr-un moment de mari greutati economice", amintind de acordul cu FMI si de protestele de masa si grevele din ultima perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rol dominant presedinte Romania, #alegere premier Klaus Johannis, #premier desemnat Lucian Croitoru , #stiri politice