Principele Radu isi indreapta campania inspre rromi: Sunt un material electoral important

Joi, 18 Iunie 2009, ora 22:30
3001 citiri
Principele Radu isi indreapta campania inspre rromi: Sunt un material electoral important
Foto: Cotidianul

Principele Radu a participat, joi, la Targu Jiu, la congresul Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi si a vizitat cartierul Meteor din municipiu, promitandu-le rromilor ca ii va ajuta sa accesesze fonduri europene.

Cateva mii de rromi din mai multe judete ale tarii au venit, joi, la Targu-Jiu pentru a lua parte la Congresul Extraordinar al Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi (POAR) din Romania. Multi dintre participanti au sustinut ca au venit pentru ca au fost anuntati, prin liderii lor, ca vor primi sume de bani, pentru a nu mai pleca in strainatate.

Rromii au venit cu autocarele sau cu masinile personale din toate colturile judetului Gorj, Dolj, Mehedinti, Valcea, Arges, Alba, Cluj, Sibiu, precum si din alte judete. Ei s-au strans la Sala Sporturilor din Targu Jiu, unde s-a desfasurat Congresul Extraordinar al POAR, la aceasta actiune fiind invitat sa participe si principele Radu Duda.

Am venit ca ni s-au promis bani

Gheorghe Bimbai, un rrom din localitatea doljeana Cotofenii de Sus, din Dolj, a venit cu masina personala la Targu Jiu.

"Ni s-a spus de catre bulibasa ca, daca venim, o sa primim banii pe benzina si, pe loc, 250 de lei. Apoi o sa facem actele sa primim 2.500 de euro ca sa nu mai plecam in strainatate. Am bagat benzina de 150 de lei. Pai nu stiu ce o sa facem daca nu primim banii", ne-a spus Gheorghe Bimbai.

Marilena, o tiganca din Cotofenii de Sus, a spus ca si ea a venit tot pentru ca i s-a promis bani.

Pentru ca nu au mai avut loc in sala, aproximativ 1.000 de persoane au ocupat Stadionul Municipal. In mijlocul terenului de sport a fost amenajata o scena, pe care au fost amplasate doua fotolii si o canapea de tipul mobilierului regal. Pe acestea au luat loc Nelu Pavel, presedintele Partidei Romilor Gorj, Ninel Potarca, presedintele POAR, iar intre cei doi s-a aflat Principele Radu.

Manifestarea a inceput prin interpretarea imnului national "Desteapta-te, romane" si a imnului tiganilor "Gelem, gelem" de catre o formatie traditionala tiganeasca.

Rromii sunt un material electoral, dar si uman important

Principele Radu a mers joi si in cartierul Meteor din municipiul Targu-Jiu, cartier in care locuiesc familii de rromi. Alteta sa Regala a fost asteptat cu paine si sare de doua frumoase tiganci, dar si de cativa zeci de rromi curiosi.

Principele a venit la Targu-Jiu la invitatia lui Ninel Potirca, presedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din Romania si a participat la primul congres al patronatului.

Dupa primirea cu paine si sare, Principele Radu a facut turul cartierului Meteor, Ninel Potirca fiindu-i ghid. Aclamat si aplaudat de rromii carora le-a promis ca ii va ajuta sa acceseze fonduri europene, Principele Radu a recunoscut ca romii sunt "un material electoral important".

"Chestiunea rromilor din Romania priveste intreaga Europa. (...) in mod necesar, membrii comunitatii rome trebuie luati in seama de toti candidatii la presedintie. Sunt un material electoral important, dar, mai presus, ei sunt un material uman. Nu trebuie sa ii tratam cu dispret, trebuie sa punem mana sa ii ajutam. Ei nu vor putea accesa fondurile structurale de care au nevoie singuri, trebuie ajutati.

Vom incheia un parteneriat cu Patronatul Oamenilor de Afaceri Rromi din Romania pentru a-i ajuta sa obtina sprijin pentru accesarea de fonduri structurale. Sunt 400 de oameni de afaceri rromi care conduc societati, ei folosesc forta de munca din comunitatea rroma, lucru important", a declarat Principele Radu.

Toate sperantele, rromilor indreptate catre principe

Ninel Potirca, om de afaceri targujian, a declarat ca spera ca Principele si Casa Regala sa ii ajute, pentru ca alti politicieni nu au facut-o.

"Vom incheia un parteneriat cu Casa Regala si speram sa ne ajute, pentru ca alti politicieni nu au facut-o. Casa Regala este si va ramane mereu in istoria Romaniei si speram ca Principele Radu sa ne faca lobby".

In timpul plimbarii prin cartierul Meteor, mai multi rromi in varsta i-au aratat principelui buletinele, spunandu-i ca, din respect pentru Casa Regala, majoritatea rromilor din Meteor se numesc "Mihai".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Principele Radu Duda, #campanie electorala prezidentiale, #promisiuni rromi, #material electoral , #stiri politice