Secretarii consiliilor locale si judetene vor sa fie numiti de prefect, nu prin concurs

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 17:37
3363 citiri
Secretarii consiliilor locale si judetene vor sa fie numiti de prefect, nu prin concurs

Federatia Secretarilor Unitatilor Administrativ-Teritoriale din Romania a elaborat un proiect de lege care prevede ca numirea lor sa fie facuta de prefecti.

"Lucram la un proiect de lege privind statutul secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Secretarul este un functionar public de conducere prevazut prin Legea 188 si nu are un statut propriu, asa cum au medicii, avocatii sau notarii, prin care sa fie definit ca este reprezentantul statului in teritoriu, deoarece el avizeaza pentru legalitate toate actele normative respectiv hotararile Consiliului Local, Consiliului Judetean, dispozitiile primarului sau deciziile presedintelui Consiliului Judetean si le transmite catre prefect", a declarat, miercuri, la Galati, directorul executiv al FSUATR, Dumitru Nedelcu(foto), informeaza NewsIn.

Potrivit lui Nedelcu, proiectul de statut prevede ca numirea si revocarea secretarului unitatii administrativ-teritoriale sa se faca de catre prefect in cazul secretarului municipiului, orasului si comunei si, respectiv, de catre o comisie a premierului in cazul secretarului Consiliului Judetean, asa cum era pana in 2006, cand a fost modificata Legea 215 a administratiei publice locale.

Documentul mai contine drepturile si obligatiile secretarului, incompatibilitatile acestuia, evolutia lui in cariera si metodele de perfectionare. Referitor la acest capitol, federatia a facut deja demersuri pentru infiintarea unui organism de pregatire a secretarilor consiliilor locale si judetene.

"Am obtinut la OSIM denumirea de << Colegiu National de Administratie >> si urmeaza sa il acreditam", a spus Dumitru Nedelcu.

Proiectul de lege privind statutul secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale este in faza de discutii, analiza finala a documentului fiind programata la sfarsitul acestei luni.

"La sfarsitul lunii urmeaza sa il discutam la Bucuresti in prezenta reprezentantilor secretarilor din toate judetele", a afirmat directorul executiv al FSUATR.

La intalnire sunt asteptati sa participe si senatorii si deputatii pe care federatia i-a contactat si care ar putea promova proiectul de lege in Parlament. "Am luat legatura cu deputati si senatori din actualul Legislativ si speram ca atunci cand vom discuta forma finala a proiectului de lege sa participe la adunarea noastra si sa-si expuna punctul de vedere", a declarat Dumitru Nedelcu.

Conform aceleiasi surse, federatia si-a propus ca, in cursul lunii martie, sa promoveze catre Parlament proiectul de lege privind statutul secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale.

Potrivit legii, secretarii de consilii locale si judetene sunt numiti, in urma unui concurs, de primarul localitatii, respectiv de presedintele Consiliului Judetean.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proiect lege, #statut secretari, #consiliul judetean, #numire prefect , #stiri politice