Sistemul islamic - o solutie la criza economica?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Martie 2009, ora 23:30
6880 citiri
Sistemul islamic - o solutie la criza economica?

O posibila solutie la actuala criza economica internationala ar putea veni...dinspre "Davos-ul" lumii musulmane, Forumul Economic al Lumii Islamice (WIEF).

WIEF s-a desfasurat saptamana aceasta la Jakarta, reunind sefi de state si de guverne din lumea musulmana, inclusiv Indonezia, Malaezia, Maroc, Emiratele Arabe Unite si Qatar. In total, au fost reprezentate 38 de state, scrie cotidianul The Guardian.

Performanta economica a lumii musulmane este in general modesta: un grup de state care aduna o cincime din populatia lumii reprezinta doar 7% din economia mondiala.

Statele musulmane sunt si ele afectate de criza economica mondiala. Nu sunt imune, in epoca globalizarii, la esecul modelului de piata liberal. Prabusirea sistemului financiar a generat, in special, interes in randul finantistilor islamici.

Sistemul financiar islamic, condus pe baza principiilor Sharia (legea islamica), functioneaza prin finantari garantate de bunuri tangibile si implica impartirea riscului intre parti, urmarind activitatile comerciale reale in loc de profitul obtinut pe baza speculatiilor.

Printre musulmani, dar nu numai, circula o teorie conform careia sistemul financiar islamic ar putea oferi o cale de iesire din actuala criza si de a deveni o fundatie pentru o noua ordine economica mondiala, mai sanatoasa.

Sistemul financiar islamic are in centru credinta ca banii in sine nu au valoare intrinseca, ci sunt doar un mediu de schimb. Nu ai voie sa faci profit schimband bani cu o alta persona.

Un musulman nu are voie sa beneficieze de imprumuturi in bani sau sa primeasca bani de la cineva. Asta inseamna ca dobanda nu este permisa, deoarece este asociata cu camataria si specula.

Si atunci cum fac bancile bani? Din vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii.

Sistemul financiar islamic se bazeaza pe comert si cum este esential ca riscul sa fie implicat in orice activitate comerciala,bancile si institutiile financiare fac investitii cu banii depozitati la ele de clienti si impart riscurile si beneficiile cu acestia.

Bancile fac bani din ajutorarea clientilor sa-si cumpere o proprietate, folosindu-se de instrumente precum ijara sau murabaha.

Prin ijara, banca face bani incasand de la client chirie; prin murabaha, se stabileste un pret la inceput, mult deasupra pretului de piata, banca achizitioneaza proprietatea, o revinde clientului, iar banii astfel rezultati sunt considerati rasplata pentru riscul asumat de banca.

Sistemul financiar islamic interzice categoric investitiile in companii din sectoare care au de a face cu producerea de carne de porc, tutun, bauturi alcoolice, pornografie sau jocuri de noroc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem financiar islamic, #criza economica internationala , #stiri politice