TV Ziare.com - Leonard Orban: Tot mai multi europeni vor sa invete romana

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 14:52
3915 citiri
TV Ziare.com - Leonard Orban: Tot mai multi europeni vor sa invete romana
Foto: Ziare.com

Comisarul european pentru multilingvism, Leornard Orban, a declarat luni la televiziunea Ziare.com ca este foarte important ca fiecare stat sa aiba un comisar european, deoarece acesta va lua parte la formarea deciziilor si a propunerilor legislative la nivelul Uniunii Europene.

"Actualul tratat de la Lisabona prevede faptul ca in 2014 s-ar putea sa fie redus numarul de comisari, dar pana atunci fiecare stat membru trebuie sa aiba un comisar european. Ca si comisar al unui stat poti avea o anumita influenta la nivelul procesului decizional. Sunt beneficii importante aduse tuturor statelor membre. Exista o nominalizare oficiala facuta de Romania, Dacian Ciolos ca viitor comisar european", a declarat actualul comisar european al Romaniei.

Puteti urmari inregistrarea emisiunii cu comisarul european Leonard Orban AICI.

Leonard Orban a mai spus ca si actualul Tratat de la Lisabona aduce beneficii importante Romaniei.

"Exista asa numita initiativa cetateneasca. Daca exista un 1 milion de semnaturi ale cetatenilor din statele membre, Comisia Europeana este obligata sa faca o initiativa legislativa. Iar in ceea ce priveste comisarul european e normal sa te bati sa obti un post cat mai bine reprezentat. Romania trebuie sa propuna un comisar deoarece este in interesul fiecarui stat sa aiba un comisar. Acesta te tine conectat la evolutiile UE", a mai declarat acesta.

Leonard Orban a mai spus ca limba romana este una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE, iar interesul europenilor pentru limba noastra a crescut considerabil.

"Momentan nu poate fi tradus totul, nu ai suficienti oameni, insa tot ce inseamna legislatie sau documente importante sunt traduse. In UE interesul pentru Romania a crescut semnificativ si tot mai multi cetateni europeni vor sa invete limba romana", a mai declarat comisarul european.

Leonard Orban a precizat ca Romania nu sta prost la absorbtia fondurilor europene, asa cum se tot vehiculeaza.

"Nu stam prost sau foarte prost la absorbtia fondurilor UE asa cum spun altii. Putem sa constantat ca din 2007 pana in prezent avem un plus de 4 miliarde de euro pentru Romania. Aceasta suma este legata de o capacitate acceptabila. Dar mai exista probleme in absorbtia acestor fonduri din cauza legislatiei, birocratiei si oamenilor profesionisti din Romania", a mai declarat acesta.

Leonard Orban i-a sfatuit pe parinti sa ii invete pe copii limbi straine la varste cat mai fragede, dar a propus si infiintarea de noi catedre de multilingvism in universitatile din Romania.

"Copiii foarte mici acumuleaza limbile straine cu usurinta intre doi si sase ani. CE a lansat o initiativa si campanie pentru incurajarea invatarii timpurii a limbilor straine. Si in Universitati avem nevoie de catedre de multilingvism", a mai declarat Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban comisar european, #indemn invata limbi straine , #stiri politice