Un cadou de la Dragnea pentru Udrea si Tariceanu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 August 2014, ora 06:45
9428 citiri
Un cadou de la Dragnea pentru Udrea si Tariceanu (Opinii)

Guvernul Ponta pregateste una dintre cele mai urate reglementari din ultimii ani: legalizarea traseismului politic al primarilor si presedintilor de consilii judetene. Acestia ar urma sa poata schimba partidul fara a pierde automat si mandatul.

Anuntul a fost facut de Liviu Dragnea insusi: "Se instaleaza instabilitate in administratia locala generata de aparitia unor noi partide si multi primari, pe care nu ii condamn, care sustin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majoritatile. (...)

Ma gandesc daca nu ar trebui sa luam modelul din 2006 si sa adoptam un act normativ in care, in doua saptamani, toti alesii locali sa opteze unde doresc sa activeze. Atunci au fost 45 de zile. E nevoie sa se limpezeasca scena politica. Vrem sa nu avem sincope in sedintele de Consiliu Local sau Consiliu Judetean si sa ne trezim in doi ani in blocaje institutionale. Voi prezenta premierului varianta asta de lege", a afirmat Liviu Dragnea.

Deci doua saptamani de transferuri la liber, dupa care situatia odata stabilizata, va fi din nou securizata cu aceeasi interdictie. Comparatia cu 2006 este fundamental ipocrita pentru ca atunci a fost vorba doar despre un termen de gandire inainte de intrarea in vigoare a noii interdictii.

O asemenea fereastra acum, cand legea e in vigoare de atata vreme, nu vad ce alta justificare ar avea decat racolarea de primari, care cu zaharelul, care cu santajul.

Si cum vrea dl Dragnea sa rezolve instabilitatea chiar in buza prezidentialelor, cand e mai importanta structura locala si un primar poate face diferenta intre victorie si infrangere in localitatea respectiva, mai ales in mediul rural.

Sigur ca PSD, cel care are acum painea si cutitul in mana, ar fi principalul beneficiar. Primarii din opozitie sunt sufocati financiar, iar fara bani e foarte greu sa iti mentii popularitatea. Unii chiar vor sa faca ceva pentru comunitatile care i-au ales, dar fara fonduri nu pot. Si atunci cred ca ar face pactul cu diavolul.

Cine are indoieli in privinta felului in care face imparteala guvernul Ponta ar face bine sa se uite cum au fost repartizate autobuzele scolare. Din primele 101 deja impartite, 84 au ajuns la primarii puterii.

Dar asta nu inseamna ca PSD este singurul beneficiar. Dl Dragnea insusi vorbeste de partide noi si primari care sustin aceste partide noi. Cine sa fie oare? Eu ma gandesc la doua nume.

Unul este PMP. Sunt cativa primari ai PDL care au tot dansat intre partidul cu care si-au castigat mandatul si PMP. Unul dintre ei este chiar dl Boc, care zilele trecute anunta ca o va sustine pe dna Udrea la prezidentiale, desi inca face parte din PDL, al carui candidat oficial e Klaus Iohannis.

Oare ce va face dl Boc daca primeste libertatea de a pleca din PDL fara sa-si piarda mandatul? Dar dl Pinalti?

De ce sa treci de la un partid de opozitie mai mare, la unul mai mic? Depinde ce promite dna Udrea. Daca cumva, zic si eu, ar promite, ce exemplu, ca din 2015 PMP va intra la guvernare? Ca doar a exclus posibilitatea colaborarii cu PSD doar cat timp Ponta e presedintele partidului. Dar daca Victor Ponta pleaca la Cotroceni mai e valabil embargoul? Nu stiu ce sa zic.

De ce i-ar intinde dl Dragnea o mana de ajutor dnei Udrea, ea care e, nu-i asa, cea mai apriga si de temut adversara a lui Victor Ponta? Poate pentru ca si dna Udrea i-a intins cam 100 de milioande de euro pe cand era ministru? Poate pentru ca dna Udrea ii zmulge voturi lui Klaus Iohannis si trebuie ajutata sa o faca si mai eficient astfel incat candidatul ACL sa nu ajunga poate nici in turul al doilea, unde cel mai convenabil ar fi Calin Popescu Tariceanu?

Si ajungem asa la alt mare beneficiar al ordonantei de urgenta pe care o cloceste PSD - Calin Popescu Tariceanu si cu al sau nou partid.

In urma cu ceva vreme, secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, vorbea intr-un interviu pentru Ziare.com despre un adevarat comando al fostului premier, care " inroseste telefoanele in fiecare zi prin diverse judete, promite orice, de la functii, la afaceri. Noi nu avem ce promite, nici bani, nici servicii pentru sotii, nici afaceri cu statul."

Cati primari liberali credeti ca vor rezista acestor tentatii daca traseismul devine liber? Cu Iohannis in opozitie sau cu Tariceanu la putere, cum o fi mai bine?

Iar cu o structura de primari in spate, sansele dlui Tariceanu de ajunge in turul al doilea, unde sunt sigura ca il vrea PSD, cresc substantial.

Si cum minunatia urmeaza sa fie facuta prin ordonanta de urgenta, nici la CCR nu va ajunge, ca doar n-o s-o trimita dl Ciorbea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dragnea ordonanta primari, #traseism primari, #ordonanta liber partide primari , #stiri politice