Vom fi in stare sa spunem stop incalzirii globale?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 23:45
2752 citiri
Vom fi in stare sa spunem stop incalzirii globale?

Politica americana, pana mai de curand considerata adversa actiunii hotaratoare in problema incalzirii globale, a intrat intr-o noua era o data cu investirea in functie a presedintelui american Barack Obama.

Acesta a legat politica energetica de economie si a promis sa se indeparteze de dependenta de combustibili fosili pentru a promova surse curate de energie, o actiune care ar conduce la crestere economica si crearea de noi locuri de munca.

Actiunile lui in primele sase luni in acest sens arata ca este si horatat sa puna in practica aceste promisiuni. A impus standarde stricte de eficienta pentru masini, a incurajat discutiile climatice intre marii emitenti globali de gaze poluante si a inclus in planulul de salvare al economiei 90 de miliarde de dolari destinati investitiilor in energia "curata", aminteste The Guardian .

In fine, in urma legii adoptate luna trecuta de Camera Reprezentantilor, America se angajeaza sa reduca din gazele poluante, pana in 2050, o cantitate egala cu cea pe care si-a propus sa o elimine si Uniunea Europeana.

Comunitatea internationala trebie sa ia masuri similare pentru a accelera trecerea la energia curata si reducerea emisiilor poluante. Un studiu al unei echipe de cercetatori de la MIT releva, de curand, ca daca lucrurile evolueaza nestingherite, atunci efectele incalzirii globale ar fi de doua ori mai severe decat se credea pana acum.

Raportul a venit totusi si cu vesti bune: incalzirea poate fi mentinuta sub mult-temutele 2 grade Celsius, daca comunitatea internationala ia masuri ferme si rapide.

Odata cu venirea unui lider constient de efectele incalzirii globale la Washington, s-ar parea ca lumea nu mai intampina niciun obstacol in calea angajarii pozitive in lupta cu clima in schimbare.

Din nefericire, observatorii remarca faptul ca sunt sanse mari ca aceasta oportunitate sa fie irosita.

Planurile pe termen mediu ale Statelor Unite in ceea ce priveste intreaga economie (nivelul reducerilor de emisii poluante atins pana in 2020 numai din sursele acoperite de sistemul cap-and-trade- prin care companiile care emit CO2 ar avea nevoie de permise de carbon pentru fiecare tona de gaze cu efect de sera eliminata in atmosfera, iar permisele nefolosite pot fi vandute altor companii) nu sunt atat de agresive pe cat ar dori alte tari.

Acest impas poate pune mari probleme summitului ONU crucial din decembrie de la Copenhaga, si si-a dovedit deja efectele negative la reuniunea G8 din Italia, unde nu s-a reusit stabilirea unor tinte pe termen lung in ceea ce priveste reducerea emisiilor poluante.

Centrul de analiza Centre for American Progress sustine ca aceste esecuri sunt determinate si de faptul ca actualul sistem de calculare a reducerilor de emisii este gresit. Centrul propune un mecanism de calculare mai corect si mai complex, pentru a da un impuls pozitiv negocierilor internationale.

Centre for American Progress propune formarea unui sistem de calculare de tip "carbon cap equivalent" (echivalent al limitelor impuse emisiilor de carbon, n.r.).

Echivalarea limitelor emisiilor de carbon este o idee inaintata si de Guvernul Australiei. Noul sistem ar lua in considerare toate masurile de reducere a emisiilor poluante ale unei tari - nu doar sursele acoperite de sistemul cap-and-trade. Ar fi incluse, spre exemplu, reducerile de emisii poluante care pot fi atribuite stabilirii standardelor privind energia regenerabila.

Spre exemplu, in SUA, se calculeaza ca initiativa lui Obama de a impune standarde de eficienta in privinta electrocasnicelor va reduce, in urmatorii 30 de ani, emisiile poluante cu echivalentul emisiilor poluante degajate timp de doi ani de exploatarile de carbune din America.

Impresionant, mai ales ca exploatarile de carbune sunt printre cele mai poluante activitati.

Se pot pune la socoteala si alte astfel de masuri, printr-o metoda de calcul care ar oferi o imagine mai clara a actiunilor pe care le adopta o tara pentru a ataca incalzirea globala.

Mai mult, noua metoda de numarare a reducerilor va incuraja guvernele sa urmeze acele planuri de reducere a emisiilor de carbon care se dovedesc a fi cele mai eficiente, si in plan economic, si politic.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#reducere emisii poluante, #incalzire globala masuri, #incalzire globala efecte , #stiri politice