Comunismul - alternativa la capitalismul aflat in criza?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 00:41
9610 citiri
Comunismul - alternativa la capitalismul aflat in criza?

Pe masura ce toata lumea se straduieste sa gaseasca o solutie miraculoasa la actuala criza economica mondiala, o noua idee isi face loc in mai toate discutiile: ar putea fi comunismul o alternativa reala la esecul spectaculos al capitalismului?

In conditiile in care sute de mii de persoane isi pierd locurile de munca si casele si autoritatile arunca cu miliarde de dolari si euro in banci doar-doar nu vor falimenta, capitalismul liberal isi arata pe deplin hibele.

Tot mai multi experti sustin ca "visul" capitalismului se incheie prin cea mai mare criza din ultimele decenii, iar lumea se trezeste la un nou soi de socialism, in care guvernele, tot mai autoritare, preiau controlul sistemului financiar pentru a-l feri de propriile actiuni nebunesti.

Nu este deci de mirare ca tot mai multi se intreaba care ar fi alternativa la un sistem care si-a dovedit atat de spectaculos esecul.

Partidele comuniste din toate colturile lumii sustin ca ele detin cheia problemei.

"Orice solutie la criza pregatita de capitalisti si guvernele lumii va ramane o solutie in interiorul capitalismului. Nu va fi o solutie pentru clasele populare. Ca in orice criza, muncitorii si saracii platesc - in vreme ce capitalul financiar este salvat cu sume uriase", explicau in urma cu ceva timp comunistii europeni in publicatia online Anarkismo.net.

Luni, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca actuala criza economica si financiara ar putea marca finalul unui sistem ale carui baze au fost puse in urma cu 500 de ani, asezand economia pe baze noi, post-capitaliste.

Toata lumea anunta sau spera in sfarsitul sistemului capitalist, oferind comunismul drept alternativa.

Colegiul Birkbeck din Londra a luat aceste sugestii in serios si a organizat un simpozion care si-a propus sa analizeze la modul cel mai serios alternativa comunista, noteaza The Guardian.

Comunismul este o idee care ne insoteste, in forme diferite, de mii de ani. Adevarata provocare este sa descoperim ce pot insemna in ziua de astazi concepte precum voluntariat egalitaritarist, detinerea in comun a modalitatilor comune de productie, abolirea societatii structurate pe clase.

In primul rand, ramane deschisa intrebarea cu privire la rolul statului si economiei.

In vreme ce unii experti insista pe crearea unor noi miscari politice departe de guvernare, altii sustin ca exemple precum Bolivia si Venezuela arata ca, prin preluarea puterii, o miscare progresista, radicala, poate sa supravietuiasca chiar si cand se confrunta cu fortele reactionare.

Aceste exercitii de imaginatie merg si mai departe, cantarind problema organizarii. E greu de imaginat cum se poate crea un nou partid comunist, insa fara acesta, ideea de comunism ramane exact asta, o idee.

Separarea promisiunilor comunismului de dezastrele secolului XX nu este o sarcina usoara. Cine se declara comunist zilele acestea face dovada unui curaj iesit din comun. Trebuie insa facuta o alegere. Daca o noua lume este posibila, aceasta va lua forma in urma unei alegeri, nu in teorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comunism vs capitalism, #criza economica internationala , #stiri politice