Conflictul de interese al Elenei Udrea

Joi, 27 August 2009, ora 12:34
11643 citiri
Conflictul de interese al Elenei Udrea

Scandalul Udrea pare sa fi ajuns la ora primelor adevaruri incontestabile. O dezvaluire arunca in ridicol orice tafna viitoare a ministrului Turismului, indiferent de ticalosia evidenta a comisiei care o ancheteaza.

Intreaga dimensiune a vinei, nu stiu daca penala, dar in mod cert morala, sta ascunsa intr-un protocol, pana acum secret, semnat de d-na ministru cu conducerea BRD, in data de 28 aprilie, avand ca obiect campania publicitara de promovare a Romaniei ca destinatie turistica.

La punctul 2.2 al documentului, depus la comisia de ancheta si a caruia autenticitate nu a fost infirmata de minister, in cadrul acestei campanii "ministerul se obliga sa aduca la cunostinta publicului si sa promoveze numele, sigla, marca si imaginea Colaboratorului (BRD, adica), in calitate de colaborator/partener principal".

Potrivit protocolului, ministerul va cumpara spatiul publicitar in tara si in strainatate, iar BRD va plati spoturile publicitare asupra carora detine drepturile de proprietate intelectuala. Clipurile ii au, de altfel, ca protagonisti pe Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, care reprezinta imaginea acestei banci de mai multa vreme.

Dupa izbucnirea scandalului, surpriza!, BRD a cedat drepturile de proprietate intelectuala supra clipurilor printr-un act aditional, iar sigla sa a disparut de pe ecran, pentru "a ne face un cadou complet", a explicat, sugubat, un oficial al ministerului.

Veti spune, poate, ca nu e mare lucru. Un partener privat face clipul, ministerul nu il plateste cash, ci prin impartirea beneficiilor difuzarii, platita din bani publici. Din start, e principal greu de digerat promovarea pe bani publici a unei institutii private, dar sa zicem ca asta mai poate discuta in termeni contractuali avantajosi.

Filmul se rupe insa atunci cand adaugam un ultim detaliu scandalos. BRD este banca de la care Elena Udrea a luat un credit de trei milioane de euro, care a fost renegociat anul acesta in conditii, se pare, mai avantajoase decat cele intiale, datorita crizei nu ne indoim.

Din acest punct intram in inadmisibil si intolerabil, pentru ca din acest punct incepe conflictul de interese cat Casa Poporului.

Este aproape imposibil ca d-na Udrea sa ne convinga ca a ales BRD pe criterii transparente, ca a platit cu bani publici promovarea imaginii acesteia fara a avea vreun interes. Ma intreb de ce n-o fi facut contractul cu BCR, de exemplu? Cu Alpha sau cu Erste? Si daca d-na Udrea a socotit legale si morale aceste lucruri, de ce s-a grabit cu actul aditional dupa declansarea scandalului?

Dupa cum devine imposibil sa mai socotim o coincidenta faptul ca Eventures, firma Amaliei Nastase, sotia lui Ilie Nastase, a capatat un contract substantial cu Ministerul Turismului, pentru o actiune la Paris. Cum s-o face ca, absolut intamplator desigur, caietul de sarcini pentru aceasta actiune respecta cu sfintenie proiectul propus anterior de firma?

Oare tine sau nu de SF ca o firma sa aiba deja in dotare in momentul semnarii contractului parte dintre materiale necesare, iar pe restul sa le cumpere intr-o zi? Si cata intuitie si optimism iti trebuie pentru a rezerva biletele de avion pentru deplasarea la Paris, inclusiv a unui grup folcloric, inainte de a castiga contractul?

Toate, chiar toate, sunt simple coincidente?

Este evident de ce Elena Udrea refuza cu obstinatie sa raspunda la aceste intrebari. Pe de alta parte, tot circul iscat de comisia de ancheta, rauvoitoare, lipsita de orice urma de obiectivitate si mult prea evident chitita doar sa o paleasca pe Elena Udrea si, prin ea, pe Traian Basescu, a aruncat in derizoriu fondul problemei.

Se discuta mult mai putin despre contractul cu BRD, in schimb toata lumea rade, cu subinteles freudian, de stalcirea numelui lui Ludovic Orban, devenit "Organ" in cererea de recuzare a membrilor comisiei depusa de Elena Udrea. Ma tem ca exact cu asta vom si ramane pana la urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elena Udrea BRD, #Elena Udrea comisie ancheta, #Elena Udrea credit , #stiri politice