Coplata, bani aruncati in gaura neagra

Vineri, 26 Martie 2010, ora 18:31
3875 citiri
Coplata, bani aruncati in gaura neagra
Fotomontaj: Ziare.com

Sistemul coplatii in sanatate functioneaza cu succes in alte tari, Croatia si Ungaria de exemplu, dar nu are nicio sansa sa rezolve marile probleme cu care confrunta Sanatatea din Romania.

Ba chiar ar putea provoca reactii adverse foarte grave. Coplata romaneasca nici nu este insa menita sa rezolve aceste probleme, ci doar sa astupe gaurile unui buget prost manageriat.

Teoretic, potrivit motivatiei oficiale, acest sistem de coplata, cu care au cochetat cam toate guvernele din ultimii ani, ar trebui sa aiba cateva mari efecte benefice: reducerea coruptiei din sistem, cresterea calitatii si eficientei actului medical, sporirea accesibilitatii la sistemul sanitar.

Adica, pasamite, omul va plati parte din actul medical, o parte foarte mica, e drept, dar nu va mai trebui sa dea plicul medicului. In principiu, este corect. Insa aceste plati informale din sanatate, impovaratoare pentru pacient si umilitoare pentru medic, sunt consecinta unei realitati pe care coplata nu o rezolva: salarizarea foarte proasta a medicilor.

Plicul acela mizerabil face, pentru medici, diferenta dintre saracie si un trai decent, pentru ca sunt foarte putini doctorii cu adevarat bogati. Cam cati medici crede domnia sa ca vor mai ramane in Romania daca vor ajunge sa traiasca strict din salariu?

Dar nu vor ajunge, pentru ca oamenii inteleg cu mult mai bine si pe propria piele cat de mari sunt responsabilitatea si efortul unui medic bun si vor continua sa le recompenseze chiar daca autoritatile le ignora sistematic. Pana cand un ministru al Sanatatii nu va gasi o solutie pentru salarizarea decenta a medicilor, care ar trebui sa fie cel putin dubla fata de nivelul actual, coruptia din Sanatate va exista la fel ca pana acum.

In schimb, aceasta coplata ar putea tine multi oameni departe de doctori, iar avertismentul a fost lansat de chiar Colegiul Medicilor. Romania sta si asa prost la capitolul preventie. Chiar si acum, cand serviciile medicale sunt, teoretic, gratuite, oamenii ajung la doctor doar in ultima clipa, impinsi de durere sau alte simptome grave. Si, de multe ori, este prea tarziu. Ce se va intampla oare atunci cand vor fi obligati sa mai si plateasca, cat de putin? Daca ne uitam pe lista serviciilor scutite de coplata nu vedem niciunul care tine de preventie. Toate tin de boli grave deja instalate.

Si apoi, cata nerusinare iti trebuie pentru a pretinde alti bani de la oameni cand tu nu reusesti sa oferi servicii nici macar la nivelul banilor pe care-i colectezi deja, luna de luna, prin contributia obligatorie? Vor fi multe categorii sociale scutite de coplata, de exemplu, pensionari, copii si someri, insa Guvernul mai trage inca o piele de pe angajatul care deja plateste pentru ceea ce nu primeste.

PSD contesta noul sistem si pretinde ca va vota impotriva lui. Straniu, cat timp ministrul PSD Bazac dorea sa-l introduca inca din toamna anului trecut, insa partidul sau a plecat de la guvernare si, oricum, nimeni nu s-ar fi legat la cap cu asa masura nepopulara tocmai intr-un an electoral.

De fapt, si ministrul Ioan Bazac, si ministrul Attila Cseke, si FMI, si Banca Mondiala, care au pledat pentru acest sistem, au urmarit prin coplata rezolvarea unui alt imperativ major: bani pentru bugetul asigurarilor de sanatate, aflat mereu in pragul colapsului.

In sistem se acumuleaza si se rostogolesc datorii de la an la an, de-abia sunt bani pentru salariile, cat de mizerabile, ale personalului, despre investitii nici nu se mai pune problema.

Directorii de spitale sunt nevoiti sa faca adevarate jonglerii financiare pentru a face fata. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca a ajuns extrem de dificil sa isi mai compeleteze schema de posturi. Tot mai putini medici buni si tineri sunt dispusi sa se lege la cap cu un sistem in care sunt prost platiti si nu au nici strictul necesar ca sa-si faca treaba.

Ei bine, prin coplata, ministerul spera sa mai carpeasca pe ici pe colo. Vor fi si acestia bani care se vor scurge insa in gaura neagra a unui sistem prost gandit.

Singura solutie pentru situatia Sanatatii tine de cu totul altceva. Sistemul post croit ar trebui dat pe mana managerilor sanitari. Oamenii acestia exact pentru asta au fost pregatiti: sa armonizeze exigentele sistemului sanitar cu cele bugetare. Stiu si una si alta.

La noi sistemul este cand pe mana unui manager care habar nu are de sanatate, fie pe mana unui medic excelent, care habar nu are de management. Asa se face ca pana in acest moment nici macar pachetul minim de sevicii medicale, o reglementare de baza promisa inca de pe vremea lui Eugen Nicolaescu, nu a devenit fapt implinit.

Coplata si orice alta gaselnita, de tipul controlarii celor aflati in concediu medical, va avea valoarea unei frectii la picior de lemn. Sistemul trebuie reconstruit de la radacina. Nu e usor si nu se face intr-o zi, dar e singura cale de iesire din fundatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coplata Sanatate, #coplata medici , #stiri politice