Corina Cretu: Gazele naturale si petrolul, adevarata miza a procesului cu Ucraina

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 09:05
2663 citiri
Corina Cretu: Gazele naturale si petrolul, adevarata miza a procesului cu Ucraina

Adevarata miza a procesului Romania vs. Ucraina, care se disputa la Haga, nu este nicidecum delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra - si Insula Serpilor, ci gazele naturale si petrolul, care ar acoperi necesarul Romaniei pentru circa 18 ani.

Adevaratul motiv pentru care Romania se bate la Haga este o perioada de aproape doua decenii de independenta energetica, fapt extrem de important avand in vedere actuala criza mondiala in domeniu si preturile in permanenta si ingrijoratoare crestere, scrie europarlamentarul PSD Corina Cretu pe blogul sau.

Potrivit europarlamentarului, "miza acestui proces, al carui nume este legat de Insula Serpilor, o constituie, de fapt, rezervele naturale aflate in zona disputata de cele doua tari: gaze naturale si petrol care ar acoperi necesarul Romaniei pentru circa 18 ani.

Asadar, Romania se bate la Haga pentru aproape doua decenii de independenta energetica, fapt extrem de important avand in vedere actuala criza mondiala in domeniu si preturile in permanenta si ingrijoratoare crestere".

"In general, se face o confuzie intre obiectul procesului - repet, delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra - si Insula Serpilor. Care, dupa cum stiti, a fost cedata Uniunii Sovicetice in 1948, printr-un protocol incheiat de premierul din acea vreme, Petru Groza, si ministrul sovietic de Externe, Viaceslav Molotov. Insula lui Ahile, cum era numita in antichitate, a intrat un an mai tarziu in posesia URSS, iar dupa dezmembrarea acesteia a ramas Ucrainei", povesteste pedesista.

Litigiul romano-ucrainean privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, aflat pe rolul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), a intrat in cea de-a doua saptamana. Dupa ce saptamana trecuta a fost alocata pledoariilor partii romane, in calitate de reclamanta, a venit acum randul Ucrainei, sa-si prezinte punctul de vedere.

Saptamana viitoare, ultima consacrata audierilor de la Haga, Romania isi va pleda cauza luni si marti, Ucraina urmand sa raspunda in urmatoarele doua zile.

Asadar, s-a intrat in linie dreapta dupa patru ani de cand tara noastra a sesizat CIJ, timp in care cele parti au prezentat Curtii documentatii in favoarea pozitiilor lor. Dupa actuala faza a pledoariilor orale, urmeaza deliberarile si, in primavara cel mai probabil, verdictul.

Prin Tratatul romano-ucrainean din 1997, Romania a renuntat la pretentiile asupra insulei, obtinand insa ca aceasta sa nu fie luata in considerare la negocierile pentru delimitarea platoului continental. Cele 34 de runde de negocieri din perioada 1998-2004 nu au dus, din pacate, la stabilirea unei linii pentru delimitarea spatiilor maritime acceptata de ambele parti.

"Ulterior, Ucraina a incercat sa prezinte insula ca fiind o zona locuita. A fost infiintat un sat, s-a incercat introducerea zonei in circuitul turistic, a fost deschisa sucursala unei banci etc., pe cele 17 hectare de stanca. Totul, in incercarea de a influenta decizia CIJ, pentru ca delimitarea, in cazul in care Curtea de la Haga ar accepta argumentele Ucrainei, ar fi favorabila acesteia", a adaugat Corina Cretu.

In plus, pretentiile Kievului sunt exagerate chiar si in raport cu cele formulate de fosta URSS in cursul negocierilor cu Romania din perioada 1967-1987: Ucraina reclama o suprafata de doua ori mai mare decat aceea pretinsa de puterea sovetica.

"Este limpede, fie si numai prin prisma eforturilor ucrainene de a popula acea stanca nelocuibila, ca miza energetica e imensa. Sper ca vom avea castig de cauza - de altfel, balanta argumentelor juridice inclina in favoarea Romaniei. Altfel, am suferi o noua nedreptate, dupa aceea istorica a pierderii Insulei Serpilor in contextul ocuparii tarii noastre de catre Armata Rosie.

Ar fi injust ca anexarea nedreapta din 1948-1949 sa aiba consecinte negative, inechitabile, si de acum inainte asupra Romaniei si asupra drepturilor sale teritoriale", considera europarlamentarul Corina Cretu.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#corina cretu, #Romania, #Ucraina, #Haga, #proces, #Insula Serpilor , #stiri politice