Craciun de criza. Care criza?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 14:30
5417 citiri
Craciun de criza. Care criza?

Daca cineva care nu s-a uitat la televizor si nu a citit ziarele in ultimele luni ar fi intrat inainte de Sarbatori intr-unul dintre hipermarket-urile Capitalei ar fi putut sa jure ca in Romania cuvantul criza a fost trecut din vocabularul de baza in dictionarul de arhaisme.

Cosurile erau pline pana la refuz, preponderent cu mancare, cozile la case se intindeau pe zeci de metri, in parcarile uriase nu mai era niciun loc liber.

Se cumpara frenetic, isteric, mult peste nevoile reale, la fel ca in fiecare an, de parca, intr-adevar, criza ar fi doar acolo la televizor si in discusurile politicenilor care justifica orice miscare cu ajutorul ei.

Si totusi criza e cat se poate de reala. Si este din ce in ce mai vizibila pe masura ce ne departam de Capitala si de marile orase, intrand in regiuni monoindustriale unde cuvantul somaj incepe sa bantuie ca o epidemie mortala.

Va ajunge insa si in marile orase, si la Bucuresti, e doar o chestiune de timp. In mod evident insa, romanii nu sunt pregatiti pentru ea. Si nu este vorba doar despre nivelul guvernantilor.

Este vorba, in primul rand, despre cel al romanului de rand pentru care isteria cumparaturilor, mai ales in preajma Sarbatorilor, este deja un reflex, un mod de viata.

Problema nu este ca se cumpara. Scaderea drastica a consumului ar face rau economiei. Problema e ca se cumpara mult peste nevoi, ca oamenii nu sunt obisnuiti sa puna un banut deoparte, pentru zile negre, ca arunca pana la ultima resursa astfel incat maine, cand ar putea ramane fara serviciu nu vor avea cu ce sa faca fata.

Aceasta isterie a cumparaturilor are si un alt efect pervers. Romania este una dintre putinele tari, in care, de la inceputul crizei, preturile alimentelor nu numai ca nu au scazut, ci chiar au crescut.

Urmand legea suprema cerere-oferta, producatorii si comerciantii, asaltati de cumparatori care golesc rapid rafturile, nu au niciun motiv sa traga in jos preturile. Dimpotriva, cer tot mai mult, ei gandindu-se, cu siguranta, la criza.

Aceasta foame este, desigur, rezultatul unei traume istorice, al anilor in care nu se gasea nimic, iar mersul la cumparaturi echivala, de fapt, cu goana dupa o coada sau dupa o sursa de produse "pe sub mana". Iata ca si dupa 19 ani aceasta trauma se manifesta si, probabil, va fi anihilata doar de urmatoarea trauma - criza.

De-abia atunci oamenii vor intelege sa se intinda fix cat le este plapuma, sa-si faca mici rezerve pentru situatii critice, sa fie prudenti.

Semne incurajatoare exista. In ultima perioada, si datorita cresterii dobanzilor, depozitele in banci ale populatiei au inceput sa se mai ingroase.

Acesti bani vor deveni, cat de curand, baza creditarii pentru ca bancile nu mai au acces la fel de usoara la banii din strainatate. Puse sa produca, prin creditare, depozitele populatiei, vor deveni cu atat mai valoroase. Este insa si aceasta o lectie care trebuie invatata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Un român și cumnatul său italian au violat o austriacă de 58 de ani. La proces au spus că a fost un „test de curaj”. „Ce i-ați făcut este inuman!”
Un român și cumnatul său italian au violat o austriacă de 58 de ani. La proces au spus că a fost un „test de curaj”. „Ce i-ați făcut este inuman!”
Un român și cumnatul său italian sunt acuzați că au bătut, violat și jefuit o austriacă de 58 de ani, de Crăciun, în 2023. În timpul audierii la tribunalul regional din Viena,...
#craciun, #febra cumparaturilor, #criza financiara, #mariri de preturi , #stiri politice