Criza Cehiei ne poate scoate de la masa decizionala a Europei

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Martie 2009, ora 23:41
5340 citiri
Criza Cehiei ne poate scoate de la masa decizionala a Europei

Sa spui ca Uniunea Europeana este pe marginea unei noi crize ca urmare a caderii guvernului ceh este cu siguranta o exagerare. Insa infrangerea suferita de premierul ceh Mirek Topolanek vine intr-un moment delicat pentru UE si cehi, iar reverberatiile crizei ar putea atinge chiar si Romania.

Cu toate ca avantul politicilor UE pe tremen lung nu este afectat, caderea guvernului de la Praga inseamna ca cehii vor trebui sa ghideze cu atentie blocul european, cu un Executiv de tranzitie, prin cea mai dificila criza a ultimilor decenii, noteaza RFERL.

Ce este insa cu adevarat periculos este ca slabiciunea la nivelul cel mai inalt al UE (cehii detinand presedintia rotativa a Uniunii pana in vara), ar putea conduce la o lupta pentru putere in interiorul organizatiei.

Topolanek a insistat insa pe continuitate cand s-a adresat Parlamentului European, la Strasbourg, la mai putin de 24 de ore inainte de votul de neincredere care a cauzat caderea Executivului sau.

El a explicat ca evenimentul nu trebuie sa aiba "impact" asupra presedintiei UE.

Cu toate bunele intentii ale lui Topolanek, pierderea legitimitatii Guvernului ceh va reaprinde, cu siguranta, vechile tensiuni din sanul celor 27 de state membre.

Tarile mai mari profita de orice ocazie pentru a-si mari si intari influenta asupra deciziilor UE. Vechile state membre sunt in continuare suspicioase fata de noile venite.

Mai mult, in sanul Uniunii continua o intrecere intre cei care vor mai multa apropiere de regiunea sudica sa continentului si cei care favorizeaza legaturi mai stranse cu vecinii estici.

Francois Heisbourg, consilier special la Fundatia pentru Cercetare Strategica din Paris, este de parere ca actuala criza a Executivului ceh poate cauza o schimbare in procesul decizional al UE.

Criza va actiona in favoarea grupurilor dure formate de tarile mari si a structurilor precum cele 16 state membre ale eurozonei - situatie in care statele mici, precum Romania, vor conta prea putin in luarea vreunei decizii.

"Majoritatea deciziilor serioase vor trebui sa fie luate fie in contextul eurozonei, fie intr-un context de tipul G4 - Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, plus eurozona - si Comisia Europeana", explica Heisbourg.

"Asta nu este o veste buna si cum criza economica este din ce in ce mai grava, aceasta va face lucrurile cu atat mai dificile", conchide el.

Franta, in special, pare extrem de dornica sa ia cu forta de la presedintia UE ceva putere economica, cel putin pe durata presedintiei cehe si a succesoarei sale, presedintia suedeza.

Nici unul din aceste doua state nu face parte din eurozona, iar Cehia are in plus si calitatea de a fi prima tara din blocul ex-sovietic care conduce UE.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#criza Guvern Cehia, #criza economica internationala, #putere decizionala UE , #stiri politice
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Solicităm EUROPEI prin SCRISOARE DESCHISĂ să DEPARAZITEZE ROMÂNIA de "REGELE ŞOBOLAN"(v.Cristian Tudor Popescu)...în EST vine CIUMA TICĂLOASĂ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!