Criza ii face pe ex-KGB-isti sa se incaiere cu liberalii de la Finante

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Februarie 2009, ora 23:30
4218 citiri
Criza ii face pe ex-KGB-isti sa se incaiere cu liberalii de la Finante

Criza economica mondiala a adus cu sine o schimbare in raportul de forte de la Kremlin - lupta pentru putere din culise intre temutii siloviki (fosti agenti ai serviciilor de informatii) si liberal-tehnocrati s-a "ascutit".

Tinta silovikilor (extrem de apropiati de fostul presedinte Vladimir Putin) sunt, dintotdeauna, "liberalii" (termenul, inselator ca si conotatie, ascunde o multime eterogena de oameni de afaceri, politicieni care exercita influenta asupra raporturilor economice si financiare ale Rusiei, din care face parte si actualul presedinte, Dmitri Medvedev).

Insa ceea ce odinioara era o lupta surda, ascunsa de ochii publicului, se transforma, pe masura ce criza musca tot mai tare din economia Rusiei, intr-o batalie pe viata si pe moarte, cu acuze publice, "dosarele" si atacuri in justitie.

Asa se explica resuscitarea, la inceputul acestei luni, a unei anchete privind o frauda in interiorul ministerului de Finante, sugereaza RFERL.

Ancheta este privita de multi drept un atac motivat politic, mai ales ca vine la o saptamana dupa ce ministrul de Finante Aleksei Kudrin a facut o intorcere de 180 de grade in ceea ce priveste programul anti-criza al guvernului rus.

Kudrin a inchis abrupt ajutorul direct acordat companiilor rusesti care se lupta sa-si refinanteze imprumuturile externe.

Si la rusi, ca si prin alte locuri, companiile au importante legaturi cu sfera politica si mai ales a serviciilor de informatii, asa ca decizia lui Kudrin a infuriat pe cei care contau pe banii statului pentru a iesi din impas.

Cum imaginea lui Kudrin este puternic sifonata atata de criza cat si de felul in care intelege sa o tina sub control, cel mai influent dintre siloviki, prim-vicepremierul Igor Sechin nu putea alege un moment mai bun pentru a lansa un atac letal asupra liberalilor.

Asa ca, la inceputul acestei luni, seful Comitetului de Investigatii, Aleksandr Bastrikin, a acuzat din nou doi inalti oficiali din ministerul de Finante ca au "sifonat" 18 milioane de dolari dintr-o intelegere de lichidare a datoriilor pe care Rusia le are catre Algeria.

Bastrikin a anunat ca ancheta cu privire la ministrul adjunct Sergei Storchak si fostul ministru adjunct Vadim Volkov se "apropie de sfarsit si va fi trimisa la tribunal".

Cei doi, care au petrecut deja ceva timp in inchisoare in urma acuzatiilor aduse prima data impotriva lor in 2007, ar fi de fapt victime colaterale ale luptei dintre Kudrin si Sechin.

Acesta din urma ar vrea sa-si instaleze propriul om la Finante si sa scape o data si pentru totdeauna de Kudrin, care le sta silovikilor si "prietenilor" lor afaceristi ca un ghimpe in coasta.

Spre exemplu, cand economia rusa duduia, Kudrin a insistat ca banii obtinuti din vanzarea de petrol sa fie plasati intr-un "fond de stabilizare", spre exasperarea silovikilor care aveau acces la "petrodolari".

"Fondul de stabilizare" prinde bine acum Rusiei, care este afectata de scaderea pretului la petrol si gaze naturale si care a injectat fonduri serioase in bancile comerciale pentru a le mentine pe linia de plutire.

Kudrin a sistat fondurile de ajutorare catre companii cu scopul de a le forta pe acestea sa mearga la bancile proaspat salvate pentru a se imprumuta, sperand astfel intr-o deblocare a crizei creditului.

Pentru ca ministrul Kudrin este bun prieten cu Putin, la fel ca si Sechin, ca indepartarea lui va fi mai dificila si ar putea fi nevoie de mult mai mult decat un "simplu" caz de frauda.

Este de asteptat ca, pe masura ce criza se adanceste, silovikii presati de lipsa lichiditatilor in companiile in care au interese de afaceri sa scoata la bataie toate atu-urile pe care le au pentru a-si instala propriul om la Finante.

Ana Ilie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kremlin siloviki liberali, #criza economica internationala , #stiri politice