Cum promovam femeile in politica?(Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 21:08
4470 citiri
Cum promovam femeile in politica?(Opinii)

Intrebarea nu e noua si reapare din timp in timp, la fel cum redescoperim subiectul caldirilor cu bulina dupa fiecare seism care se produce prin lume. De aceasta data, pretextul reluarii discutiei a fost cartea Andreei Paul Vass "Forta femeilor in politica".

Cifrele sunt, intr-adevar, descurajante: doar 10% dintre parlamentarii romani sunt femei. Procentul contureaza imaginea unei societati misogine, care nu a depasit inca mentalitatea balcanica potrivit careia locul femeii este la cratita sau cu nasul in fundul copiilor. Dar cred ca aceasta mentalitate se manifesta mai mult la nivelul familiilor, decat la nivelul vietii sociale. Femeia este, in general, prima care isi asuma rolul de servitoare fara simbrie, pentru ca a fost inoculata temeinic si din vreme. Daca, insa, bariera de la nivel micro este depasita, nu cred ca la nivelul macro al societatii romanesti putem vorbi despre discriminare.

Dincolo de victimizari si oftaturi, nimeni nu poate dovedi cu date si fapte ca o femeie este platita mai prost decat un barbat pentru aceeasi functie in aceeasi firma sau ca o femeie competenta este data afara in favoarea unui incompetent barbat. Exista, e drept, o oarecare prioritate a barbatului la angajare, avand in vedere riscurile pe care le implica pentru angajator maternitatea, dar argumentul este valabil peste tot in lume si de multe ori este invocat chiar de femei manager. Personal, de cand lucrez nu m-am simtit niciodata discriminata in niciun fel pentru simplul motiv ca as fi femeie.

Nu cred lucururile stau foarte diferit nici in politica. Atunci cand o femeie politician a avut ceva de spus cu adevarat, succesul nu i-a fost barat de fusta. Sa ne amintim de Mona Musca, de exemplu, a carei cariera fulminanta a fost oprita nu de conditia de femeie, ci de managementul foarte prost al unei probleme din trecut. Nu cred ca Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Monica Macovei, Adina Valean, Renate Weber sau Ecaterina Andronescu se pot plange de discriminare pe criterii de gen. Cine a vrut sa razbata si a avut argumentele necesare a reusit. Asadar, procentul acela mic arata mai degraba masura in care femeile sunt dispuse sa se inhame la o astfel de munca.

Si atunci, daca am avea procente din locurile din Parlament sau din consiliile locale rezervate femeilor, ne-am trezi cu revelatii dupa revelatii de tip Mona Musca? Ma indoiesc sincer. De-abia am reusi o discriminare de tip pozitiv, care ar reprezenta o reala forma de umilire a femeilor care, precum handicapatii, ar fi privilegiate pentru ca altfel nu ar face fata competitiei. Ba fac fata foarte bine, iar Monica Macovei, cu stilul sau direct a spus-o pe sleau: "Niciodata nu mi-a fost greu ca sunt femeie. In politica romaneasca ai de lupta cand esti normal".

Daca Macovei si Musca inving singure, ce ne-ar aduce cotele de gen? O multime de udrese, ridzese, aurevasile, buruiane, loghine si altele asemenea de care, sincer, nu e nicio nevoie.

In plus, nu inteleg cum s-ar armoniza cotele de gen cu votul uninominal. Si daca facem cote de gen, de ce sa nu facem apoi si pe alte criterii, de varsta, de orietare sexuala, de religie sau mai stiu orice altceva? Si apoi sa renuntam la alegeri si sa aplicam doar cotele, ca pe o grila, si am rezolvat problema reprezentarii pana la cele mai mici detalii.

Solutiiile cred ca sunt cu totul altele. In primul rand un alt tipar de educatie, care sa favorizeze egalitatea reala si care sa stimuleze creativitatea si competitivitatea femeii. Dar si stimularea unei competitii reale, pe baza de proiecte si viziune care sa favorizeze nu doar femeile, ci pe toti cei care au ceva de zis, in defavoarea politrucilor cu teschereaua plina si obrazul ca talpa, femei sau barbati. Caci in Romania cu adevarat discriminate sunt doar competenta si moralitatea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#femei politica, #Andreea Paul Vass politica, #Mona Musca politica, #Monica Macovei politica , #stiri politice