Cum s-a despartit onestul Ungureanu de ipocritul Cotidianul

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Martie 2009, ora 23:04
3494 citiri
Cum s-a despartit onestul Ungureanu de ipocritul Cotidianul
Foto: Cotidianul

Cotidianul a anuntat, sambata, ca intrerupe colaborarea cu jurnalistul Traian Ungureanu deoarece acesta a ales sa candideze pentru alegerile europarlamentare de pe listele PD-L-ului.

Cotidianul isi motiveaza decizia prin dorinta de a mentine obiectivitatea ziarului si "de a delimita ferm opiniile politice de activismul politic".

De cealalta parte, Traian Ungureanu invoca modelul presei occidentale, mai ales cea britanica, unde fiecare cotidian important are cel putin cativa editorialisti parlamentari, iar editorialele nu se cenzureaza in cazul in care exprima in mod evident optiuni politice.

Traian Ungureanu isi recunoaste deschis si adeziunea si afinitatea electiva si politica fata de presedintele Traian Basescu.

Exista in aceasta situatie o ipocrizie generala. Pe de o parte, avem ipocrizia ziarului Cotidianul. O ipocrizie pornita dintr-un principiu gresit. Lucru pe care, de altfel, l-a reclamat si Traian Ungureanu in raspunsul sau la decizia ziarului. De ce jurnalistul Traian Ungureanu are dreptul la opinii, insa candidatul la europarlamentare Traian Ungureanu nu mai are dreptul la nicio opinie?

Pe scurt, vorba lui Ungureanu: "de ce poate cineva avea opinii la Bruxelles, dar nu in Cotidianul?" De ce daca esti activ politic, nu ai mai putea avea si opinii si comentarii politice valide, care sa merite sa fie publicate?

Ipocrizia merge insa si mai departe, caci toata conducerea Cotidianul a stiut intotdeauna foarte bine ce credinte si ce afinitati politice are Traian Ungureanu si, mai ales, cum si le exprima acesta in paginile ziarului. Cel putin pentru unele dintre ele Ungureanu ar fi putut fi acuzat de activism politic fatis.

Adica de ce pana acum ideile sale politice nu au fost considerate ca activism politic evident, iar din momentul in care devine oficial candidat europarlamentar, aceleasi opinii (sa presupunem) ale lui TRU sunt brusc invalide?

Ce face ca opiniile unui editorialist sa devina nepublicabile intr-un ziar care tine la deontologia profesionala? Activismul sau, recunoscut oficial, ar putea fi considerat o nota de sinceritate si tratata ca atare ca un lucru pozitiv. Asta ar insemna ca jocul se face cu toate cartile pe masa. Adeziunea fatisa fata la un partid, la o idee sau fata de o personalitate politica demonteaza automat argumentele si ideile exprimate intr-un articol?

Ziarul Cotidianul se leapada acum de ceva de care ar fi trebuit, potrivit principiilor deontologice enuntate, sa se lepede cu mult timp in urma.

Nu transparenta adeziunilor politice din editorialele gazduite de un ziar sau altul este problema presei din Romania, ci ipocrizia care ia nastere atunci cand acelasi ziar isi enunta in gura mare obiectivitatea si echidistanta politicii sale editoriale.

In Romania, toata presa este acuzata de partizanat politic. Cu toate acestea, nu exista ziar, post de televiziune sau jurnalist care sa nu se lepede categoric de orice fel de acuzatii care le-ar stirbi din obiectivitatea suprema de care toti se lauda ca sunt impregnati.

Dar sa revenim la cazul lui Traian Ungureanu. El stia foarte bine langa ce oameni si in ce mediu de idei lucreaza si publica. Surprinderea, indignarea si mirarea sa fata de decizia ziarului de a intrerupe colaborarea cu dansul, exprimate in articolul "Cotidianul si onestitatea se despart", sunt si ele, deopotriva, la fel de greu de inteles.

Pentru ca pana acum Cotidianul i-a publicat toate textele, oricat de implicate si fatis exprimate politic ar fi fost ele, Traian Ungureanu a considerat ziarul corect si bun si a acceptat sa publice in continuare. Atunci Traian Ungureanu nu credea ca "jurnalismul este doar un paravan" la Cotidianul, asa cum crede si sustine acum.

Traian Ungureanu stia foarte bine despre ce este vorba la Cotidianul. In cazul acesta, care a fost compromisul lui Traian Ungureanu? Nu poti sa activezi, sa lucrezi intr-un mediu ipocrit si corupt fara ca tu sa nu te atingi si sa nu te molipsesti, in timp, de virusul care planeaza acolo.

Ce alta dovada mai buna am avea nevoie decat recunoasterea implicita a acestei complicitati de interese si credinte, decat replica lui Doru Buscu, tot din Cotidianul, in care afirma ca Traian Ungureanu primea bani de la PD-L inca de acum jumatate de an (pentru diverse servicii facute in campania electorala), timp in care textele lui continuau sa apara in paginele ziarului?

Ce altceva mai mult ar putea sa reflecte mai bine ipocrizia generala a acestui scandal de redactie ridicat la nivel de problema de deontologie generala a presei romanesti? Din pacate, cazul lui Traian Ungureanu nu este singular. Doar ca in cazul acesta s-au recunoscut si asumat oficial unele lucruri despre care, desi stiam ca exista, ne prafaceam cu totii ca habar nu avem de ele.

Presa din Romania este impanzita, ca de un fir rosu, de multe alte cazuri asemanatoare cu cel al lui TRU de la Cotidianul.

Toate acestea doar pentru ca presa de la noi are, in intregime, placerea si mandria de a-si striga si marturisi "independenta, obiectivitatea si rigurozitatea" informatiilor si politicilor editoriale pe care le sustin si le transmit.

Intre toate gastile de presa care fiinteaza in trusturile din Romania se creeaza anumite legaturi, uneori chiar si de familie, dar de cele mai multe ori bolnavicioase, care induc si impun tacit un cod general acceptat.

Potrivit acestui cod, cu totii "stim foarte bine ca ceea ce facem nu respecta intotdeauna principiile pe care le-am enuntat ca ni le-am asumat, dar, asta e, trebuie sa ne facem ca nu am observat ca aici ar fi o problema".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Ungureanu, #Traian Basescu, #cotidianul, #credinte politice, #activism politic, #editorialist , #stiri politice