Cum va arata Romania in 2009

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 23:10
6511 citiri
Cum va arata Romania in 2009

Romania a intrat in anul cu cele mai sumbre predictii economice din 2000 incoace, asta pentru ca se anunta o crestere fara precedent a numarului de someri, exporturi mult mai mici, o productie industriala mai slaba si un declin pronuntat in domeniul constructiilor.

Prima zi din an aduce si primele scumpiri la carburanti, acestea fiind justificate atat de necesitatea amortizarii investitiilor realizate pentru a putea produce carburanti Euro 5, singurii care mai poti fi comercializati in spatiul comunitar incepand cu aceasta data, cat si de majorarea accizelor.

Pe parcursul acestui an am putea simti pe propria piele noi majorari de preturi, unele determinate de cotatia internationala a barilului de petrol, altele provocate de scaderea vanzarilor pe fondul unei cereri in declin.

Fiecare astfel de majorare se va reflecta si in preturile celorlalte produse si servicii. Scumpirile in lant ar putea fi determinate si de intrarea in faliment a circa 50% dintre transportatori, ca urmare a cresterii taxelor si impozitelor.

Potrivit Federatiei Oparatorilor Romani de Transport (FORT), peste 600 de firme de transport, aproximativ 10% din numarul total al firmelor de profil, vor intra in faliment pana in februarie 2009, restul urmand sa devina insolvabile in lunile urmatoare. In aceasta situatie, mediul concurential va avea foarte mult de suferit, iar tarifele practicate de companiile de transport ar putea creste nejustificat de mult.

Dincolo de costul transportului, in pretul final al produselor de pe rafturi se vor reflecta si majorarile de preturi la energie electrica si gaz.

Aceste tarife ar putea fi majorate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, cel mai tarziu la inceputul lunii februarie, in conditiile in care toate cererile depuse de furnizorii si distribuitorii de energie electrica si gaz, incepand cu luna septembrie, au fost respinse pana acum.

Pentru a limita pierderile, reprezentantii companiilor din domeniu sustin ca ANRE va trebui sa accepte o crestere a tarifelor cu cel putin 15%.

Fara cresteri de salarii

Inghetarea salariiilor bugetarilor, masura pe care Guvernul Boc ar putea sa o adopte in vederea limitarii cheltuielilor, va contribui si ea semnificativ la scaderea puterii de cumparare a romanilor.

Nici angajatii din mediul privat nu pot trage sperante la majorari salariale cu doua cifre, asa cum s-a intamplat in ultimii ani, sau macar egale cu procentul de crestere a productivitatii, acestia trebuind sa fie multumiti daca vor reusi sa-si pastreze locul de munca.

La nivelul intregii tari se asteapta ca, pana in aprilie, rata somajului sa se dubleze, numarul romanilor fara ocupatie urmand sa depaseasca un milion.

Majoritatea celor disponibilizati vor proveni din companiile care lucreaza pentru export, precum si din industria auto. Spre exemplu, numai furnizorii Automobile Dacia de pe platforma de la Mioveni ar putea concedia, incepand cu luna martie a anului viitor, pana la 40.000 de angajati, daca cererea de masini nu isi va reveni si daca statul nu va lua masuri pentru sprijinirea industrei auto.

Sansele ca industria autohtona de profil sa se revitalizeze in 2009 sunt aprope nule, mai ales ca Executiv intentioneaza sa modifice actuala forma a taxei auto, situatie in care vanzarile de masini noi pe piata locala s-ar putea reduce la jumatate fata de anul trecut.

In acelasi timp, majoritatea agentilor economici din toate sectoatele economice isi vor reduce productia din cauza vanzarilor tot mai slabe peste hotare, acolo unde principalii nostri parteneri comerciali se afla in recesiune.

Deficit mare, curs de 4,2 lei/euro

Incetinirea ritmului de crestere a exporturilor sau chiar decelerarea vor majora simtitor deficitul comercial al Romaniei si odata cu acesta se va adanci si deficitul de cont curent.

In ce priveste deficitul bugetului general consolidat, estimarile analistilor indica un nivel cuprins intre 5,5 si 5,8% din PIB pentru acest an, ceea ce va determina o depreciere a monedei nationale spre 4,2 lei pentru un euro, pana la sfarsitul lunii martie.

Eforturile pe care banca centrala le va face pentru a readuce cursul de schimb aproape de 4 lei vor eroda rezerva valutara a BNR cu aproximativ doua miliarde de euro, aceasta urmand sa coboare in acest an de la 27 la 25 miliarde euro.

Pe masura ce se reduce rezerva valutara a tarii scade si capacitatea Bancii Nationale de a echilibra balanta de plati externe, precum si solvabilitatea externa a tarii.

Pe fondul unei pronuntate crize de lichiditati, Romania va putea accesa imprumuturi de pe pietele internationale cu mai multa greutate, iar in lipsa acestor finantari o serie de investitii importante nu se vor mai putea realize.

In cazul in care BNR va incerca sa-si mentina rezerva valutara la un nivel cat mai ridicat, renuntand sa intervina in piata, leul s-ar putea deprecia semnificativ in prima parte a anului current.

Aprecierea pronuntata a monedei unice europene poate provoca o crestere a numarului de credite neperformente din portofoliul bancilor comerciale. Daca adaugam si problemele generate de incetarea finantarilor de catre banca mama, nu este exclus ca o serie de institutii bancare sa apeleze la BNR sau la stat pentru a fi salvate.

Efectele masurilor populiste

In incercarea sa de a obtine un al doilea mandat, Traian Basescu ar putea pune presiune pe Guvernul Boc pentru a duce la indeplinire macar o parte din promisiunile facute inainte de precedentele alegeri, astfel incat PD-L, principala formatiune care il sustine pe seful statului, sa nu lase impresia unui partid neserios si incompetent.

Pentru a majora salariile profesorilor si personalului din sistemul medical, pentru a marii pensiile celor din grupele I si II de munca sau pentru a acorda ajutoare persoanelor cu venituri mici este nevoie de bani, de foarte multi bani.

Astfel de cheltuieli greu de sustinut, dar utile din punct de vedere electoral, nu vor face decat sa se reflecte puternic in inflatie, care risca sa nu revina in culoarul tintit de BNR pana la sfarsitul anului viitor. Banca centrala si-a planificat o inflatie anuala de 4,5% in decembrie 2009, dar traiectoria proiectata poate suferi abateri de pana la 2,5 puncte procentuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#economia Romaniei 2009, #evolutie curs valutar , #stiri politice
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
ROMÂNIA va avea CHIPUL DEZINFORMĂRII şi al MANIPULĂRII şi din INTERIOR şi din EXTERIOR deci va avea CHIPUL TRĂDĂRII
P
PINOCHIO
rank 1
Cum va arata Romania cu "fratele" meu presedinte?