Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cumetriile politice ii propulseaza in functii bine platite pe politicienii ardeleni

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 09:14
2909 citiri
Cumetriile politice ii propulseaza in functii bine platite pe politicienii ardeleni
Foto: www.napocanews.ro

Politicienii ardeleni sunt strans legati si altfel decat prin culoarea politica: in Cluj, exista adevarate dinastii de nasi si fini, care contribuie serios la propulsarea celor implicati in pozitii bine platite din administratie.

Relatia cea mai cunoscuta este cea dintre nasul Emil Boc si finul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean (foto). Emil Boc a devenit nasul de cununie al lui Alin Tise pe vremea cand primul era doar primarul Clujului, iar al doilea consilier local, informeaza Romania Libera.

Desi Boc sustine ca relatia cu el mai mult i-a daunat finului, adversarii politici ai celor doi pedelisti au speculat la maximum situatia. De exemplu, liberalii emiteau pe banda rulanta comunicate cu "Nasul" Boc.

La randul lui, Alin Tise nu a ezitat sa isi promoveze finul,

Horatiu Catarig, la sefia Inspectoratului de Stat in Constructii si, ulterior, director la societatea de stat Hidroelectrica Cluj, societate pentru care Guvernul va aloca un miliard de euro, pentru construirea unei hidrocentrale noi in zona Tarnita.

Tot in PDL Cluj s-au mai pus bazele unei dinastii de nasi si fini: deputatul Petru Calian este nasul sefului Directiei Regionale de Posta, Ovidiu Calin, care este, la randul sau, nasul consilierului local Mircea Petric. De asemenea, deputatul PDL Adrian Guzau este finul consilierului prezidential Radu Carp.

Dinastii si in PSD si PNL

Astfel de situatii se intalnesc si in PSD si in PNL. In PSD, liderul filialei judetene, Valentin Cuibus, director al Palatului Copiilor si fost prefect al judetului, este ginerele fostului ministru al Culturii Grigore Zanc, in prezent membru al CNA.

De asemenea, in PNL, sotia deputatului Horia Uioreanu, Elena Uioreanu, a fost, in perioada 2004-2008, consilier judetean si consilier al premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Exista si cazul sotilor Chertes, tot din PNL Cluj. Mircea Chertes era consilier al premierului Tariceanu, iar sotia sa, Rodica, era inspector scolar general adjunct. In UDMR, tot in aceeasi perioada, fratii Palfi au ocupat simultan functii publice. Karoly Palfi era vicepresedinte al CJ, iar in prezent este deputat, in timp ce Zoltan Palfi era consilier local.

De multe ori, ascensiunea pe baza de apartenenta politica nici macar nu este negata. La numirea la conducerea Oficiului pentru Protectia Consumatorului Maramures, sotiei primarului PSD din Tautii Magheraus, Olivia Ardelean, i-a scapat o multumire catre ... partid. "Multumesc si conducerii partidului... pardon, Comisariatului", a spus aceasta, in timp ce sotul sau, viocepresedintele PSD, Anton Ardelean, a recunoscut in ziua numirii sotiei ca "am intervenit pentru nevasta-mea".

Si in Hunedoara se merge pe legaturi stranse din familie. Mai intai au fost fratii Mihail si Ioan Rudeanu, pe timpul guvernarii PSD. Acum, Hunedoara se poate "lauda" cu liderul PSD Cornel Resmerita - primar la Lupeni -, care l-a tras dupa el in politica pe fiul sau, Cristian Resmerita, ajuns deputat anul trecut pe Colegiul Lupeni-Vulcan-Uricani.

In aceeasi categorie se incadreaza si cuplul Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului si Sportului, si sotul ei, primarul de Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, care este si presedintele PDL Hunedoara, precum si finul Monicai, Cristian Pinte, care a ajuns exact la Directia de Tineret si Sport a judetului Hunedoara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cumetrii politice Cluj, #relatii rudenie politicieni , #stiri politice