Daca Daniel Morar ramane, DNA ar putea fi desfiintata

Luni, 28 Iulie 2008, ora 09:43
2082 citiri
Daca Daniel Morar ramane, DNA ar putea fi desfiintata

Pentru a se evita un scandal public mandatul procurorului Daniel Morar ar putea fi prelungit cu trei sau sase luni de ministrul Predoiu, la intelegere cu premierul Tariceanu.

Pe alta parte, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, se teme ca DNA ar putea fi desfiintat de Parlament daca va lua decizia de a-l mentine pe procurorul Daniel Morar in fruntea acestei institutii.

"Exista si riscul sa iei decizia sa ramana Daniel Morar si sa te trezesti in Parlament cu o lege de desfiintare a DNA-lui si atunci calci pe raportul Comisiei Europene care spune: Pastrati DNA-ul", a declarat ministrul Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei, desi nu este inclinat sa-l schimbe pe Morar, a dat de inteles ca ar putea sa recurga la aceasta masura pentru a salva DNA-ul.

Desi cativa membrii PSD si PNL au cerut inlocuirea sefului DNA, in prezent aceste formatiuni politice bat in retragere, informeaza Evenimentul Zilei, in editia online.

In conditiile in care DNA a fost una din institutiile apreciate in recentul raport al Comisiei Europene, inlocuirea lui Morar ar fi greu de justificat public si, de aceea, s-ar putea amana cu cateva luni.

Necesitatea modificarii legii pe baza careia este numit seful DNA este pretextul care il mentine in functie pe Morar, al carui mandat expira pe 12 august.

Posibilitatea amanarii decapitarii sefului DNA a fost lansata, sambata, si de liderul PSD Mircea Geoana.

Acesta a cerut explicit ca intai sa fie schimbata legea privind numirea procurorului-sef al DNA si abia apoi sa fie inlocuit Daniel Morar.

Geoana vrea ca seful DNA sa fie numit de presedintele Romaniei la propunearea CSM.

Acest lucru va fi realizabil daca va fi adoptata cu celeritate la sfarsitul lunii august o propunere legislativa propusa de Partidul Conservator.

Potrivit legii in vigoare, seful DNA este numit de presedintele Romaniei la propunerea Ministrului Justitiei.

Primul care a solicitat ca Daniel Morar sa fie eliminat din fruntea DNA a fost vicepresedintele PNL Crin Antonescu, iar o serie de alti lideri ai partidului, precum Relu Fenechiu sau Dan Radu Rusanu, au sustinut aceeasi varianta.

Totusi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cel care urmeaza sa ii trimita presedintelui propunerea, a evitat sa dea un raspuns transant, spunand ca analizeaza activitatea lui Morar.

In doua saptamani va veni un raspuns oficial din partea ministrului Justitiei.

Se pare ca nici liderii PNL care cer inlocuirea lui Morar nu au sprijinul premierului Tariceanu.

Potrivit unor surse liberale, premierul nu este dispus sa se implice in scandalul declansat de schimbarea lui Morar si va inchide ochii la mutarea ministrului justitiei de a-l mentine pe seful DNA.

Deputatul PD-L Daniel Buda a declarat ca demersul PC, sustinut de PSD, de a adopta o lege prin care CSM sa propuna viitorul sef al DNA este o incercare disperata a acestora de a-si apara oamenii cu probleme penale, numirea sefului DNA fiind apanajul presedintelui Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe cine sună Meme Stoica primul dacă FCSB câștigă titlul. Ce zice el, aia facem!
Pe cine sună Meme Stoica primul dacă FCSB câștigă titlul. Ce zice el, aia facem!
FCSB este aproape de a câștiga titlul după mulți ani iar mai mulți jucători din echipă sunt în vizorul selecționerului Edi Iordănescu pentru Campionatul European din Germania....
Ce spune selecționerul României după eșecul cu campioana mondială și olimpică
Ce spune selecționerul României după eșecul cu campioana mondială și olimpică
Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Florentin Pera, a afirmat, după meciul amical cu selecţionata Franţei, pierdut cu scorul de 28-30, că formaţia sa a arătat...
#Daniel Morar, #directie, #nationala, #anticoruptie, #amana, #retragere , #stiri politice