De ce ne mor soldatii in Irak si Afganistan?

Autor:
Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 20:23
7311 citiri
De ce ne mor soldatii in Irak si Afganistan?

Romania lupta impotriva terorismului de pe meleaguri straine, in Irak si Afganistan, intr-un razboi care ne omoara soldatii. Asa se face politica. Trebuie sa fii intotdeauna de-o parte sau de alta a baricadei, trebuie sa-ti sustii aliatii, ar spune politicienii.

Din nefericire, in aceste conflicte si-au pierdut viata soldati romani care nu au nicio vina. In urma lor au ramas familii indoliate, copii fara parinti si sotii deprimate. Alti zeci de romani au fost raniti sau traumatizati de experientele traite in prima linie.

Mai grav este insa faptul ca ministerul Apararii trimite in lupta militari cu o tehnica depasita. Chiar Melescanu recunoaste ca TAB-urile pe care le folosesc fortele romane din Afganistan nu au fost proiectate pentru astfel de operatiuni, iar acest lucru reprezinta un risc suplimentar pentru militari.

"La ora actuala, transportoarele, asa cum le avem noi, 77 si 79, conceptual au fost gandite pentru alt tip de operatiuni, ele nu sunt perfect adaptate la misiunile de patrulare exercitate in Afganistan, si in Irak la fel. De aceea am comandat transportoare noi, au venit primele 10, pana la sfarsitul anului, inceputul anului viitor, toti romanii care vor patrula o vor face cu noi transportoare", a explicat ministrul, incercand sa-si scuze iresponsabilitatea.

In prezent, in principalele teatre de operatiuni sunt peste 1.600 de militari romani: 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Daca echipamentul si armele le sunt furnizate pe filiera NATO, vehiculele de razboi sunt 100% "made in Romania" si multe dintre ele, cu varste de peste 25 de ani, fac parte din categoria "rable".

Soldatii si politica

Retragerea trupelor romane din Irak si Afganistan a fost o tema des speculata politic. Reducerea participarii la operatiunile din Irak a fost o tema care a creat divergente intre cele doua palate.

Traian Basescu a sustinut permanent ca Romania trebuie sa isi coreleze actiunile cu cele ale aliatilor sai. In acelasimp, inca din vara lui 2006, premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ca PNL a luat decizia de a retrage trupele romanesti din Irak "in urma unei analize atente a situatiei". Ministrul Apararii de la data respectiva, Teodor Atanasiu, a fost insarcinat sa ceara in CSAT retragerea trupelor.

Anuntul privind retragerea trupelor romanesti din Irak nu a ramas fara ecou nici in plan international, mai multi oficiali straini, printre care cei britanici si americani declarandu-se surprinsi la aflarea vestii, solicitand rapid lamuriri.

Presedintele Traian Basescu nici nu a vrut sa auda de o asemenea initiativa si a convocat a doua zi o sedinta CSAT. Votul de dupa a aratat ca doi ministri liberali, Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu, au votat pentru pastrarea trupelor in Irak. Disputa pe tema retragerii trupelor romane din Irak a facut victime si printre politicieni: la inceput Teodor Atanasiu, si a urmat Razvan Ungureanu.

Odata cu instalarea lui Teodor Melescanu in fruntea ministerului Apararii, problema retragerii din Irak a fost lasata pe plan secund.

Marti, insa, Teodor Melescanu a declarat ca prezenta militara a soldatilor romani in misiunea NATO din Afganistan, va fi mai consistenta si de mai mare durata.

"Am fost de acord ca in ceea ce priveste Afganistanul trebuie sa avem o prezenta militara importanta pentru o perioada mai lunga de timp", a declarat Melescanu in cadrul unei conferinte de presa comuna cu omologul sau suedez, Sten Tolgfors.

Melescanu a anuntat, marti, ca mai multi romani vor fi trimisi in Afganistan la doar cateva zile dupa ce inca un militar roman a murit si trei au fost raniti in pe teatrul de lupta din apropiere de Kabul.

Aceasta, in conditiile in care ministrul Apararii a declarat la inceputul lunii august ca vrea ca procesul de negociere pentru reducerea prezentei militare in Irak sa inceapa cat mai curand, pentru ca in doi ani, Romania si aliatii sai sa isi retraga toate fortele si sa predea misiunile armatei irakiene.

Simptomele razboiului din Golf

Ostasii romani care au participat la misiuni in Afganistan si Irak au fost afectati de boli psihice, conform unor studii recent publicate de psihologii militari romani. Pentru pacientii romani, nu se aplica, oficial, denumirea de "Simptomul Razboiului din Golf", ca in cazul luptatorilor din alte tari NATO.

Aceste simptome sunt, la romani, oboseala fara motiv, palpitatii, tahicardie, dureri de cap, transpiratii excesive, slabiciune, tulburari de somn si dificultati de concentrare.

Asadar, cine e de vina pentru ca ne vor militarii trimisi in misiuni in Irak si Afaganistan? Poarta ministerul Apararii cea mai mare vina pentru faptul ca trimite soldati nepregatiti corespunzator, cu echipamente militare depasite?

Este normal sa contribuim la asigurarea stabilitatii in lume in aceste conditii? Este de datoria noastra sa participam la reconstructia unor tari precum Afganistan si Irak cu pretul vietii unor oameni? Cat de mult conteaza prezenta Romaniei in teatrele de operatiuni si pentru cine?

Anca Bundaru

O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
Doi morți și 15 răniți, după ce o șoferiță beată a intrat cu mașina într-o clădire unde avea loc o petrecere, în SUA VIDEO
Doi morți și 15 răniți, după ce o șoferiță beată a intrat cu mașina într-o clădire unde avea loc o petrecere, în SUA VIDEO
Doi copii de 8, respectiv 5 ani, au murit sâmbătă, 20 aprilie, după ce o femeie beată a intrat în viteză cu mașina într-o clădire în care avea loc o petrecere ocazionată de o zi de...
#soldati, #Irak, #Afganistan, #politica, #Sindrom, #boli, #morti, #raniti , #stiri politice