Decontul Justitiei nereformate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Mai 2009, ora 13:10
2943 citiri
Decontul Justitiei nereformate

Daca cineva se mai indoia ca regula "bani si apoi reforma" nu functioneaza, primeste o dovada convingatoare odata cu scandalul in care este implicat corpul magistratilor.

Judecatorii, dar si procurorii, au primit salarii foarte mari in numele unor principii europene si ca o garantie a incoruptibilitatii lor. In principiu, foarte corect. Doar ca acesti bani au fost investiti intr-un corp profesional de calitate indoielnica.

Desigur, exista foarte multi magistrati cu vocatie reala, profesionisti desavarsiti, demni de tot respectul, care isi merita cu varf si indesat salariile foarte mari. Dar ei nu sunt majoritari, dupa cum, sunt convinsa, niciunul dintre ei nu are legatura cu decizia prin care judecatorii si-au acordat singuri sporuri care le majorau substantial salarii deja mai mult decat decente.

Trebuie stiut ca inainte de majorarile salariale consistente, in corpul magistratilor nu intrau decat cei cu adevarat pasionati, un numar infim, si, majoritate covarsitoare, cei care voiau sa-si faca astfel un mic stagiu si o carte de vizita care sa-i ajute in avocatura. Asa se face ca, pana la urma, ramaneau magistrati juristii cel mai slab pregatiti, cei care nu aveau nicio sansa in lumea concurentiala si banoasa a avocatilor.

Ii platim cat nu fac

A venit si vremea lor, au ajuns sa castige comparativ cu avocatii, dar asta nu inseamna ca a crescut si valoarea lor profesionala. Ca dovada miile de sentinte contradictorii, desfiintate de instantele superioare, sutele de procese pierdute de Romania la CEDO, neincrederea cronica a justitiabililor in sistem.

E adevarat, judecatorii sunt prea putini in raport cu numarul cazurilor, mai ales la nivelul instantelor inferioare, legile sunt proaste si contradictorii, asa ca actul de justitie devine un sport extrem, insa aceste aspecte doar agraveaza efectele incompetentei care afecteaza sistemul.

Si nu este vorba doar despre profesionalism. Este vorba si despre calitatea morala a corpului magistratilor, macinat nu numai de coruptie si clientelism politic, ci si de un profund dispret fata de justitiabili, cei in slujba carora ar trebui sa se afle, de fapt.

Foarte multi judecatori sunt constienti doar de importanta si puterea lor, dar nu si de imensa lor responsabilitate. Au doar drepturi, nu si obligatii fata de amaratii de contribuabili care le platesc lefurile si care nu astepta de la ei, pana la urma, decat respect si onestitate.

Momentul adevarului

Aceasta mentalitate viciata a facut posibila si automajorarea lefurilor judecatorilor. S-au lacomit, crezandu-se intangibili. Dar, pana la urma, problema nu consta atat in privlegiile magistratilor, cat in faptul ca ele sunt nemeritate in raport cu calitatea muncii lor. Cu alte cuvinte, ii platim cat nu fac.

Acum se victimizeaza copios. Amenintarile din spatele jelaniilor publice sunt insa mai mult decat transparente. Ei stiu ca au puterea sa provoace blocaje extrem de grave pentru societate.

Multi judecatori au inceput sa plece din sistem pentru ca sunt amenintati sa-si piarda privilegiile. In fond, aceste plecari nu sunt nicio pierdere, ci un inceput de reforma, dar locurile lasate libere deodata vor ingreuna mult situatia, cu atat mai mult cu cat ministerul nu organizeaza concursuri.

Despre numarul prea mic de magistrati si numarul prea mare de posturi vacante, Comisia Europeana a atras atentia pana n-a mai putut in fiecare raport de tara. Degeaba, insa.

Dupa ani de cocoloseala a viciilor si rezistenta acerba la reforma, a venit si nota de plata pentru toata lumea.

Pentru ca justitia e nereformata, Romania risca sa repete modelul bulgaresc si sa piarda din fondurile europene, iar magistratii au ajuns un fel de inamici publici numarul 1 acuzati, inclusiv de catre Curtea Constitutionala, de abuz de putere.

Cat despre romanii de rand, ei deconteaza de mult pe holurile tribunalelor si in salile de judecata, cu bani si nervi pierduti, mereu amanata reforma din Justitie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#reforma justitie, #salarii judecatori procurori, #decizii justitie Romania , #stiri politice