Deputatii au ratificat acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:33
1132 citiri
Deputatii au ratificat acordul cu R. Moldova privind micul trafic de frontiera

Deputatii au votat, luni, in unanimitate, proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, care permite sederea fara viza in Romania pe o perioada limitata a moldovenilor din zona frontierei comune.

Acordul dintre Romania si Moldova a fost semnat pe 13 noiembrie 2009 la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care a solicitat ca acordul sa fie ratificat pana la sfarsitul anului. Conform acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal de cel putin un an in zona frontierei comune vor putea sa intre si sa ramana in zona de frontiera a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de trei luni.

Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui pasaport valabil si a permisului de mic trafic de frontiera, permis ce va avea valabilitatea cuprinsa intre doi si cinci ani. In expunerea de motive a legii, se arata ca actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor.

"Aplicarea acordului corespunde si interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii sai sa nu constituie o bariera in calea comertului, a schimburilor sociale si culturale", se arata in expunerea de motive.

Premierul Emil Boc le-a solicitat, pe 6 ianuarie, parlamentarilor adoptarea, in cadrul sesiunii extraordinare, a Acordului cu privire la micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, precizand ca a avut o discutie in acest sens cu omologul sau moldovean.

"As profita de aceasta ocazie si de prezenta la acest microfon de a va solicita si sprijinul pentru ca in aceasta sesiune extraordinara, in masura in care este posibil, pe baza colaborarii pe care o stabilim si cu Camera Deputatilor sa ratificam si Acordul cu privire la micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, un document extrem de important care vizeaza relatiile Romaniei cu Republica Moldova si care constituie o prioritate pentru ambele guverne", a spus premierul, multumind Parlamentului pentru disponibilitatea de a fi prezent in sesiune extraordinara pentru Legea de abilitare a Guvernului si pentru Legea bugetului.

Emil Boc a adaugat ca premierul Vlad Filat, cu care a avut o discutie zilelor trecute, "asteapta de la Bucuresti un semnal ca in Parlament acest Acord sa fie ratificat cat mai repede cu putinta". Boc a spus ca ulterior, la nivelul Executivului, vor fi facute demersurile tehnice ca acest Acord sa fie in vigoare cat mai repede cu putinta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#mic trafic frontiera, #Romania Republica Moldova , #stiri politice