Deputatii dezbat marti raportul Comisiei de ancheta in cazul Udrea

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 07:22
1457 citiri
Deputatii dezbat marti raportul Comisiei de ancheta in cazul Udrea

Biroul Permanent al Camerei a decis ca raportul Comisiei de ancheta privind sumele cheltuite de Ministerul Turismului pentru promovarea imaginii Romaniei sa fie dezbatut marti in plen, deputatii urmand sa voteze daca trimit raportul la Comisia juridica.

Secretarul Camerei Deputatilor, Dumitru Pardau, a anuntat, la finalul sedintei de luni de Birou Permanent, ca raportul Comisiei de ancheta Udrea va fi dezbatut in plen marti, intre orele 11.00 si 11.30.

Apoi, deputatii vor decide prin vot daca vor trimite raportul la Comisia juridica, ce urmeaza sa se pronunte in ceea ce priveste cererea de urmarire penala a ministrului Turismului, Elena Udrea.

Raportul nu a fost trecut pe ordinea de zi a plenului de luni deoarece a lipsit proiectul de hotarare privind raportul. "Este necesar un proiect de hotarare care trebuie sa insoteasca acest raport. Proiectul va intra in Biroul Permanent de marti, de la ora 9.30", a precizat Pardau.

Tot in Biroul Permanent convocat pentru marti dimineata se vor dezbate rapoartele comisiilor parlamentare de control asupra SRI si SIE fata de sesizarea trimisa de Biroul Permanent in urma solicitarii Comisiei de ancheta in cazul Udrea. Deocamdata, cele doua comisii au trimis adresa privind finalizarea raportului.

"Este vorba despre solicitarea mai veche a Biroului formulata catre cele doua comisii in ceea ce inseamna activitatea de la Ministerul Turismului. Acum cateva luni s-a solicitat si un punct de vedere al celor doua comisii (...) S-a considerat in Biroul Permanent ca este practic o adresa, fara informarea propriu-zisa atat din partea comisiei SRI, cat si SIE se returneaza la cele doua comisii pentru a fi retransmise la Biroul Permanent.

In raport se cere urmarirea penala pentru deturnare de fonduri

Comisia de ancheta in cazul Udrea, care si-a finalizat raportul pe 23 septembrie, solicita Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Parchetului pentru "deturnare de fonduri", ce ar fi fost savarsita de angajatii MT, dar si sesizarea Curtii de Conturi, pentru verificarea modului in care a fost realizata executia bugetara de catre Ministerul Turismului.

Potrivit raportului adoptat in unanimitate, in privinta ministrului Elena Udrea, forul de ancheta solicita Camerei Deputatilor sa ceara urmarirea penala pentru: instigare la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazute de articolul 248 din Codul Penal, a infractiunii de conflict de interese, prevazute de articolul 253, indice 1, din Codul Penal, savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu, prevazuta de articolul 249 din Codul Penal. De asemenea, propunerile Comisiei vizeaza si comportamentul si atitudinea ministrului Turismului in raport cu activitatea forului, solicitand Camerei Deputatilor sa ceara urmarirea penala a ministrului Elena Udrea, care are si calitatea de deputat, pentru incalcarea Legii raspunderii ministeriale.

Aceeasi solicitare de aprobare a sesizarii Parchetului vieaza si cercetarea faptelor care pot intalni elementele constitutive ale infractiunii de deturnare de fonduri si al infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu ocazia derularii procedurii de achizitie in cadrul programului "Paste in Bucovina".

De asemenea, Comisia solicita sesizarea Curtii de Conturi pentru verificarea oportunitatii si legalitatii cheltuirii banilor publici cu privire la: campania de promovare "Romania, the land of choice", de la Paris din 5 iunie 2009, contractele de publicitate internationala de pe Eurosport si CNN, programul "Paste in Bucovina", contractul pentru organizarea evenimentului "Lumina la malul marii", dar si verificarea modului in care au fost cheltuiti banii publici pentru concertul lui Goran Bregovic. In plus, forul de ancheta solicita verificarea oportunitatii si legalitatii cheltuirii banilor publici in cadrul tuturor celorlalte contracte de achizitii publice care fac obiectul cercetarii Comisiei, dar si al deciziei de efectuare a cheltuielilor pentru cofinantarea unor investitii in infrastructura turistica.

Creditul Elenei Udrea la BRD, luat la bani marunti

Pe de alta parte, Comisia solicita Camerei sa aprobe sesizarea BNR pentru cercetarea "legalitatii acordarii rescadentarii si stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadentare a creditului de la BRD Societe Generale a ministrului Turismului", dar si sesizarea ANAF "pentru luarea masurilor legale care se impun si sanctionarea celor vinovati in derularea contractului incheiat intre minister si SC Eurofilm Art SRL",

Concluziile si recomandarile din raportul Comisiei ii vizeaza si pe angajatii Ministerului Turismului, forul de ancheta solicitand Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Parchetului de pe langa ICCJ in vederea unei anchete referitoare la savarsirea de catre persoanele care au semnat in numele ministrului Turismului a infractiunii de uzurpare de calitati oficiale prevazuta de art. 240 din Codul Penal, dar si pentru cercetarea infractiunii de deturnare de fonduri savarsita de angajati din minister cu atributii in domeniu, cu ocazia realizarii executiei bugetare la MT.

In raport, membrii Comisiei de ancheta mai solicita Camerei sa aprobe cererea de revocare din functia de ministru al Turismului al Elenei Udrea, in conditiile in care potrivit Constitutiei, presedintele numeste si revoca ministrii la propunerea premierului, Camera Deputatilor neavand atributii in aceasta situatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport comisia Udrea, #raport Udrea deputati, #dezbatere deputati Udrea , #stiri politice