Directorul SIE: Am avut pierderi de vieti umane in misiune

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 14:45
8501 citiri
Directorul SIE: Am avut pierderi de vieti umane in misiune
Foto: Arhiva

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a dezvaluit, miercuri seara, ca au existat pierderi de vieti umane in timpul misiunilor SIE in timpul mandatului sau si a subliniat cat de mult rau fac tarii declaratiile lipsite de responsabilitate ale unor politicieni.

"De cand sunt eu director SIE, am avut pierderi de vieti umane in misiune. Nu as putea sa va spun cate. Spre deosebire de Ministerul Afacerilor Externe, unde lucrezi cu abstractii, in SIE lucrezi cu oameni, cu spionii, care sunt oameni in carne si oase, care au o misiune de indeplinit, a caror viata este atent dramuita si controlata si dirijata pe fiecare aspect al ei, de la fiziologie pana la expresie intelectuala. Inevitabil se intampla asa ceva", a recunoscut Mihai Razvan Ungureanu, in emisiunea "2+1" de la B1TV, scrie Evenimentul Zilei.

"Un spion este dator sa respecte legile statului propriu, ale Romaniei. Le respecta atat in tara cat si in afara tarii. Ce nu e obligat sa respecte este legea tarii in care isi desfasoara activitatea. Cu alte cuvinte, un spion roman este infractor in afara granitelor Romaniei. Acesta este riscul. Duce o activitate care este impotriva legii, culegerea de informatii este o activitate sanctionata penal in orice tara din lume, mai dur sau mai putin dur, in functie de gravitatea ei", a mai adaugat Mihai Razvan Ungureanu.

Seful spionilor romani a mai admis ca in virtutea statutului sau geopolitic, Romania este "interesanta pentru orice institutie de spionaj din state care au un interes strategic, nedisimulat, fata de UE, NATO, fata de Europa de Sud-Est sau bazinul Marii Negre".

"Starnim curiozitatea pentru alte servicii de spionaj. Pe masura ce Romania capata greutate geopolitica evident devine un obiect al atentiei serviciilor de spionaj. In unele cazuri, aceste lucruri apar si in presa. In cele mai multe cazuri, lupta se duce in strafundurile societatii", a mai declarat M.R.Ungureanu.

Totodata, acesta a explicat ca, indiferent de ceea ce le desparte, exista si teme pe care serviciile de spionaj ale unor tari cu interese diferite coopereaza, printre aceste teme fiind si terorismul.

Doar 8 din 1.000 de candidati reusesc sa intre in SIE

In privinta modului in care se fac incadrarile in SIE, directorul institutiei a precizat ca cei care doresc sa activeze in acest domeniu trebuie sa indeplineasca anumite conditii cu totul si cu totul speciale, motiv pentru care sunt foarte putini cei care reusesc sa intre in spionajul romanesc.

"Recrutarea in SIE tine cont de calitatile care i se cer, de exemplu, unui candidat la un post intr-o multinationala. Sa aiba suprafata sociala, sa fie inteligent, sa fie adaptabil, sa cunoasca limbi straine, sa aiba un anumit tip de cultura generala, sa fie mobil si asa mai departe. SIE insusi are o cultura manageriala foarte corporatista, cumva unica in peisajul serviciilor romanesti. Acest cumul de calitati nu-l regasesti foarte des. Sunt in jur de 2.000 de aplicari pe an.

Cei care reusesc sa treaca prin toate procedurile de selectie, cam 8 din 1.000, sunt in primul rand patrioti, oameni care considera ca pot sa faca ceva pentru tara lor. In al doilea rand sunt motivati profesional pentru ca activitatea este cu adevarat interesanta, are o enorma doza de risc, de pericol individual, dar este foarte interesanta. Si in al treilea rand sunt oameni care isi valorifica foarte bine relatia cu institutia, se motiveaza in cariera pana ajunge la o perfectiune care il face apoi, la iesirea din serviciu, sa se comporte onorabil in orice fel de circumstanta economica. Cand isi termina cariera in SIE, el poate fi angajat practic oriunde", a mai explicat directorul SIE.

Declaratiile politicienilor pot pune in pericol operatiuni SIE

Intrebat daca au existat situatii in care politicienii sa puna in pericol siguranta nationala prin declaratiile lor iresponsabile, directorul SIE a recunoscut ca au fost astfel de situatii, dar a refuzat sa dea detalii concrete.

"Atunci cand retorica politicienilor este prea incinsa si nu are in spate decat dorinta evidentierii personale se poate intampla ca declaratiile acestora sa puna in pericol operatiuni ale serviciului. S-a intamplat asa.

Problema este ca acolo unde un om politic mai putin atent cu propria responsabilitate se pronunta intr-un alt mediu decat Romania unde sa zicem ca exista un consens subinteles al retoricii politice e foarte posibil ca altii sa le ia in serios. Asa cum si SIE ia in serios declaratii ale oamenilor politici din alte locuri.

Cand iei in serios pe cineva, inseamna ca de fapt consideri valabilitatea informatiei pe care ti-o da o tinta. Si atunci nu il judeci in parametrii unei anecdote ci in parametrii unei scurgeri de informatii. Si atunci da, se poate intampla ceva foarte rau", a mai atras atentia Mihai Razvan Ungureanu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#spioni romani, #Mihai Razvan Ungureanu, #director SIE , #stiri politice
Comentarii
Poza MihaiRazvanUngureanu
MihaiRazvanUngureanu
rank 5
Poza ETC
ETC
rank 1
Ziare.com :))) in urma cu 24-48 de ore