E. Petrescu, candidat ALDE: Sunt un copil al Sectorului 3, lucrurile pot avea si alta directie Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 15 Mai 2016, ora 09:30
7616 citiri
E. Petrescu, candidat ALDE: Sunt un copil al Sectorului 3, lucrurile pot avea si alta directie Interviu
Foto: Arhiva personala Elena Petrescu

Reorganizarea primariei, o inventariere a tuturor activelor imobiliare si stabilirea unei colaborari cu RATB sunt primele aspecte de care se va ocupa Elena Petrescu, candidat ALDE la functia de primar al Sectorului 3, daca va castiga alegerile.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Elena Petrescu a explicat care sunt principalele sale proiecte pentru Sectorul 3, dar si motivul pentru care a decis sa candideze: "Sunt si unul dintre consilierii S3 si in cei 4 ani de mandat am realizat ca lucrurile pot avea si alta directie."

Elena Petrescu ii reproseaza lui Robert Negoita calitatea lucrarilor de anveloparea blocurilor dar si faptul ca acestea au distrus multe spatii verzi intre blocuri.

De ce candidati si de ce la Sectorul 3?

Asa a vrut viata. Sunt un copil al Sectorului 3 unde m-am nascut, mi-am facut studiile, mi-am intemeiat familia, copiii mei merg la scoala si la gradinita aici, ma confrunt cu aceleasi probleme cu care se confrunta oricare cetatean din sector.

Sunt si unul dintre consilierii S3 si in cei 4 ani de mandat am realizat ca lucrurile pot avea si alta directie. Am o alta viziune. Nu sunt cel mai renumit politician, am intrat in politica mai degraba intamplator si dupa aceea a fost ca tehnica bulgarelui de zapada, m-am confruntat cu multe probleme si cu ajutorul echipei de consilieri putem schimba lucrurile.

Cum va raportati la mandatul dlui Negoita?

Nu poti spune ca au fost numai lucruri rele. Cele bune se vad: amploarea anveloparilor, spatii verzi, reamenajarea Parcului Cuza. Dar daca veti sta de vorba cu oamenii veti vedea ca sunt mari probleme privind calitatea acestor lucrari de anvelopare. Locuiesc intr-un bloc care se afla in acest proces din 5 octombrie si nici macar jumatate nu e gata.

Aceste lucrari au distrus multe spatii verzi intre blocuri, acolo unde strazile sunt pline de gropi, cu spatii neamenajate. E drept ca si noi, oamenii, nu prea suntem educati in spirit civic.

Dar ALDE, din care faceti parte, este un aliat cu PSD, din care face parte dl Negoita.

ALDE exista din iunie anul 2015, cand a fost format din PC si PLR. Eu vin din PC, eram doi consilieri ai acestui partid, in vara anului 2014 ni s-a alaturat un coleg din vechiului PNL, deci trei intr-un consiliu cu 31 de membri din doua mari partide. Cam ce cuvant credeti ca am avut noi de spus?

Dar si PC a fost aliat al PSD inainte de ALDE, inclusiv la localele de acum 4 ani. Ati facut nota discordanta de partid, v-ati opus dlui Negoita?

Nu e vorba ca am fost marea opozitie, dar ceea ce am vrut nu s-a putut materializa. De exemplu, la inceputul mandatului meu de consilier am venit cu un proiect pentru smart parking, dar nu am reusit sa-l impun. E un repros pe care mi-l fac.

Functia de primar e una manageriala. Ce experienta manageriala va recomanda pentru a conduce Sectorul 3?

La baza sunt jurnalist, insa m-am reprofilat, din facultate am avut o mica afacere de familie impreuna cu mama, apoi am condus-o singura, iar 4 ani de zile am condus proiectul British Medical Journal in Romania.

Care sunt principalele dvs proiecte pentru Sectorul 3?

Un proiect de suflet se refera la scoli, gadinite, crese, after-school. Am o fetita de 15 ani si una de 6 ani deci stiu ce problema mare este. Copiii de la clasa zero la clasa a patra au nevoie de un after-school in care sa poata ramana pana la ora 19, dupa cum inteleg de la parinti, unde sa-si faca temele, sa aiba o masa calda, sa se joace.

Acesta sa fie standardizat la nivel de sector, cu acelasi program in toate unitatile de invatamant. Cativa profesori si invatatori au gandit programul cu cifre si date exacte.

Cat ar costa?

Pe un an scolar 9,5 milioane de lei din bugetul de 180 de milioane de euro al primariei.

Spatii sunt suficiente?

In mare parte sunt. Nu pot spune ca peste tot, dar cu vointa se vor gasi si ele.

Cate crese vreti sa faceti?

Acum sunt doar doua in tot sectorul cu o populatie de peste 460 de mii de locuitori. As vrea sa fac cel putin inca doua in patru ani.

Sa le ridicati de la zero sau sa amenajati cladiri existente?

Se pot prelua si cladiri. De exemplu, fostul sediu al Directiei de Asistenta sociala si protectia copilului, care a si fost pe vremuri o cresa, poate fi reamenajat.

Un alt proiect la care tin este ajutorul pentru tineri prin incubatorul si aceleratorul de afaceri pentru dezvoltarea IMM-urilor din sectorul 3. Firme la inceput de activitate vor fi gazduite in acest incubator pe o perioada de timp, acel ciclu de incubare in care vor beneficia de suport financiar, servicii de consulanta si spatiu pentru birouri.

Pot participa la seminarii, instruire, conferinte, pot primi asistenta in realizarea strategiilor de afaceri. Partea de afaceri e o mare problema pentru ca sectorul 3 este un sector dormitor: oamenii locuiesc aici, dar muncesc si platesc taxe in alte sectoare.

Cum veti selecta beneficiarii?

Va fi un parteneriat intre primarie si ministerul IMM-urilor.

Un alt proiect al meu este legat de modernizarea pietelor. In momentul de fata avem 8 piete neamenajate. Pietele moderne sunt cele private si acolo nu veti gasi producatori pentru ca ei nu isi pot permite chiriile. Si as vrea sa organizam piete volante. Deocamdata e una singura, care nici nu se tine cu regularitate.

Si tin foarte mult la proiectul centrelor de recreare pentru bunici, un loc de socializare pentru cei in varsta. Din pacate multi dintre ei nu au cine sa le cumpere o paine. La un moment dat, treceam pe strada si am auzit pe cineva strigand dupa ajutor de la balconul unui bloc: un batran care nu avea cine sa-i cumpere o paine. Acum in sector avem doua azile.

Dvs vreti sa faceti centre de socializare unde persoanele in varsta sa vina sa aiba diverse activitati si apoi sa plece acasa sau azile, unde sa fie cazate?

As vrea sa fac si centre, si cel putin inca un azil.

Batranul aflat in dificultate despre care vorbeati nu stiu daca de un centru de recreare avea nevoie.

Avea nevoie de un ajutor din partea asistentei sociale, de un serviciu de asistenta, care se poate face pe baza de voluntariat. Se poate angaja personal dedicat acestor oameni carora sa le fie adusa macar o masa calda pe zi pe zi. In momentul de fata in privinta asistentei sociale, in afara de pachetele care se dau de sarbatori nu se face mare lucru.

Sa zicem ca pe 10-11 iunie va instalati in fotoliul de primar. Care sunt primele lucruri pe care le veti face? Trei urgente?

In primul rand tot ceea ce tine de reorganizarea primariei, sa scapam de birocratie. Oamenii se plang ca totul dureaza exagerat din momentul in care depun o cerere oricat de simpla.

A doua urgenta tine de dezvoltarea urbana a sectorului. O inventariere a tuturor activelor imobiliare, in special a terenurilor aflate in administrarea si proprietatea primariei, ca punct de plecare pentru proiecte si investitii, inclusiv parcari.

Si tot privind dezvoltarea urbana trebuie stabilita o colaborare cu RATB in vederea imbunatatirii retelei de mijloace de transport in comun. O problema veche este a liniei de tramvai de pe bd Rebreanu.

Si l-ati interpelat pe dl Negoita in aceasta privinta?

Au fost discutii, dar raspunsul a fost ca bulevardele mari tin de Primaria Capitalei.

Deci nici dvs nu veti putea face mare lucru?

Eu sper ca atunci cand se va schimba situatia, la Primaria generala sa existe intelegere, sa fie presiuni mai mari si sa se rezolve problema.

Si a treia urgenta?

Crearea mecanismelor necesare pentru a acorda facilitati fiscale investitorilor din sectorul 3 pentru revitalizarea economica.

Dar aveti si proiecte noi pentru care va trebuie bani.

Cu cat se va dezvolta mediul privat, chiar daca taxele vor fi mai mici vor fi mai multi bani in buget.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Elena Petrescu candidat ALDE , #stiri politice