Editorial: Keep walking, Monica, but...

Marti, 31 Martie 2009, ora 08:02
3132 citiri
Editorial: Keep walking, Monica, but...

Daca arunca o geana pe euroliste, romanii carora le mai pasa de imaginea tarii lor au de ce sa capete un dram de speranta.

Numai ca la a doua privire vor realiza ca daca la Bucuresti, calitatea de membru de partid primeaza in fata celei de politician in slujba natiunii, lucrurile n-au de ce sa stea altfel la Bruxelles si Strasbourg. Decat daca se produce o iluminare colectiva. Si nu exista precedent.

Social-democratii merg pe mana lui Adrian Severin in pole position, un politician a carui notorietate in Europa, imbinata cu respectul de care se bucura, poate trage in sus calitatea listei, unde in afara de Rovana Plumb (apriga, dar cam emotiva), Corina Cretu (o persoana constiincioasa) si Daciana Sarbu (spirit luptator), populatia se invarte intre anonimi si insi asupra carora planeaza suspiciuni de afaceri clientelare.

La liberali, lista este deschisa de Norica Nicolai, Adina Valean si Renate Weber. O combinatie fericita intre retorica energica, putere de munca si o pregatire solida in materie juridica, un trio care daca isi pune mintea la treaba in aceeasi directie va da mult de furca familiilor politice adversare.

Iar la democrat-liberali, alaturi de Theodor Stolojan (un tip principial, dar lipsit de patima manifesta, fara verb) se va afla Monica Macovei.

Criticata deoarece si-a abandonat independenta (hai sa fim seriosi!), dar cu o cantitate impresionanta de respect in Uniune (femeia anului trecut), Macovei are toate sansele sa devina cea mai puternica voce a romanilor trimisi in Parlamentul European.

Monica Macovei este o combinatie fericita intre naivitate si luciditate. Stie ca tot ce zboara se mananca daca faci un proiect istet si infingi tepusa unde trebuie. E un copil mare care se poate concentra eficient, stapaneste arta argumentarii la perfectie si n-are scheleti in dulap.

Dar reprezinta, totodata, si mare problema a garniturii romanesti. Daca viitorii europarlamentari ar avea libertatea unei constructii colective in folosul Romaniei, tara noastra ar capata pentru prima oara coloana vertebrala. Dar oamenii astia ar trebui sa-si calce pe inima si sa demonstreze ca imposibilitatea articularii pe aceeasi voce reprezinta un mit.

Or eu ma indoiesc ca oamenii PSD si cei ai PNL vor putea vreodata sa glasuiasca la unison cu Macovei.

Fireste, in Parlamentul European, alesii reprezinta in primul rand interesele familiei politice din care fac parte. Asa ni se spune noua, romanilor, pentru ca daca aruncam o ocheada in presa internationala zarim mostre ale reprezentarii interesului national.

Prin urmare e nevoie de inteligenta pentru a pune nevoile Romaniei pe primul plan, iar cei care deschid listele noastre au toate datele pentru a-si uni mintile.

Vor putea insa sa-si ucida orgoliul Nicolai, Severin si Macovei, decuplandu-se de la scena electorala din Romania si de la interesele familiilor lor politice, puse in slujba unor corporatii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#liste europarlamentare, #exclusi europarlamentare, #Monica Macovei , #stiri politice