Editorial: Mica balanta

Autor:
Miercuri, 27 August 2008, ora 09:21
1604 citiri
Editorial: Mica balanta

La radacina copacului unde creste scanteia care alimenteaza sanatatea planetei romanilor se iteste de o vreme, in loc de un potir cu nectar, unul cu apa de ploaie. Un fel de lichid sfintit cu povesti de adormit arici, dar si teposii casca de plictiseala.

Iar vrejul cel mai puternic intr-ale spoielii este cel al justitiei, si inca nu s-a nascut nici un Jack care sa se salveze retezandu-l.

Pe de-o parte, pe cioatele batrane si-au facut culcus gestionarii sistemului, care, spune la manual, administreaza probe spre a tintui la racoare sugativele avutiei nationale (procurorii), precum si cei care cantaresc cu ochii inchisi, spune tot la manual, spre inducerea sentimentului ca pe undeva, exista dreptate (judecatorii).

Potrivit unei informari construite de Consiliului Superior al Magistraturii, peste o mie de oaspeti ai casei de sanatate a justitiei nu si-au depus declaratiile de avere, sau nu le-au actualizat. De unde se vede treaba ca dispretul fata de lege al celor care ar trebui s-o aplice cu celeritate e deplin.

Iar daca legea e facultativa pentru magistrati, cum te poti astepta de la ei s-o iubeasca pana la orbire si s-o aplice fara nici un interes cetatenului de rand? Nu te poti.

Cum nu te poti astepta nici ca oamenii de pe strada sa aiba incredere in justitie, daca administratorii ei pot sa o trateze cu siktir si nu patesc nimic - imi imaginez ca, in bunul obicei, CSM nu va misca un deget spre a le trage doua peste falcile unsuroase, si-i va strange la piept dupa ce va mima un deget aratator.

Pe de alta parte sunt cei care fac legi ce permit gestionarilor lui Saint Just sa doarma pe ei, parlamentarii. Iar votul care avizeaza inceperea urmaririi penale pentru Codrut Seres si Paul Pacuraru nu ma incalzeste deloc. Nu trebuia sa aiba loc.

Pentru ca daca s-a produs, de astazi parlamentarii ar trebui sa se trezeasca la poarta cu toti romanii care au probleme cu justitia, spre a li se analiza dosarele cu indicii ca au furat o gaina sau un furnal.

Si sa cantareasca, cu totii, de la medici ginecologi la prelucratori prin aschiere, substituindu-se procurorilor. Fenomen care, de asemenea, nu contribuie la intarirea increderii cetatenilor in puterile statului - toate trei de aceasta data.

Si, nu in ultimul rand, exista insulele unde legea nu patrunde niciodata, vezi Craiova. Acolo nu pateste nimeni nimic, nici copiii de magistrati care trec cu masina peste unii care s-au strambat la ei sau bat jumatate de cartier care s-a nimerit in discoteca, nici gastile care se rafuiesc in public pana la crima.

In Romania, asa cum am mai spus-o, nu functioneaza decat mica justitie, care se raporteaza la mica infractionalitate.

Iar noi suntem micii imbecili care nu putem face decat mici grimase, sa scuipam printre dinti mici injuraturi despre cat de mica e lumea pentru noi, si cat de nemarginita e planeta pentru ei.

Cristian Mihai Chis

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#CSM, #magistrati, #Justitie, #declartii avere , #stiri politice