Emil Boc a prezentat in Parlament Legea salarizarii unitare

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 18:53
2020 citiri
Emil Boc a prezentat in Parlament Legea salarizarii unitare
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca Legea salarizarii unitare, pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament, va duce la eliminarea decalajelor "nejustificate si imorale" dintre salariile diferitelor categorii socio-profesionale din sistemul bugetar.

"Aceasta lege va duce la eliminarea decalajelor nejustificate si imorale dintre nivelurile de salarizare a diferitelor categorii socio- profesionale din sistemul bugetar, va aduce ordine si echitate pe orizontala, cat si pe verticala intre profesii, dar si in interiorul profesiilor", a declarat premierul in fata Parlamentului.

Boc a insistat asupra faptului ca guvernarile anterioare "au fugit" de asumarea unei astfel de reforme, care sa puna bazele unei legi "fara exceptii si fara privilegii in domeniul bugetar". Premierul a aratat ca la baza acestei legi stau principii stabilite inca din 2008, dar vechiul Guvern nu a avut "forta politica" si sustinerea unei coalitii pentru a promova un asemenea act normativ.

Premierul a apreciat ca masurile luate de fosta guvernare au dus la o sporire fara precedent a cheltuielilor de personal in ponderea bugetului de stat, de 46 de miliarde de lei, "ceea ce practic este produsul ultimilor ani ai fostei guvernari". Mai mult, premierul a subliniat ca in ultimii ani s-au creat categorii de bugetari privilegiati.

"Inexistenta unei legi unitare a facut posibila aparitia unor legi speciale, mai avantajoase unor categorii socio-profesionale. Acum este timpul sa luam o decizie care sa aduca echitatea in sistemul salarizarii", a spus premierul.

Boc a aratat ca legea pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament va veni sa inlocuiasca cele 39 de acte normative care in momentul de fata reglementeaza salarizarea din sistemul bugetar.

Mai multi angajati care cara valize, decat specialisti

De asemenea, in sistemul bugetar actual exista mai multi sefi si angajati "care cara valiza sefilor", decat personal specializat, aspect pe care legea isi propune sa il corecteze, a mai aratat Boc.

Legea pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament are trei obiective: "echitate, transparenta si sustenabilitate" si fundamenteaza clar si explicit salariile care sunt platite din fonduri publice in perioada 2010-2015, a spus premierul.

"Aceasta lege va presupune o decizie ferma a Guvernului, dar va asigur ca aceste decizii sunt corecte si pentru Romania si pentru cele 22 de milioane de romani", a subliniat primul-ministru.

Prim-ministrul Emil Boc a tinut sa multumeasca ministerelor si partenerilor sociali care au participat la elaborarea Legii privind sistemul public de salarizare, raspunzand astfel unui repros al lui Mircea Geoana privind omiterea Ecaterinei Andronescu la asumarea pe Legea educatiei.

Premierul Boc a spus, la finalul interventiei sale privind angajarea raspunderii Guvernului pentru Legea unica a salarizarii, ca trebuie sa multumeasca artizanilor legii, chiar daca acest lucru nu corespunde cutumei parlamentare.

La sedinta de asumare iau parte 383 de parlamentari. Inainte ca premierul Emil Boc sa ia cuvantul pentru a prezenta proiectul Legii salarizarii unice asupra caruia Executivul isi asuma raspunderea, deputatul UDMR Marton Arpad a intervenit, intreband daca se renunta la aceasta a doua sedinta, in conditiile in care incepe cu o intarziere de aproape o ora.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#legea salarizarii, #Boc asumare legi, #sedinta Parlament asumare , #stiri politice