Eu zic sa desfiintam serviciile!

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 12:33
7457 citiri
Eu zic sa desfiintam serviciile!

Mare tulburare in privinta bugetului pe 2010: serviciilor secrete nu li s-a taiat din alocatiile bugetare, comparativ cu anul trecut, ba chiar STS si SIE au primit si suplimente.

"Huo, ceilalti bugetari fac foamea!", au strigat liderii sindicali, in timp ce urcau in propriile masini 4x4, parcate in fata propriilor vile impunatoare, de aparatori ai saracilor.

"Explicati-le aceasta situatie profesorilor care vor fi disponibilizati!", s-au ratoit si jurnalisti cu mainile in sold, jurnalisti care castiga de cateva ori mai mult decat un agent acoperit, fara riscul de a plati cu viata cea mai mica eroare.

"Si bietii pensionari nu primesc nimic in plus la punctul de pensie!", s-au trezit si cativa parlamentari care lasa pentru o masa obisnuita la restaurant cate o pensie minima pe economie.

Eu zic sa desfintam serviciile secrete! Si asa nu ni se spune decat ca ii streseaza cu interceptarile pe bietii infractori, mai ales pe cei de prin politica, ca fura banii destinati rascumpararii ostaticilor, ca sunt in spatele tuturor relelor din Romania si, in general, nu sunt populate decat de niste bestii cu chip de oameni. Le desfiintam si asanam societatea romaneasca, nimeni nu ne va mai asculta, nimeni nu va mai fura, demonii se vor aneantiza, pacea si armonia se vor pogori asupra noastra si vom mai si face economie pentru bugetari si pensionari, sa rada in soare liderii sindicali si politicienii.

Lasand gluma la o parte, balacarirea, demonizarea si decredibilizarea sistematica a serviciilor secrete din Romania, in ansamblul lor, sunt fie dovada unei infinite prostii, fie a unui infinit cinism, dar, oricum am lua-o, reprezinta o imensa iresponsabilitate. Oare de ce nu e nimeni revoltat pentru ca si Armata a primit o suplimntare bugetara?

E foarte adevarat ca trecutul nu suficient de indepartat si greutatea cu care s-au improspatat, atat cat s-au improspatat, au transformat serviciile in marote. E foarte adevarat ca ele au comis si dupa 1989 acte de politie politica si inca ne intrebam, de exemplu, cati dintre "minerii" care au invadat Bucurestiul in 1990 stiau cum se tine in mana un tarnacop si cum arata un lampas. Dar trebuie sa admitem ca, macar in virtutea legilor biologiei, multe dintre relicvele fostei securitati au fost drenate si inlocuite cu ofiteri tineri.

Trebuie sa admitem ca, cel putin la nivelul navelor amiral, SRI si SIE, conducerea este tanara si, cel putin deocamdata, curata, iar in marile porcarii scoase la iveala de presa au fost implicati tocmai dinozaurii scosi din structuri, fostii securisti acum pensionari de lux.

Si, mai ales, trebuie sa admitem ca exista institutii si domenii in care daca esti scump la tarate ajungi sa pierzi faina pe nimic.

In ziua de azi, un stat nu poate supravietui fara servicii secrete care sa asigure securitatea sa si a cetatenilor sai intr-un sens foarte larg: de la prevenirea atentatelor de toate felurile si a agresiunilor, la recuperarea unor ostatici sau a unor arme ce reprezinta o sursa de imensa insecuritate publica, la combaterea criminalitatii de cel mai inalt nivel, fie ea cu violenta sau cu gulere albe, a coruptiei si a spionajului economic.

Practic nu prea exista domeniu pe care serviciile secrete sa nu-l "perie", iar multe dintre succesele clamate de politie si Parchet se bazeaza pe informatiile oferite de servicii. Amintiti-va, de exemplu, ca in Romania ele au fost primele care au avertizat in privinta crizei economice. O tara fara servicii puternice este ca un organism bolnav de SIDA: nu are anticorpi, nu mai identifica agresiunile si este extrem de vulnerabila.

Multi dintre oamenii care lucreaza in serviciile secrete, ofiterii care actioneaza sub acoperire, isi asuma o munca ingrozitor de riscanta si ingrata. Cam ce credeti ca ar fi patit ofiterul care a tranzactionat arme din lotul Ciorogarla, daca unul dintre interlopii cu care negocia i-ar fi descoperit identitatea reala? Exact ceea ce au patit agentii romani sub acoperire care au murit in operatiunea de recuperare a ziaristilor din Irak.

Iar acestea sunt cazurile devenite publice. Despre majoritatea operatiunilor nu se afla nimic, iar agentii sub acoperire, ca supravietuiesc sau mor, nu primesc nici decoratii, nici onoruri militare. Isi fac doar datoria, sub ploaia de injurii care vine de pe margine.

Apoi, materia prima a serviciilor secrete este informatia, iar informatia este o marfa ingrozitor de scumpa. Sa nu ne amagim, peste tot in lume serviciile secrete cumpara informatii cu bani grei. E drept, nu bani de la buget, insa exista si politicieni care in imensa lor intelepciune, Radu Stroe, de exemplu, vor sa le ia serviciilor secrete posibilitatea de a detine firme. Sigur, si dupa aceea o sa cumpere informatii cu bani de la buget, contra chitanta. Cum spuneam, mai bine le desfiintam si stim o treaba.

Serviciile secrete consuma bani si trebuie sa aiba la dispozitie bani pentru a-si face treaba. Si de aici incep intrebarile si discutiile serioase si legitime: isi fac sau nu treaba de banii pe care ii primesc oficial si cei pe care ii ruleaza neoficial? Cum pot fi reformate, la nivelul legislatiei, al organizarii si personalului, pentru a fi si mai eficiente, pentru a minimaliza riscul actiunilor ilegale si al abuzurilor?

Nimeni nu pretinde ca serviciile secrete sunt manastiri de maici sau batalioane de eroi. Mai sunt in ele suficienti dinozauri si, poate, chiar infractori, mai sunt, probabil, si multi tampiti, care trebuie deconspirati si eliminati. Cei care au informatii, sustinute de dovezi, in privinta unor derapaje cat de mici trebuie sa le puna pe masa si sa ceara socoteala. Dar atacul acesta sistematic si nediferentiat la adresa serviciilor secrete care, pana una alta, reprezinta sistemul imunitar al acestei tari, este o imensa tampenie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#buget servicii secrete, #SRI STS SIE, #bani servicii secrete , #stiri politice