Eugen Nicolicea: Guvernul s-a grabit cu interzicerea cumulului

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 21:47
1806 citiri
Eugen Nicolicea: Guvernul s-a grabit cu interzicerea cumulului
Foto: Romania Libera

Pesedistul Eugen Nicolicea a afirmat joi ca OUG privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, lucru pe care l-ar cunoaste chiar si seful statului.

Mai mult, nu ar fi o surpriza daca CCR va accepta exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul poporului, a mai spus Nicolicea.

"Nu este constitutionala pentru ca incalca prevederile articolului 115, aliniatul 6 din Constitutie si s-au grabit sa dea o astfel de modificare printr-o Ordonanta de Urgenta, tinand cont ca acest lucru nu se poate face printr-o Ordonanta de urgenta", a declarat, joi, Eugen Nicolicea la Realitatea Tv.

Eugen Nicolicea nu este de acord nici cu precizarile aduse miercuri seara de premierul Emil Boc, care a spus ca, printr-un ordin comun al ministrilor Finantelor si cel al Muncii s-a stabilit ca pensionarii pot lucra la stat, dar vor fi platiti prin conventie civila sau pe baza de drepturi de autor.

"Au avut un lucru de facut, au vazut ca au niste victime colaterale si acum in loc sa indrepte ce au de indreptat, asa cum trebuia, cauta tot felul de motivatii din acestea ca sa se scape si sa ascunda realitatea", a afirmat deputatul PSD.

Totodata, Nicolicea afirma ca insusi presedintele tarii, Traian Basescu, ar sti ca aceasta Ordonanta este neconstitutionala, dar ca va incerca, prin alte metode sa realizeze scopul vizat de Ordonanta.

"Chiar si domnul presedinte, sa stiti ca stie ca aceasta Ordonanta este neconstitutionala (...) si, atentie, ca domnul presedinte a spus ca se vor gasi alte formule de promovare a aceleiasi idei, pentru ca prin ordonanta simpla sau prin lege nu mai incalca prevederile articolului 115, aliniatul 6.

Dar atentie, pentru ca restrangerea unor drepturi se poate face nu cand vrei si cum vrei, ea se poate face doar prin lege fara a aduce atingeri dreptului respectiv si proportional, si nu disproportionat cu situatia care s-a creat" a mai spus Nicolicea.

Referitor la decizia Avocatului poporului de a ataca la CCR Ordonanta de urgenta, deputatul PSD sustine ca nu ar fi o surpriza daca judecatorii Curtii vor accepta exceptia de neconstitutionalitate si a amintit de o decizie a CCR in privinta unei Ordonante de urgenta a Guvernului Tariceanu, care ar fi incalcat aceleasi prevederi din Constitutie.

Guvernul Boc a adoptat, la finele anului trecut, o Ordonanta de Urgenta potrivit careia nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat.

Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 ianuarie si prevede, la art. 2 alin. 3, ca pensionarii pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala cu exceptia celor obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale.

Ordonanta 230/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial in ziua de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile.

Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a declarat miecuri premierul Emil Boc, sustinand ca aceste clarificari sunt incluse inntr-un Ordin comun al ministrilor Finantelor si al Muncii.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#neconstitutional ordonanta urgenta, #cumul salarii pensii, #deputat Eugen Nicolicea , #stiri politice