Flutur in Comisia pentru irigatii: Am constatat mai multe nereguli in sistem

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 17:22
933 citiri
Flutur in Comisia pentru irigatii: Am constatat mai multe nereguli in sistem

Fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur a declarat, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta privind sistemul de irigatii, ca a dispus efectuarea a numeroase controale la SNIF si ANIF, in urma carora s-au aplicat multe sanctiuni si au fost trimise organelor de cercetare dosare cu multe capete de acuzare.

"Au fost multe controale care s-au lasat cu foarte multe sanctiuni, SNIF si ANIF au avut verificari din partea corpului de control de la Ministerul Agriculturii unde a trebuit sa trimit la organele de cercetare dosare cu foarte multe capete de acuzare, cu pagube in ceea ce priveste patrimoniul si propuneri de schimbare, si am schimbat din functie conducerile de atunci, atat la nivel national, dar si in judete", a declarat Gheorghe Flutur, in fata Comisiei de ancheta.

Flutur a aratat ca a facut catre premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, si o informare legata de programul Romag, care impovara bugetul si datoriile SNIF la acea data.

"Stiam ca e la Parchetul Inaltei Curti acest dosar, in care SNIF avea circa 100 de milioane de dolari datorii. Noi nu am mai putut sa intreprindem nimic, fiind sub ancheta, dar am informat Guvernul legat de aceasta afacere. Mai mult decat atat, in aceste discutii privind privatizarea SNIF aparuse si problema Ministerului Finantelor prin ANAF, care blocase conturile SNIF in perioada cand trebuiau refacute digurile distruse de inundatii", a mai spus fostul ministru PNL al Agriculturii.

Flutur denunta gestionarea defectuoasa a patrimoniului

Gheorghe Flutur a mai declarat ca gestionarea sistemului de irigatii din Romania nu a fost facuta in mod corespunzator.

"Am avut foarte multe situatii in care figurau in scris linii din directia electrica, statii de transformare si pompare care nu mai existau in teren. Si li s-au imputat atunci celor vinovati. Am gasit aceste nereguili mari in ce priveste gestionarea patrimoniului acestor instiutii de imbunatatiri funciare si am fost nevoit sa iau masuri si sa trimit la organele in drept", a spus Flutur.

Mai mult, ministrul a precizat ca au existat probleme si in ce priveste acordarea subventiilor pentru irigatii, aratand ca, de exemplu, in Calarasi firma unui singur om avea 39% din toate subventiile pentru irigatii din judet.

In cadrul audierilor, Flutur a tinut sa demonteze speculatiile potrivit carora ar fi avut afaceri cu fostul director general al SNIF Luigi Berghes, despre care a spus ca i-a fost doar coleg in PNL, si niciodata partener de afaceri.

Comisia urmeaza sa-i audieze in saptamana urmatoare pe fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, pe fostul prim-ministru Victor Ciorbea si pe presedintele PSD Mircea Geoana.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Gheorghe Flutur Comisie irigatii, #Comisie irigatii ministru Flutur , #stiri politice