Galceava deputatilor pentru un loc in Comisia de Coduri

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 18:40
644 citiri
Galceava deputatilor pentru un loc in Comisia de Coduri

Deputatii minoritatilor, Liana Dumitrescu si Mircea Grosaru, care doresc sa faca parte din Comisia speciala pentru Codurile juridice, au generat probleme conducerii Parlamentului nevoita sa gaseasca solutia impartirii la doi a unui singur loc alocat Grupului din care ei fac parte.

Situatia a fost creata de solicitarea catre Birourile permanente reunite pentru desemnarea deputatului Liana Dumitrescu si a deputatului Mircea Grosaru, ambii membri ai Grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, ca membri ai Comisiei comune speciale pe Coduri.

Problema este generata de faptul ca, potrivit algoritmului, Grupului ii revine un singur loc, numai ca lucrarile Comisiei de Coduri se desfasoara in doua subcomisii, una pentru domeniul Civil, alta pentru cel Penal.

Discutiile pe subiect au fost deschise de Secretarul general al Senatului, Ion Moraru, care a evidentiat tocmai faptul ca Grupul minoritatilor are un singur loc in Comisia speciala si totusi acesta vine cu doua propuneri.

La randul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a adaugat ca algoritmul repartizarii in comisia respectiva este deja stabilit, neputand fi vorba despre o modificare.

Minoritatile nu au liniste

Totusi, presedintele Grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a pledat pentru propunerea facuta de grup aratand ca de trei luni, in cadrul grupului, au loc "discutii interminabile" pe aceasta tema si le-a cerut colegilor ajutor pentru gasirea unei cai de compromis.

"(...) pentru a-i impaca pe cei doi, o sa-l trimitem pe unul la Codul de procedura civila, iar pe celalalt la Codul de procedura penala si o sa incheiem, in felul acesta, in mod fericit, o discutie interminabila, care este, de trei luni, principala problema a grupului. Asa ca va rog sa acceptati aceasta formula (...) si, in felul acesta, ne salvati de discutii interminabile in grup", a afirmat Pambuccian.

"Daca este un apel atat de patetic la salvarea Grupului parlamentar al minoritatilor...", si-a exprimat Geoana disponibilitatea pentru a gasi totusi o solutie pentru "linistea" parlamentarilor minoritatilor.

"E patetic, domnule presedinte, asta-i viata. Mai sunt si situatii din acestea. Cred ca toti avem, in grupurile noastre parlamentare, cel putin o data la 4 ani, o situatie de genul acesta", a recunoscut Pambuccian.

Totodata, Gheorghe Barbu a sustinut imposibilitatea luarii unei decizii fara modificarea hotararii de constituire a Comisiei. "Trebuie modificata hotararea prin care s-a facut repartitia pe grupurile parlamentare si Grupul parlamentar al minoritatilor sa primeasca doua locuri", a aratat secretarul general al Camerei.

"Va multumesc, domnule presedinte. Eu va propun formula 1/2 + 1/2 = 1. Cred ca este singura solutie. Am incercat-o pe aceea cu titular si supleant si nu merge. Va rog, ajutati-ma!", a incercat din nou Pambuccian sa atraga simpatia colegilor, fara sa expliciteze cum "1/2" din locul care-i revine Grupului poate fi ocupat de cate un coleg de-al sau.

Viceliderul grupului PSD+PC, deputatul Aura Vasile, a explicat membrilor Birourilor ca propunerea lui Pambuccian "da peste cap" structurile negociate pana acum.

"Domnule presedinte, nu putem sa aprobam asa, pentru ca fiecare grup parlamentar are o reprezentare si, in conditiile in care dam doua locuri Grupului parlamentar al minoritatilor, teoretic, dam peste cap tot algoritmul. In conditiile in care PSD+PC avem 4 locuri, Grupul parlamentar al minoritatilor sa aiba 2 locuri...

Este, totusi, o singura comisie, deci va trebui sa discutam noi, liderii grupurilor parlamentare si sa venim cu o propunere in sedinta comuna, in momentul in care se va face, daca va trebui, modificarea hotararii. Dam peste cap toata structura algoritmului, acela care a fost hotarat la inceputul acestei legislaturi", a afirmat deputatul.

"Ceea ce va rog eu este sa avem tot un loc, dar impartit in doua jumatati. Stiu, este absolut aberant ce va cer, stiu ca nu are nicio legatura cu practicile si cutumele noastre, dar salvati un biet grup parlamentar pentru mult timp de acum inainte, mergand pe formula 1/2 + 1/2 = 1 (...)

Exista doua feluri de oameni: oameni care vor sa fie si oameni care vor sa faca. Nenorocirea este cand doi oameni care vor sa fie vor sa fie in acelasi loc in acelasi moment si asta tine de problema prezentei lor formale intr-un loc. Aici avem de-a face cu asa ceva.

Atunci, rugamintea mea este sa-i consideram 1/2 + 1/2 = 1 si sa mergem mai departe si le dau hartiile alternativ. Oamenii vor sa apara pe liste, pe site, pe toate lucrurile acestea. Aici vine chestiunea cu "vor sa fie". Daca ma puteti ajuta, va sunt vesnic recunoscator de acum inainte", a spus Pambuccian, explicand motivele pentru care atat Liana Dumitrescu, cat si Mircea Grosaru vor sa faca parte din Comisie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#deputati bataie, #deputati cearta Coduri , #stiri politice