Grecia, decontul unei uriase minciuni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Martie 2010, ora 12:23
11270 citiri
Grecia, decontul unei uriase minciuni

Dincolo de uriasele erori de politica economica si management, Grecia deconteaza acum masiv cea mai mare dintre greselile posibile: minciuna generalizata.

Nicio tara mediteraneana sau balcanica nu se compara, in materie de harnicie si tenacitate, cu Germania, de exemplu. Si totusi, nicio alta tara a Uniunii Europene nu experimenteaza falimentul elen. Pentru ca nicio tara nu a dus atat de departe mistificarea, de la nivelul individual pana la cel al guvernului.

Cine a fost in Grecia stie foarte bine ca facturile, chitantele sunt raritati absolute. La fel sistemul platii cu cardul. Banii circula preponderent cash. In taxi, in pensiuni, in taverne nimeni nu se incurca cu documente justificative si, implicit, cu impozite. Grecia a fost tara in care fiecare cetatean si-a furat statul cat de mult a putut. Si a putut.

Guvernul a inchis multa vreme macar un ochi, pe principiul: fura ei, dar cu ceea ce fura consuma si in felul acesta tot se aduna ceva taxe la guvern si, in plus, nu ne cer noua ajutor. Aveau si grecii un fel de impozit forfetar in turism, dar care, ce surpriza!, nu a avut efecte benefice, dimpotriva. Pana la urma, in plina criza, guvernul elen a decis sa renunte la el si sa stimuleze la maximum turismul, inclusiv prin eliminarea taxelor de aeroport. Prea putin si prea tarziu insa pentru a redresa corabia.

Dar statul, mintit sistematic de proprii cetateni nu s-a lasat mai prejos. I-a mintit si el prin vocile guvernantilor aflati intr-o eterna campanie electorala. Au curs banii de la buget pe nenumarate robinete, in frunte cu pensii si salarii tot mai mari, mai precis nesustenabile. Asa ca banii care curgeau nici macar nu erau produsi de economia elena, ci umflau, strop cu strop, deficitul bugetar, ajuns acum pe la 12 %.

Daca cifrele, tot mai ingrijoratoare, ar fi ajuns la Bruxelles, deficitul in crestere galopanta, mult peste limita admisa in UE, ar fi provocat sanctionarea Greciei si, mai ales, ar fi impiedicat intrarea ei in zona euro. Si atunci ce sa faca Atena? Ce exersase indelung. A mintit. Rectificate din pix, cifrele trimise de Grecia la Bruxelles aratau o tara nu prospera, dar stabila. Dar grecii si guvernul lor si-au si dat mana intr-o minciuna comuna avand ca tinta tot Comisia Europeana, mai precis banii europeni. CE a acordat subventii pentru milioane de maslini, care nici in stadiu de samburi n-au fost vreodata.

Si era mare veselia in Grecia. Politicienii luau voturile, cetatenii luau pensiile sau salariile mari, privatii nu plateau impozite, iar Bruxelles-ul juca rolul fraierului de serviciu. Pana cand pojghita tot mai subtire pe care statea economia elena s-a rupt, iar tara s-a prabusit intr-un hau financiar. Acum se acuza unii pe altii de minciuna, convulsiile sociale sunt grave, masurile de austeriate nu sunt acceptate.

Atena cere ajutor la Bruxelles. Europenii, in frunte nemtii, motorul economic al Uniunii, stramba din nas. Atat de multa minciuna e totusi greu de acceptat si, din acest punct de vedere, Grecia nici nu merita ajutata. Ar fi o incurajare a necinstei cu efecte periculoase in spatiul european. Si apoi, este nedrept ca fiecare european contributor la bugetul comunitar sa plateasca pentru salvarea unei tari care ani de zile nu facut decat sa minta. Si totusi, Grecia va fi ajutata pentru ca prabusirea ei ar avea consecinte incalculabile asupra uneia dintre cele mai importante constructii europene: moneda euro.

Dar chiar ajutati, grecii sunt cei care platesc cel mai scump anii de minciuna. Pentru ca, pana la urma, cu mult mai grav decat au inselat Comisia Europena, grecii s-au inselat pe ei insisi. Si-au furat singuri caciula, consumand cu mult mai mult decat produceau, iar acum trebuie sa dea inapoi.

Este lucrul la care ar trebui sa ne gandim bine de tot inainte de a cere salarii si pensii mai mari fara acoperire. Bani acestia in plus, inexistenti in acest moment, trebuie sa vina de undeva totusi daca ar fi acordati: fie din tiparnita generatoare de inflatie, fie din imprumuturi generatoare de deficit. Si cu venituri nesustenabile, si fara disponiblizari, si cu economia sanatoasa nu se poate. Ce efecte are minciuna se vede la Atena.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Gracia criza economica, #Grecia proteste criza economica, #economie Grecia , #stiri politice