Ziare.com

Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii nationale energetice

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 18:06

   

Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii nationale energetice
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, infiintarea celor doua companii nationale energetice, care se vor numi Electra si Hidroenergetica, la o saptamana dupa ce in prima sedinta din acest an a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, se validase crearea acestora.

"Este rezultatul unei dezbateri publice de aproape un an de zile pe baza unor studii realizate de doua institute de cercetare din Statele Unite si Marea Britanie", a declarat, vineri, dupa sedinta de Guvern, Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Potrivit oficialului, compania Electra va fi condusa de Constantin Balasoiu, directorul Companiei Energetice Craiova, iar Hidroenergetica de Mihai David, directorul Hidroelectrica.

Prin noua Hotarare de Guvern, cele mai importante companii de productie a electricitatii si de extractie a carbunelui se vor comasa, fapt ce va duce la desfiintarea Hidroelectica.

Potrivit actului normativ, prima companie nationala se va numi Electra, si va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Totodata, a doua companie nationala, denumita Hidorenergetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.

Infiintarea celor doua companii energetice a fost aprobata la data de 21 ianuarie, in prima sedinta din acest an a CSAT.

"Aveam nevoie de doua companii mari asa cum se intampla si in alte tari din zona. Romania are o piata energetica rigida. Finalitatea acestui demers este acela de a asigura resursele naturale ale Romaniei pentru siguranta si securitate nationala, si resurse financiare pentru investitii. Odata cu finalizarea celor doua companii energetice pe piata se va comercializa energie, nu hidro, electrica, ca pana acum", a explicat Videanu.

Cele doua societati vor fi reorganizate prin divizare si fuziune precedata de dizolvare fara lichidare, se arata in noul proiect de hotarare.

Capacitatile aditionale preliminate indicate in actul normativ pentru cele doua companii sunt de circa 500 MW pe baza de gaz, aproximativ 30 MW pe baza de resurse regenerabile (biomasa, eoliana si micro-hidrocentrale) si circa 1.100 MW centrale cu acumulare pompare. Companiile vor fi inregistrate la Registrul Comertului in perioada urmatoare.

Capitalul social al companiilor nou-infiintate va fi constituit prin preluarea activului si pasivului aferente sucursalelor si filialelor preluate de la societatile reorganizate, pe baza bilantului contabil intocmit la 31 decembrie 2009, care va fi actualizat, iar bunurile proprietate publica vor fi preluate in administrare fara sa fie incluse in capitalul social, urmand sa li se stabileasca statutul juridic.

Videanu a mentionat ca societatile ce vor forma cele doua noi companii nu vor intra in noile structuri cu datorii.

"Nu vrem sa ducem balastul datoriilor in cele doua companii. Avem doua probleme. Ele sunt la CNH, dar am facut notificarea catre Bruxelles, este un proces in derulare, precum si la Termoelectrica si ELCEN. Incercam sa gasim solutii", a spus Videanu.

De asemenea, ministrul a precizat ca proiectele dezvoltate in energie trebuie sa fie realizate prin parteneriat public - privat.

"Cotele de piata detinute de cele doua companii sunt relativ egale si intentionam sa cream parteneriate public-private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, de Tarnita. Toate acestea se vor face in parteneriat public-privat, astfel incat cota companiilor sa scada si sa apara investitorii privati. Si unitatile Galati, Braila, Borzesti vor produce energie in parteneriat public-privat", a adaugat Videanu.

"In Electra avem Complexurile Turceni, Rovinari si Craiova. Fiecare isi tine un grup in rezerva. Acum va creste eficienta cu 15 la suta. Complexurile vor avea si propriile lor mine, care produc la un pret mai mare decat Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, dar ele iau cu prioritate", a precizat acesta

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3120 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo guvernului!

A mai "pus" de doua v.aci ca sa aiba de unde sa suga PDL-ul. Doar suntem la putere si tara trebuie s-o jefuim. Trebuie sa ascultati la radio Zu Imnul Guvernarii Pinguinului.

 

Nimic nou , IOANE!

Ma intreb si te intreb (sper sa-mi raspunzi), oare actuala putere (presedintele, guvernul) nu face nimic bun pentru tara , in opinia ta? Si te intreb , care partid romanesc ar fi condus mai bine tara in aceasta perioada de criza? Si crezi ca Geoana ar fi fost un presedinte mai bun pentru Romania?

Doi monstrii economici

Incercam sa ascundem gunoiul sub pres subventionind companii ineficiente din profiturile companiilor viabile in loc sa restructuram si sa privatizam sistemul energetic care in administrarea statului produce energie la costuri nejustificate. Rusine domnule Videanu, ati fi fost in mod sigur premiat de catre tovarasul Nicolae Ceausescu pentru maretele realizari (enorminati) pe care le intreprindeti zilnic.

 

Privatizare.

Habar nu ai despre ce vorbesti!Imi spui si mie care privatizare ne-a ajutat cu ceva,pe noi cetatenii de rand?Esti cumva client Romtelecom?Bagi cumva benzina de la Rompetrol?Ai vre-un credit la CEC?Ne meritam soarta.Nomenclaturisti-vindeti tot inclusiv pe noi,cetatenii!

Fara

sa avem un minister al energiei!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor