Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea pensiilor

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 10:20
5315 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea pensiilor

Guvernul a decis, marti, in cadrul unei sedinte speciale, sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de Lege privind sistemul social de pensii.

"Am luat o decizie extrem de importanta pentru ceea ce inseamna sistemul social din Romania si anume am decis ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe proiectul de Lege privind sistemul social de pensii", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Boc a tinut sa precizeze ca prin aceasta decizie se doreste asigurarea sustinerii financiare a sistemului de pensii din Romania, eliminarea privilegiilor si simplificarea legislatiei.

Premierul a mai declarat ca in Romania exista o crestere masiva si frauduloasa a pensiilor de invaliditate, precizand ca numarul de pensionari anticipate s-a triplat.

"La pensii avem o situatie grava. Cea mai mica pensie sociala este de 350 de lei iar cea mai mare este de 35.000 de lei. Prin aceasta lege vom avea un singur cadru normativ cu privire la sistemul de pensii", a declarat Boc.

Avem 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de contribuabili

Procesul de reforma a sistemului de pensii trebuie sa continue, pentru ca sistemul nu este sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Pogea. Potrivit ministrului, Guvernul s-a angajat sa finalizeze legea pensiilor, si ca pana la finele anului va fi gata si legea responsabilitatii fiscale.

"Si in Romania, ca si in multe state se pune problema sutenabilitatii sistemului de pensii. Astazi in Romania sunt 5,7 milioane de pensionari care sunt sustinuti de doar 4,9 milioane de persoane, de forta activa de munca. Acest raport mare a generat nesustabilitatea sistemului public de pensii de aceea bugetul contribuie cu aproape 1,5 miliarde de euro", a declarat Pogea.

Dezechilibrul a fost accentuat, printre altele, si de numarul extrem de mare de pensionari anticipate realizate in ultimul an.

Masurile pe care Guvernul le va lua pentru rezolvarea problemelor vizeaza inasprirea conditiilor de verificare a persoanelor care solicita iesirea anticipata la pensie, dar si cresterea penalizarilor pentru cei care se pensioneaza anticipat.

O alta masura ar viza cresterea numarului de contribuabili la sistemul unitar de pensii, a declarat Pogea, referindu-se la cei care realizeaza venituri din profesii liberale, si la asociatii familiale.

Personalul de la cabinetul demnitarului va fi redus cu 20%

Premierul a mai anuntat ca Executivul a decis in sedinta speciala sa reduca cu 20% numarul de personal de la cabinetele demnitarilor, inclusiv cel al premierului.

"Printr-un act normativ am stabilit reducerea cu 20% a numarului de persoane de la cabinetele demnitarilor", a mai spus Boc.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#raspundere lege pensii, #Guvern raspundere lege pensii, #reducere cabinet demnitari , #stiri politice