Guvernul nu accepta amendamente ce schimba fondul uninominalului

Duminica, 28 Octombrie 2007, ora 16:49
1044 citiri
Guvernul nu accepta amendamente ce schimba fondul uninominalului

Executivul nu poate accepta includerea in legea privind votul uninominal a propunerilor trimise de parlamentari, care schimba fondul legii pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea, a declarat duminica pentru NewsIn ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Voicu a dat exemplul amendamentul propus de PSD, privind introducerea asa-numitului "vot uninominal pur" la Senat si a votului mixt la Camera Deputatilor. In categoria amendamentelor inacceptabile ar intra alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal. El a adaugat ca acest lucru ar putea fi reglementat printr-o alta lege, care sa se refere la alegerea presedintilor de consilii judetene. "Deocamdata, legea se refera la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului", a subliniat Voicu.

"Proiectul de lege prevede modalitatea de alcatuire a colegiilor uninominale, la articolul 12", a spus Voicu. PC a propus ca impartirea circumscriptiilor electorale in colegii uninominale sa se faca printr-un proiect de lege, ce ar trebui initiat de Guvern in 30 de zile de la adoptarea legii votului uninominal, prin angajarea raspunderii.

Sambata, la ora 14:00, a expirat termenul pana la care parlamentarii puteau depune amendamente la legea votului uninominal. Executivul le va analiza pana luni, avand libertatea de a accepta sau nu propunerile parlamentarilor. Tot luni, Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe acest proiect de lege.

Taracila, in contradictie cu PSD

Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a declarat pentru NewsIn ca amendamentele la legea votului uninominal vizeaza schimbarea sistemul propus de Guvern, prin introducerea votului uninominal pur la Senat si a votului mixt la Camera Deputatilor. Amendamentul PSD ar modifica radical propunerea Guvernului, care are la baza formula sistemului mixt de vot uninominal.

Initiativa lui Taracila este in contradictie cu demersurile social-democratilor de la Camera Deputatilor. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat pentru NewsIn ca PSD a inteles sa nu depuna amendamente de fond la proiectul Guvernului.

Doru Ioan Taracila a amintit o alta modificare pe care social-democratii vor sa o aduca proiectului de lege: introducerea votului uninominal la consiliile judetene, cu actul normativ numit "Lege pentru introducerea votului uninominal". Aceasta ar urma sa fie impartita in doua capitole. Primul sa reglementeze alegerea Senatului si a Camerei, iar al doilea alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal.

In schimb, Nicolicea este de cu totul alta parere. Deputatul PSD a gestionat depunerea amndamentelor la Camera Deputatilor, impreuna cu liderul grupului, Viorel Hrebenciuc."Nu am cautat sa aducem amendamente, care sa vizeze schimbarea sistemului de vot propus de Guvern prin proiectul Pro Democratia, ce face obiectul angajarii raspunderii", a spus acesta.

Nicolicea a reafirmat ca amendamentul cel mai important se refera la repartizarea mandatelor, in sensul ca partidele ce au obtinut majoritatea in colegiile uninominale sa nu mai fie luate in calcul si la compensare. O alta propunere apartine deputatului Minodora Cliveti: acordarea de sanse egale pentru femei si barbati. Cliveti a mai spus ca propunerile sale au ca scop doar imbunatatirea proiectului Pro Democratia, nu modificarea sa radicala, cum propune Taracila.

Mandat din oficiu pentru romanii din Har-Cov

Conservatorii au depus si ei cateva amendamente care ar putea schimba radical miza introducerii votului uninominal. O propunere vizeaza acordarea din oficiu a unui mandat de deputat pentru romanii din Harghita si Covasna, avand in vedere ca, in baza votului uninominal, cetatenii de nationalitate romana nu au nicio sansa sa castige alagerile in aceste colegii.

Deputatul PC Ioan Tundrea a declarat ca una dintre propuneri prevede ca impartirea circumscriptiilor electorale in colegii uninominale sa se faca printr-un proiect de lege, initiat de Guvern in 30 de zile de la adoptarea legii votului uninominal, prin angajarea raspunderii. Proiectul ar urma apoi sa fie supus spre dezbatere Parlamentului. Proiectul guvernamental prevede repartizarea colegiilor uninominale prin Hotarare de Guvern.

UDMR vrea echilibrarea mandatelor la nivel national

UDMR a depus, prin deputatul Marton Arpad, sapte amendamente, toate vizand compensarea, astfel ca minoritatile sa aiba sanse sa obtina mandate la redistribuire. "Dupa primele doua faze ale distribuirii pe colegii uninominale, noi am propus o a treia faza de echilibrare la nivel national", a explicat Marton.

Tariceanu: Amendamentele vor fi analizate

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat duminica, dupa Conferinta PNL Bucuresti, ca amendamentele la proiectul de lege privind votul uninominal, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, au fost primite si vor fi analizate "cu toata deschiderea".

Tariceanu a adaugat ca nu stie deocamdata cate amendamente au fost facute de reprezentantii partidelor. In cazul angajarii raspunderii, Guvernul nu este obligat sa ia in calcul amendamentele depuse de partide. Daca parlamentarii nu depun o motiune de cenzura in trei zile de la angajarea raspunderii, legea votului uninominal se considera adoptata.

Pana acum, niciun partid nu si-a asumat o eventuala motiune de cenzura. Liderii PRM, partid care se opune votului uninominal, admit ca nu au forta necesara pentru a initia un demers antiguvernamental. Constitutia spune ca, pentru depunerea unei motiuni de cenzura, este nevoie de semnaturile a o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 116 parlamentari.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...