Henry Kissinger: Este timpul pentru o noua ordine mondiala

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 21:04
11729 citiri
Henry Kissinger: Este timpul pentru o noua ordine mondiala
Henry Kissinger

Zbuciumul care tulbura sistemul international ofera o sansa unica pentru politicienii cu curaj si creativitate, anume crearea unei noi ordini mondiale.

Aceasta oportunitate implica o aparenta contradictie, noteaza fostul secretar de stat american Henry Kissinger pentru International Herald Tribune.

La un anumit nivel, colapsul financiar reprezinta o lovitura serioasa pentru pozitia Statelor Unite. In acelasi timp, magnitudinea crizei nu mai permite restului lumii sa se tina la adapost in spatele dominatiei americane - sau a esecurilor sale.

Fiecare tara va trebui sa-si reevalueze propria contributie la actuala criza.

Fiecare va incerca sa devina independenta, pe cat posibil, de conditiile care au produs colapsul, insa, in acelasi timp, fiecare va fi obligata sa priveasca in fata realitatea ca dilemele sale pot fi lamurite doar de o actiune comuna.

Chiar si cele mai bogate tari vor fi nevoite sa-si analizeze resursele in scadere, sa-si redefineasca prioritatile nationale.

O noua ordine internationale va aparea doar daca exista un sistem de prioritati compatibile. Altfel, aceasta se va fragmenta daca diversele prioritati nu se pot reconcilia.

Problemele sistemului financiar international coincid cu crizele politice izbucnite simultan in diferite parti ale lumii. Alternativa la o noua ordine inetrnationala ar fi haosul in aceste conditii.

In cele din urma, sistemele economic si politic pot fi armonizate intr-una din doua variante:

"Fie prin crearea unui sistem politic international regulator, cu aceeasi anvergura ca si cel economic; fie prin reducerea unitatilor economice la o dimensiune usor de manageriat de catre structurile politice existente, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la un nou mercantilism".

Un nou tip de intelegere globala de tipul Bretton Woods este de departe cea mai de dorit situatie.

Rolul Americii va fi decisiv, scrie Kissinger, care nu mai tarziu de saptamana trecuta ii cerea presedintelui ales al SUA, Barack Obama, sa nu iroseasca "oportunitatea" crizei globale si sa se orienteze spre redefinirea politicii externe americane in concordanta cu aparitia unei noi ordini mondiale.

Provocarea finala este imbinarea preocuparii principale pentru majoritatea tarilor si toate problemele majore privind criza economica, impreuna cu frica comuna de terorismul jihadist.

Toate acestea trebuiesc combinate intr-o strategie comuna, intarita de increderea ca noi probleme precum proliferarea, schimbarea energetica si climatica, nu se rezolva prin solutii regionale sau nationale.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#noua ordine mondiala, #criza economica globala , #stiri politice