Herta Muller nu e romanca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 12:18
16916 citiri
Herta Muller nu e romanca
Foto: U. Montan/nobelprize.org

Un fior de isterie complexata a strabatut presa din Romania. "O romanca a castigat Nobelul", puteam citi joi pe majoritatea ecranelor din tara, dupa ce agentiile de presa au anuntat ca Herta Muller a castigat anul acesta inalta distinctie acordata pentru literatura.

Nimic mai fals! Herta Muller nu este romanca, nu este nici macar de origine romana. S-a nascut in Banat, in satul timisean Nitchidorf, intr-o familie de nemti, a scris numai in limba germana, dintr-un bun inceput, si a fost, practic, exilata in Germania in 1987, dupa ce in acea tara i-a fost publicata o carte care a facut furori.

Herta Muller este cetatean german, de origine germana si a fost propusa pentru premiul Nobel de Germania. Ce o leaga pe Herta Muller de Romania si romani? Doar dictatura, tema obsesiva din scrierile si discursurile ei. Acea dictatura careia ea i s-a opus inca din studentie si a platit verticalitatea prin marginalizare sociala si chiar concediere, dar pe care cei mai multi dintre romani au acceptat-o fara sa cracneasca.

Dimpotriva, Herta Muller ar putea sa ne aminteasca, deopotriva cu multi alti dizidenti ajunsi sau nu in afara tarii, cat de lasi am putut fi.

Dar sa zicem ca ne agatam totusi cu disperare de certificatul de nastere al Hertei Muller pe care scrie Nitchidorf sau Timisoara, si o revendicam in virtutea acestui detaliu biografic.

Ce stiati despre aceasta romanca inainte de 8 octombrie 2009? Cati romani ii auzisera macar numele? Si cati ar fi socotit-o romanca pana a fi laureata de Nobel?

De cate ori aceasta presa care o revendica isteric pe Herta Muller a vorbit despre ea, ca scriitoare sau ca purtatoare de mesaj politic? Si subiecte ar fi fost, slava Domnului! De exemplu, recent a fost publicat in presa germana, extrem de atenta cu Herta Muller si inainte de Nobel, un interviu in care domnia sa povesteste intreaga aventura traita la CNSAS, faptul ca nu si-a putut recupera integral dosarul de securitate.

Interviul era intitulat "Securitatea traieste!". Interesant, nu? Ceva asemanator a declarat d-na Muller si intr-un interviu acordat lui Stelian Tanase. Ati vazut vreo stire dupa aceste declaratii?

Si, ma mai intreb, daca era atat de romanca, iar noi atat de cazuti in admiratia domniei sale, de ce n-a propus-o Romania pe Herta Muller la premiul Nobel. Germania face acest lucru, tenace, de 10 ani.

Presa, autoritati, romani obisnuiti, cu totii am ignorat-o pe Herta Muller pana cand brusc, un premiu a facut-o interesanta. Intregul nostru complex de inferioritate a urlat din toti plamanii in titluri cel putin inexacte.

Nu, Herta Muller nu este romanca si, in afara unei imense traume, nu are nimic in comun cu Romania. Iar noi, daca vrem mari recunoasteri internationale, in loc sa incercam sa confiscam valorile altora, am face mai bine sa nu le mai pocnim in cap, sistematic, pe ale noastre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Herta Muller romanca, #Herta Muller premiul Nobel, #Herta Muller carti comunism , #stiri politice